Vesivahinko repii koko ravintolatilan uuteen uskoon – ”Ihan valtava hässäkkä päällä, mutta eihän tälle mitään voi”

0
Mikko Hannula kertoo, ettei Kangasalan Pepper olisi ollut vielä remontin tarpeessa. Nyt se on kuitenkin pakko tehdä.

Kangasalan Pepperin sisätilat näyttävät kurjilta. Pöydät on raivattu pois, seiniin on maalattu spraymaalilla merkintöjä. Osa lattioista on jo revitty auki.

Restbar Groupin toimitusjohtaja Mikko Hannula katselee tiloja mietteliäänä.

– Ihan valtava hässäkkä päällä, mutta eihän tälle mitään voi, hän sanoo.

Ravintolan tiloissa sattui vesivahinko huhtikuun alussa. Tai oikeastaan kaksi.

Ensimmäisellä kerralla Hannula heräsi puhelinsoittoon. Huoltoyhtiöstä soitettiin, koska ravintolan hälyttimet olivat menneet päälle.

Sisällä lattiat lainehtivat vedestä. Vanhassa tuulikaapissa hajonnut kuumavesiputki saatiin korjattua, ja arki jatkui normaalisti.

– Parin päivän päästä sama putki hajosi uudelleen, Hannula kertoo.

Vesi on aiheuttanut vahinkoja laajalla alueella. Vielä ei tiedetä, mihin saakka se on levinnyt.

Uuden konseptin piti alkaa tällä viikolla

Kukaan ei tiedä, kuinka paljon vettä on ehtinyt valua rakenteisiin. Se tiedetään, että toisella kerralla sitä pääsi vuotamaan lattiarakenteiden läpi kellariin asti.

– On voinut käydä niin, että ensimmäinen vahinko kasteli lattiarakenteet, ja toinen pääsi jo suoraan läpi, Hannula pohtii.

Nyt lattioita on alettu purkaa. Ensin on piikattu lattialautojen alla ollut betoni ja sen jälkeen poistettu sen alla ollut villa ja hiekka. Vasta sitten päästään kuivattamaan alapuolella olevaa betonirakennetta.

Korjaustöiden kestosta ei ole vielä tarkkaa arviota, mutta ne kestänevät ainakin pari kuukautta.

– Nyt on vielä täysi arvoitus, kuinka pitkälle vesi on levinnyt. Märkää on löydetty ravintolasalin lattiakorokkeeseen asti kosteusmittareilla, mutta niillä ei pääse mittaamaan sen alta. Pitää purkaa ensin siihen asti ja sitten katsoa, pitääkö edetä. Sama keittiön puolella, Hannula kuvailee.

Yhtiöllä on ollut ravintola Kangasalla useita vuosia. Vuonna 2013 avattiin nykyisissä tiloissa Pepper.

– Yhdistimme silloin kaksi liiketilaa yhdeksi, se oli meidän firman historian suurin ja kallein remontti. Nyt kaikki menee todennäköisesti uusiksi. Harmi, koska tilat olivat yhä todella hyvässä kunnossa. Remontoitavia kohteita olisi ollut jonossa edellä useita, Hannula naurahtaa.

Jos vesivahingon piti jossain vaiheessa tulla, oli tilanne toki nyt paras mahdollinen. Ravintolat joutuvat joka tapauksessa pitämään ovensa suljettuina ainakin toukokuun loppuun saakka.

Kangasalan Pepperistä on tehty sulun aikana ruoan ulosmyyntiä ja kotiinkuljetuksia.

– Kauppa kävi hyvin, korona ei ollut meille ollenkaan niin huono kuin mitä pelkäsimme, Hannula kertoo.

Tällä viikolla piti alkaa myös uusi konsepti; henkilöstöruokala. Samanlainen on avattu kahdessa muussa Pepperissä viime viikolla

– Laki, jolla ravintolat suljettiin, rajasi ulos henkilöstöravintolat. Se edellytti, että meillä olisi oma sisäänkäynti ja pystyisimme rajaamaan salin kahteen osaan. Olisimme pystyneet täälläkin ohjaamaan henkilöstöruokailijat toisesta ovesta takasaliin ja noutoasiakkaat toisesta.

Purkutyöt aloitettiin wc-tiloista, joihin vettä pääsi vuotamaan eniten.

Ulosmyynnistä jatkossakin tukijalka

Remontin jälkeen ravintola näyttää asiakkaille lähes entiseltään. Suuria muutoksia ei ole tulossa. Yksi asia on kuitenkin Hannulan mukaan varmaa; ravintola tullaan avaamaan.

– Kangasala on ollut meille paikkana erinomainen ja kylä on meille tuttu. Ravintola on ollut viime vuosina tosi hyvässä vedossa. Missään nimessä ei ole tulossa lappua luukulle. Paikka toimii hyvin, eikä koronakaan meitä kaada. Firmalla on 30 vuotta historiaa takana, joten tällaiset pienet jutut eivät meitä horjuta.

Mikko Hannula uskoo, että ravintolat saavat avata ovensa kesäkuun alussa.

– Nykytietojen valossa ravintoloiden sulkeminen oli ehkä hiukan ylimitoitettu toimenpide. Pidän siis hyvin todennäköisenä, että rajoitusta ei jatketa.

Kotona on tehty nyt ruokaa tarpeeksi, joten moni haluaa varmasti ravintolaan. Kaikki ovat korviaan myöten täynnä etätyötä ja makaronilaatikkoa.

Hän uskoo, että kesästä on tulossa ravintoloille hyvä. Ihmiset eivät pääse matkoille eivätkä tapahtumiin. Rahaa jää säästöön ja pienet hemmottelut tuovat arkeen iloa.

– Kotona on tehty nyt ruokaa tarpeeksi, joten moni haluaa varmasti ravintolaan. Kaikki ovat korviaan myöten täynnä etätyötä ja makaronilaatikkoa, Hannula nauraa.

Hän on myös vakuuttunut siitä, että ruoan ulosmyynti tulee lisääntymään koronatilanteen myötä. Kangasalan Pepperistä ei ole aiemmin myyty ruokaa ulos juuri lainkaan.

– Koronakriisi pakotti meidät kehittämään noutoruokaa ja jopa kotiinkuljetuspalvelun ihan parissa päivässä. Kun pakko on tarpeeksi kova, niin tulee yrittäjältäkin viimeinen puserrus käyttöön. Olen ihan vakuuttunut, että tästä jää meille tukijalka ja sekä noutoruokaa että kotiinkuljetusta tarjotaan jatkossakin.

Hän uskoo silti, etteivät ne korvaa ravintolassa käymistä.

– Ravintoloihin tullaan jatkossakin palveltavaksi, se on kokonaisvaltainen elämys.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.