Vesivoimistelijat puolustavat Jalmarin Kodon altaan säilyttämistä

0
Virve Mannisen ohjaamilta vesivoimistelijoilta löytyy perusteita altaan ja ryhmien säilyttämiselle: sopivan kokoinen, rauhallinen paikka, uimahalli ei ole vaihtoehto, mainio ohjaaja, ryhmien hyvät kellonajat, useita käyttäjiä, sosiaalinen tapahtuma, ikäihmisten määrä lisääntyy ja ennaltaehkäisy on halvempaa kuin sairauksien hoitaminen.

Jalmarin Kodon allasjumpissa käyvät ovat huolissaan toiminnan mahdollisesta loppumisesta. Allasalueella on teknisiä ongelmia, jotka vaativat korjausta. Vikaa on muun muassa ilmastoinnissa. Selvitystyö on vasta aluillaan, eikä remontista ole tehty lopullisia hinta-arvioita, mutta ilmastoinnin korjaamisen kohdalla puhuttaneen sadan tuhannen euron mittaluokasta.

Jalmarin Kotoa ylläpitää Kangasalan Palvelutalosäätiö. Sen puheenjohtaja Seppo Ojala sanoo, että allasta ei poisteta käytöstä kevein perustein.

– Asia punnitaan perinpohjaisesti. Säätiön talous on hieman tiukemmalla kuin aiemmin, ja investointi on mittava. Toisaalta ymmärrän täysin käyttäjien tarpeen. Jalmarin Kodon allasalue on pienimutoinen ja intiimi. Moni sen käyttäjistä ei varmastikaan vaihtaisi uimahalli Kuohuun, vaikka sitä nyt laajennetaankin, Ojala pohtii.

Jalmarin Kodon fysioterapeutti vetää altaalla talon omalle väelle ja muille eläkeläisille tarkoitettua allasvoimistelua.

– Vesi on elementtinä ikäihmisille, varsinkin nivelongelmaisille erittäin hyvä harjoitusympäristö, Mikko Kivimäki sanoo.

Lisäksi altaalla on useita ulkopuolisia käyttäjiä, muun muassa Valkeakoski-opisto. Eläkeläisten allasvoimisteluryhmiä vetää Virve Manninen.

– Osa ryhmäläisistäni ei kuulisi, eikä ehkä näkisikään toimia isossa tilassa, joten uimahalli ei ole heille vaihtoehto. Iäkkäimmät osallistujat ovat 90-vuotiaita, Manninen kertoo.

– Pienessä tilassa onnistuu myös juttelu ja kuulumisten vaihto. Minunkin puheeni kuuluu ilman mikrofonia, hän jatkaa.

Mannisen ryhmissä käyvä Saara Kaskelma korostaa hänkin toiminnan sosiaalisuutta ja haluaa muistuttaa, miten monenlaisten ihmisten käytössä allas on.

– On kunnostaan huolehtivia ja kuntoutuvia aikuisia, mutta myös uimakoulua käyviä lapsia.

 Jalmarin Kodon allasjumppien puolesta puhuu myös hinta.

– Kuohun ryhmät ovat kalliimpia, eläkeläiselle ehkä liian hintavia, Kaskelma tietää.

Altaan kohtalosta päättää aikanaan palvelutalon säätiö. Päätöksen aika ei ole ihan heti.

– Vielä on selvitettävä remontin kustannuksia, altaan käyttöastetta ja pohdittava myös Jalmarin Kodon tilanahtautta eli miten paljon altaan kattaminen toisi siihen helpotusta. Talossahan toimii nykyisin myös vanhusten päiväkeskus, Seppo Ojala sanoo.

– Oma kantani on, ettei altaan käyttöä lopeteta ilman selkeää syytä ja perustetta.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.