Veto teki sahalahtelaisesta Oliver Laszkasta ihon koristelijan – tatuoimisen ammattilainen teki ensimmäiset ”tatuoinnit” jo teini-iässä

1
Sahalahdella asuvan Oliver Laszkan tatuointistudio sijaitsee nykyään Tampereella Rongankadulla. Hän on nähnyt vaivaa studion sisustamisessa, jotta asiakkaalle syntyy viihtyisä ja luottavainen olo.

Vuoden 2010 joulupöydässä istuessaan Oliver Laszka löi vetoa äitinsä kanssa tatuoijaksi ryhtymisestä. Kokkina 20 vuotta työskennellyt mies päätyi vaihtamaan kauhan tatuointineulaan, joten vedonlyönti päättyi äidin häviöön, ja tästä tuli poikansa ensimmäinen asiakas.

Tatuoijaksi ryhtyminen ei kuitenkaan ollut mikään päähänpisto. Laszka oli kiinnostunut ihon koristelusta jo teini-ikäisenä.

– Ollessani 15–16-vuotias naputtelin itselleni ja veljelleni pieniä kuvia nuppineuloilla.
Innostusta lietsoivat kauppoihin myyntiin tulleet tatuointilehdet, joissa esitellyt kuvat olivat ”super cooleja”.

Laszka suunnittelee ja piirtää kaikki tekemänsä tatuoinnit. Lempiaiheita ovat pääkallot, ruusut ja eläimet. Piirustustaito ei kuitenkaan takaa tatuointikykyä.

– On iso virhe luulla, että kun osaa piirtää, osaa tatuoida. Tatuoiminen on periaatteessa täysin tekniikkalaji. Toisaalta, voi miettiä, miksi haluaa tatuoida, jos ei pidä yhtään piirtämisestä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Näin syntyy tatuointikuva. Oliver Laszka aloittaa tatuoinnin suunnittelun hakemalla inspiraatiota erilaisista kuvista, jonka jälkeen hän piirtää luonnoksia niiden pohjalta.

Laszka ei osaa täysin selittää, miksi hän haluaa koristella ihoa.

– Tatuoiminen on tosi vaikeaa. Työ on kaksivaiheinen. Teen kuvan ensin paperille ja sitten se pitäisi saada vielä iholle, hän miettii.

Yhden keskikokoisen tatuoinnin syntymiseen kuluu piirtämisineen ja tatuoimisineen yhteensä noin 8–9 tuntia. Raajojen kuvittaminen on helpointa, koskaa niistä pystyy tarvittaessa pitämään kiinni. Keskivartalon tatuoinnit ovat haastavia, koska vatsalihakset reagoivat herkästi kipuun.

– Korvan tausta on kova ja siksi melko kivuton paikka, mutta kaulalla herkkyys lisääntyy, Laszka lisää.

Tatuoimisen voi oppia periaatteessa kahdella tavalla.

– Fiksuin tapa on mennä tatuointiliikkeeseen ja kysyä, pääsisikö oppiin, Laszka toteaa.

Toinen keino on hankkia välineet, kokeilla ja oppia itse, kuten Laszka.

– Varsinaista koulutusta ei ole. Kuka tahansa voi avata tatuointiliikkeen. Toki terveystarkastaja tarkistaa välineet.

Jo kymmenen vuotta alalla työskennellyt Laszka kokee, että hänellä on edelleen paljon opittavaa. Taitojen karttuessa hän on pikkuhiljaa kasvattanut yritystoimintaansa.

Tatuointiliikettä yrittäjä piti aikaisemmin Helsingissä Kalliossa, mutta viime vuoden elokuusta asti studio on sijainnut Tampereella Rongankadulla. Hän asuu vaimonsa kanssa Sahalahdella tämän suvun vanhassa talossa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Oliver Laszkalla on kahdenlaisia tatuointikoneita. Sinituubinen on perinteinen Coil Machine. Coilit. Se tuottaa magnettista voimaa, mikä saa perinteisen neulan liikkumaan ylös ja alas. Musta kone on Rotary machine, joka toimii sähkömoottorilla.

Rongankadun liiketila on sisustettu viihtyisäksi ja isoista ikkunoista näkee sisälle. Vaikutelma on siisti ja luotettava, ei lainkaan mystinen ja epämääräinen, kuten joissakin alan paikoissa.

Laszkaa hieman harmittaa alasta sekä tatuointiväreistä ja niiden vaarallisuudesta käytävä keskustelu. Virallisissa liikkeissä kuvan ottaminen on yleensä turvallista.

– Ammattilaisilla ei ole mitään syytä ostaa huonolaatuista Kiina-tavaraa. Kotona työskenteleviltä aloittelijoilta epämääräisiä välineitä voi löytyä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Oliver Laszkan piirtämä tatuointi.

Laszka hankkii värit sekä koneet ja neulat alan suosimasta Pohjoismaiden suurimmasta tukkuliikkeestä. Sieltä ei saa ostettua mitään ilman y-tunnusta.

Puskaradio ja sosiaalinen media ovat alan yrittäjien parhaita mainoskanavia. Sana hyvistä tekijöistä kiirii.

– Ala on hyvin henkilösidonnainen. Ihmiset haluavat yleensä tietylle tekijälle, eivät liikkeeseen. Aika harvoin tatuointi otetaan vain yrityksen nettisivujen selaamisen perusteella.

1 kommentti

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.