Koti Pääuutiset Veteraaneille vihdoin kaikki kotipalvelut maksutta – yksi puute jäi vielä korjaamatta

Veteraaneille vihdoin kaikki kotipalvelut maksutta – yksi puute jäi vielä korjaamatta

0
Heikki Karhun mukaan Sotaveteraaniliitto ja Rintamaveteraaniliitto antavat tunnustusta Kangasalle. Kaupungissa on nyt ymmärretty, miten rahaa saa ja miten sitä saa käyttää, kun asiaan on toden teolla paneuduttu.

Marraskuun tuli voimaan lainmuutos, joka velvoittaa kunnat järjestämään veteraaneille maksutta kaikki palvelut, jotka tukevat heidän kotona asumistaan.

– Lain myötä veteraanien kotipalvelut ovat sisällöltään ja laajuudeltaan nyt samat kuin sotainvalideilla, Rintamaveteraaniliiton toiminnanjohtaja Heikki Karhu sanoo tyytyväisenä.

Nyt maksuttomuuden piiriin kuuluvat ateria-, hoiva- ja siivouspalvelujen lisäksi myös kotisairaanhoito ja omaishoidon kulut. Yksi puute jäi vielä korjaamatta. Vuokriin, sähköön ja vesihuoltoon veteraanirahoja ei edelleenkään heru.

Siitä, että veteraanien kotipalvelut saivat vihdoin lain suojan, Karhu on erityisen tyytyväinen. Aiemmin, kun ne rahoitettiin budjettiin kirjatuin erillismäärärahoin, tuloksesta ei voinut olla koskaan varma.

Kunnat laskuttavat tuottamansa kotipalvelut valtiolta. Vuosina 2017-2018 menot maksettiin tarkoitukseen varatusta määrärahasta. Raha määräytyi – ja määräytyy edelleen – sen mukaan, kuinka paljon ja mihin hintaan kunnat ilmoittavat kotipalveluja veteraaneilleen järjestävänsä.

Ennen lainmuutosta palvelubudjettinsa ylittäneet kunnat olivat pulassa, jos ne eivät ehtineet ajoissa lisärahan hakuun. Huoli poistui, kun lisärahastakin tuli 1.11.2019 lakisääteinen.

Vuoden 2020 arvio veteraanien hoiva- ja huoltotarpeista on tehtävä joulukuun aikana. Laskennallinen tarve kymmenelle kuukaudelle on 960 000 euroa, minkä päälle pitää vielä ynnätä mahdolliset omaishoidon kustannukset.

– Aiemmin lisärahaa oli haettava 31.5. mennessä, jos vuoden ensimmäisen kymmenen kuukauden menot ylittivät tehdyn arvion. Enää ei olla sidottuja aikarajaan, vaan valtio maksaa kustannukset tarpeen mukaan.

Karhu tähdentää, että kuntien tulee perustaa palvelutarvearvionsa tarkkoihin selvityksiin. Jokaisen veteraanin kohdalla tuen tarve on määritettävä yksilöllisesti ja erikseen.

– Aiemmin näitä päätöksiä ei tehty naamakohtaisesti, vaan työpöytäratkaisuina. Siitä johtunee, että monessa kunnassa valtiolta haettiin veteraanirahaa tarvetta vähemmän.

Karhu sanoo, että Kangasalakin kuului pari vuotta sitten tähän joukkoon. Rahaa ei haettu palvelutarpeiden mukaisesti. Miksi, sitä hän ei tiedä. Vuonna 2018 haku ja tarve olivat jo tasapainossa kiitos yllä mainitun henkilökohtaisen palvelutarvearvioinnin.

Päättyvän vuoden osalta Karhu jakaa kaupungille kiitosta. Hän uskoo vahvasti, että Kangasala on ilmoittanut Valtiokonttorille marras-joulukuun tarpeisiin riittävän suuren summan.

Vuoden 2020 arvio veteraanien hoiva- ja huoltotarpeista on tehtävä joulukuun aikana. Laskennallinen tarve kymmenelle kuukaudelle on 960 000 euroa, minkä päälle pitää vielä ynnätä mahdolliset omaishoidon kustannukset.

Molemmat veteraanijärjestöt – Sotaveteraaniliitto ja Rintamaveteraaniliitto – antavat Karhun mukaan tunnustusta Kangasalle. Kaupungissa on nyt ymmärretty, miten rahaa saa ja miten sitä saa käyttää, kun asiaan on toden teolla paneuduttu.

Syyskuussa 2019 Kangasalla oli 26 rintamalisää saavaa veteraania, Pälkäneellä yhdeksän. Naisia heistä oli kahdeksan miehiä 27. Koko maassa veteraaneja oli 8 613, naisia ja miehiä liki tasalukuisesti. Heidän vuotuinen poistumansa on ollut 200-250.

– Lainmuutos oli iso juttu. Seuraava tavoite Rintamaveteraaniliitolla on rintamalisän korottaminen vuoden alusta 200 euroon kuukaudessa. Nyt se 50,19 euroa. Korotus on tarpeen, sillä mikään laki ei korvaa veteraaneille esimerkiksi lääkkeitä tai silmälaseja.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi tähän