Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Tarjous voimassa 23.10. asti tai niin kauan kuin tuotteita riittääTarjous voimassa 23.10. asti tai niin kauan kuin tuotteita riittää

Vierailijat

Kolumni - 31.8.2016 kello 16.05
Merja Palin

Museoiden iltana olin kuuntelemassa Kimmo Pyykkö -museossa Raili Tangin näyttelyn opastusta. Taitava opas johdatteli elävästi ja mielenkiintoisesti katsojiaan taiteilijan teosten maailmaan.
Opas kertoi, että taiteilija työstää töitään pitkään ja työskentelyn loppuvaiheessa hän tuo usein teokseensa jonkin poikkeavan, uuden elementin, vierailijan.
Vierailija antaa teokseen kontrastia ja saa aiemmin syntyneet elementit näyttämään uudelta ja erilaiselta. Vierailija tuo teoksen voiman.

Ajatus vierailijasta, uudesta elementistä tutussa ympäristössä, on pyörinyt mielessäni tuosta illasta lähtien voimistuen ja saaden uusia muotoja.
Mitä tapahtuu, kun tuo vierailijan, uuden palasen omaan elämään, työhön ja ajatteluun?
Vierailija saa vanhat, tutut asiat uuteen valoon ja järjestykseen. Vierailija saattaa pistää pakan sekaisin.

Vierailija-ajatusta päässäni pyöritellessä mieleeni tuli kesällä opiskelujeni tiimoilta lukemani Frans Johanssonin kirja Medici-ilmiö. Kirjan nimi tulee firenzeläisen mahtisuvun Medicin mukaan.
Suku tuki taloudellisesti ja henkisesti Firenzen kaupungin tiedettä, taidetta ja kulttuuria. Eri alojen keskinäisestä yhteistyöstä syntyi poikkeuksellisen luova, uusiin ideoihin perustuva maailma, joka tunnetaan nimellä renessanssi.
Tämän päivän renessanssi voi syntyä, jos annamme mahdollisuuden erilaisten asioiden, ajatusten ja ihmisten kohtaamiselle.
Vanhojen tuttujen asioiden uudet yhdistelmät voivat synnyttää uusia mullistavia oivalluksia yksilötasolla, mutta myös suuremmassa mittakaavassa.

Viime viikolla sain olla mukana irakilaisten nuorten miesten valmistamalla aterialla, jossa nautittiin heidän kotimaansa ruokaherkkuja.
Saimme kokea yhteyttä ja ymmärtää toisiamme. Irakilaiset nuoret miehet ovat vielä vierailijoita maassamme.
Amerikan uudistusmielinen ja luova ilmapiiri syntyi, kun rohkeat ihmiset eri puolilta maailmaa lähtivät etsimään parempaa elämää. Rohkeuden geenejä kantavat siirtolaiset tekivät Amerikasta uutta luovan ja rohkean maan.
Voisivatko osaavat ja rohkeat maahanmuuttajat olla tuomassa uutta ajattelua meidän kulttuuriimme ja erilaisina ihmisinä saada yhdessä kantaväestön kanssa aivan uuden luovemman ja rohkeamman Suomen aikaiseksi?
Vierailijoina he antaisivat sysäyksen uusille ideoille ja ajatuksille.
Meillä on mahdollisuus ottaa maahanmuuttajat mukaan rakentamaan maatamme erilaisuuden voimasta uutta ammentaen.

Raili Tangin teoksissa vierailija tarkoittaa erilaista elementtiä muiden samanlaisten joukossa. Kirkas sininen läikkä saa lämpimät oranssin ja keltaisen sävyt tärisemään innostuksesta, jännityksestä ja hivenen pelostakin.
Mitä voisivat olla ne vierailijat, jotka saavat sinut innostumaan, näkemään ja katsomaan elämääsi uudesta näkökulmasta?

Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
Kommentoi / Keskustele aiheesta
Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
~
Takaisin ylös