Viides ja viimeinen vuosi – Nuorisovaltuuston puheenjohtajan Niko Tammelin on nyt aika keskittyä opiskeluun

0
Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Niko Tammelin on aina halunnut vaikuttaa.

Kotona ei ole seurattu politiikkaa erityisellä mielenkiinnolla tai oltu aktiivisia vaikuttamaan. Niko Tammelin, 17, ei osaa sanoa mistä into yhteiskunnallisiin asioihin on tullut, mutta aina sitä on ollut. Jo ala-asteella Tammelin halusi mukaan oppilaskunnan hallitukseen.

– Jostain täältä sisältä se tulee: halu vaikuttaa ja olla päättämässä yhteisistä asioista. Ja sai siinä myös uusia kavereita.

Tammelin oli myös yläkouluaikoina Pikkolan oppilaskunnan hallituksessa. Nyt hän on Kangasalan Nuorisovaltuuston (nuva) puheenjohtaja sekä Tampereen yhteiskoulun lukion opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja.

– Ehkä haluan juuri olla vaikuttamassa niiden puolesta, jotka eivät itse pysty tai heillä ei ole mahdollisuuksia siihen. Aika moni nuori ei ole kiinnostunut päätöksenteosta ja elää sen mukaan. Mutta jonkun on sitä hoidettava. Haluan, että nuorilla on kaikki hyvin ja hyvät eväät asua ja opiskella. Kun huomaa, että meitä on oikeasti kuunneltu ja otettu huomioon päätöksissä, se palkitsee.

Nuorisovaltuustolle lisää painoarvoa vuosien aikana

Kangasalan Nuorisovaltuusto täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Tammelin on mukana viidettä vuotta. Kun hän nuorisotyöntekijän houkuttelemana tuli ensimmäistä kertaa nuorisovaltuustoon, ei hän tuntenut sieltä ketään.

– Ensimmäiseen kokoukseen saapuessa mietin, olenko oikeassa paikassa ja mitä muut minusta ajattelee? Suurin osa meistä oli silloin uusia, nopeasti me tutustuttiin.

Opiskelu menee nyt etusijalle. Lääketiede kiinnostaa, joten luettavaa on paljon.

Vuosien aikana hän kokee nuorisovaltuuston saaneen lisää painoarvoa. Vuonna 2015 kuntalakiin tuli muutos, jolla kunnat velvoitettiin varmistamaan nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet. Toinen toimintaedellytyksiä laajentanut asia on pari vuotta pyörinyt kummivaltuutettu-toiminta.

– Jokainen puolue on nimennyt keskuudestaan edustajan, joka käy meidän kokouksissa. Toiminta on madaltanut kynnystä, kummivaltuutetulta voi kaupungilla nähdessäänkin kysyä asioista, jos on jotain mikä mietityttää.

Nuorisovaltuustolla ei ole valtuustoaloiteoikeutta, mutta kummivaltuutettu voi tarvittaessa tehdä nuorisovaltuuston puolesta aloitteen. Tällaista ei vielä ole tapahtunut, mutta ainakin mahdollisuus suorempaan vaikuttamiseen on olemassa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

– Jos haluamme tehdä aloitteen, se pitää tehdä kuntalaisaloitteen muodossa, jolloin reitti lautakuntien läpi on mutkikas. Kummivaltuutettu voi tehdä sen suoraan kaupunginvaltuustolle. Ja aina voi kysyä kummivaltuutetun mielipiteitä. Jos hän on samaa mieltä, niin kyllä se vahvistaa meidän viestiä.

Uudet haasteet edessä

Mukaan nuvan toimintaan voi hakea 13–18-vuotias hakuhetkellä Kangasalla asuva tai opiskeleva nuori. Nykyään Tampereella asuva Tammelin ei voi enää asettua ehdolle nuorisovaltuustoon. Eikä hän edes halua, sillä edessä häämöttävät ylioppilaskirjoitukset.

– Opiskelu menee nyt etusijalle. Lääketiede kiinnostaa, joten luettavaa on paljon.

Yhden elämänjakson päättyminen tuntuu totta kai haikealta.

Mukaan nuvan toimintaan voi hakea 13–18-vuotias hakuhetkellä Kangasalla asuva tai opiskeleva nuori. Nykyään Tampereella asuva Tammelin ei voi enää asettua ehdolle nuorisovaltuustoon. Eikä hän edes halua, sillä edessä häämöttävät ylioppilaskirjoitukset.

– Onhan se vähän, kun meillä on hyvä porukka ja olen tutustunut kaupungin päättäjiin ja muihin valtuutettuihin. Toisaalta olen iloinen, että pääsen kohti uusia haasteita.

Vuodet nuorisovaltuustossa ensin talousvastaavana ja sitten puheenjohtajana ovat opettaneet paljon. Tampereen yhteiskoulun lukion arvot sivistys, luovuus ja vastuullisuus ja siihen lisäksi vielä rehellisyys sopivat Tammelinin mukaan hyvin ohjenuoriksi hänen seuraajalleen.

–  Nuorisovaltuustossa toimiminen on sivistävää ja siinä oppii koko ajan uusia asioita. Rehellisyys kannattaa aina vaikuttamisessa ja päätöksenteossa, samoin on huolehdittava vastuusta. Luovuus taas on sitä, että osaa keksiä uusia ideoita, miten edetä asioiden kanssa.

Kangasalan nuva edelläkävijä

Kangasalan Nuorisovaltuusto (nuva) on ensimmäinen pysyväksi tarkoitettu nuva Suomessa.

Sitä oli perustamassa tiimi, jossa oli kunnan nuoriso-ohjaaja Arja Lanki, Jorma Jussila seurakunnasta, 4H:n Mikko Tahlo ja osallisuushankkeen kautta nuorisotoimesta Mari Pyykkönen. Idea tuli mutkan kautta Saksasta.

– Usko asiaan tuli Tampereen yliopiston silloiselta kasvatusopin lehtorilta, Matti Telemäeltä, jolta sain saksankielistä materiaalia hänen vierailultaan Ludvigsburgin kaupungissa, jossa oli kokeiltu nuorisovaltuusto toimintaa kaupunginosatoimintana. Olin itse ideoinut vastaavaa toimintaa Kangasalle, ja harjoitustyöni kautta ryhdyimme tuumasta toimeen, Lanki kertoo

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.