Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Viisas ammentaa puolisoltaan

Tuula Ruusumaa
Pääkirjoitus - 13.10.2015 kello 8.00
Lauantaina monet paikalliset yrittäjät vaihtoivat vapaalle ja tapasivat toisiaan Kangasala-talossa Vuoden yrittäjän palkitsemistilaisuudessa.

Suurin osa oli liikkeellä pariskunnittain ja varsin monella keikkui käsipuolessa toinen yrittäjä tai ainakin samassa yrityksessä työskentelevä henkilö, nimittäin oma puoliso.
On vaikea löytää virallista tilastotietoa siitä, kuinka paljon Suomessa on yhdessä yrittäviä tai ylipäätään samassa yrityksessä työskenteleviä avio- ja avopuolisoita.
Kaiken kaikkiaan Suomessa on yli 300 000 yrittäjää, joten tähän joukkoon mahtuu varmasti iso joukko pariskuntiakin.
Toisaalla tässä lehdessä olevassa haastattelussa yrittäjä Jussi Haavisto kertoo, kuinka hänen äitinsä toivoi poikien puolisoita yritykseen töihin. Haavisto on tehnyt työtä käskettyä, ja nyt Saija Haavisto hoitaa yrityksen talousasioita.

Tämä on jo toinen tänä syksynä tekemäni haastattelu, jossa yritysjohtaja korostaa oman puolisonsa merkitystä keskustelukumppanina työasioissa.
Johtajan työ on monesti yksinäistä ja sopivan puhekaverin löytäminen on hankalaa. Jonkun kanssa asioista olisi hyvä kuitenkin keskustella, koska erilaisten näkökulmien saaminen auttaa ymmärtämään työpaikoilla syntyviä tilanteita.
Luottamus on kaiken lähtökohta, sillä työyhteisön asioista ei voi puhua kenelle tahansa. Tässä mielessä oma puoliso on useimmiten, ei tosin aina, luotettava kumppani.
Oleellista on myös suoraan puhumisen taito. Työpaikoilla ikävistä asioita jätetään sanomatta monestakin syystä, mutta usein vaimo pystyy sanomaan suoraan johtajamiehelleen, että metsään meni ja kunnolla.
Ja sama tietysti päinvastoin.

Toki siinä on omat riskinsäkin, jos molempien puolisoiden elanto on kiinni samassa yrityksessä. Jos yritys syystä tai toisesta lähtee alta, ongelma on kaksin verroin kauheampi.
Luultavasti toimivassa parisuhteessa yhdessä työskenteleminen on kuitenkin enemmän positiivinen kuin negatiivinen asia. Siltä ainakin näytti lauantai-iltana Kangasala-talossa.

Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
Kommentoi / Keskustele aiheesta
Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
~
Takaisin ylös