Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Vielä voi taata heilan helluntaiksi

Sari Eerolainen
Kolumni - 22.5.2015 kello 8.12

Kangasalla järjestetyt häämessut tarjosivat mahdollisuuden taata itselleen heila helluntaiksi, sillä viime lauantaisessa tapahtumassa olisi voinut vihityttää itsensä. Kangasala-talon lava ja kenties 300 saliin mahtuvaa (kuokka)vierasta olivat kuitenkin liikaa räväkimmillekin pareille, sillä kukaan ei uskaltanut astua tälle alttarille.
Kenties seuraavalla kerralla, jos tilaisuus toistuu, löytyy pareja, jotka haluavat kertoa jälkipolville vannoneensa vihkivalansa paljon keskustelua herättäneessä Kangasala-talossa.

Uusia avioliittoja ei siellä siis syntynyt, mutta yksi pitkään yhdessä viihtynyt pari vahvisti vihkivalansa esiintymislavalla. Tästä jäi varmasti omien, 35 vuotta sitten olleiden häiden lisäksi ikiaikainen muisto.
Viime perjantaina moni seurakunta tarjosi mahdollisuuden niin sanottuun joukkovihkimiseen. Houkuttimena oli tietenkin se, että puolisot saivat sormukseensa halutun ja himoitun päivämäärän 150515. Kysytyin vihkiaika oli varmasti kello 15.

Mutta vielä ehtii Kangasallakin ennen helluntaipäivää. Seurakunta järjestää hääillan parahiksi 23.5. eli helluntain aattona. Avioliittoon vihitään ja avioliittoon siunataan pareja puolen tunnin välein kello 15–22. Tilaisuuteen on tarttunut kolme pariskuntaa. Edellisen kerran hääilta järjestettiin Kangasalla 11.12.2013, jolloin toisensa sai kaksi paria.
Ihan perinteisiä kirkkohäitä on täksi kesäksi eli kesä-elokuulle varattu 36 kappaletta. Näistä Kangasalan kirkossa vietetään 28, Sahalahden kirkossa viisi ja Kuhmalahden kirkossa kolme.

Häätapahtumat, joissa pareja vihitään nonstoppina, ovat kasvattaneet suosiotaan. Käytäntö on äärimmäisen yksinkertainen ja vaivaton. Seurakunta järjestää käytännössä kaiken hääkakkua myöten. Pariskunnan ei tarvitse muuta kuin saapua paikalle ja sanoa tahdon. Yllättävän moni tarttuu tähän tilaisuuteen.
Kaikki eivät halua eivätkä kaipaa massiivista juhlintaa. Eikä aina tietenkään ole kyse omasta halusta, vaan monesti myös rahasta. Tuntuu, ettei keskivertohäitä enää nykyisin olekaan. Nuoret menevät joko maistraattiin tai vaihtoehtoisesti järjestetään spektaakkeli. Toinen ääripäähän on se, että häitä valmistellaan kaksi vuotta ja tuloksena on kaikkea mahdollista valkoisista kyyhkysistä lähtien.
Tuttavaperheen tytär menee naimisiin ensi kesänä. Häätilaisuuden budjetti on tällä hetkellä 7 000 euroa, eikä se todellakaan sisällä valkoisia kyyhkysiä. En ole vielä saanut kysytyksi, päteekö edelleen vanha perinne, jonka mukaan tytön vanhemmat kustantavat kaiken.

Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
Kommentoi / Keskustele aiheesta
Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
~
Takaisin ylös