Villa Armaksessa on esillä teoksia, joista voi lukea elämän

0
Liisa Soini on käynyt taideterapiakoulutuksen ja käsittelee maalaamalla tunteitaan ja elämänkokemuksiaan.

Villa Armaksessa avautui sunnuntaina Suomi 100 -juhlavuotta kunnioittava Lapsuuteni Suomi näyttely. Näyttelyssä esillä olevissa teoksissa käsitelleen kipeitäkin asioita.

Yksi näyttelyn taiteilijoista on parhaillaan Kangasalle muuttoa tekevä Liisa Soini. Taitelijan viisiosainen teossarja käsittelee pienen lapsen elämää sodan varjossa ja heijastelee lapsen sodan eri vaiheissa kokemia tunteita.

Soinin teokset ovat akryylimaalauksia, joissa on käytetty myös kollaasi- ja kuvansiirtotekniikkaa. Ne ovat valmistuneet vuosien 2016 ja 2017 aikana.

Raahessa syntynyttä Soinia voisi kuvailla paluumuuttajaksi, sillä hän on asunut Kangasalla aiemmin jo kahdesti.
Kaiken kaikkiaan Soini on muuttanut elämänsä aikana ainakin 14 kertaa. Tällä hetkellä meneillään oleva muutto on kuitenkin toivottavasti viimeinen.

 – Sellaisen sisäisen päätöksen olen tehnyt, että Pikonlinnan alueella haluan viettää loppuelämäni, kodin aivan Villa Armaksen läheltä löytänyt Soini kertoo.

Jokainen muutto symboloi Soinille uutta ja puhdasta alkua sekä uusien kiinnostavien asioiden kohtaamista.
Muuttaminen on paluuta tunteisiin, joita sodan päättyminen, isän kotiinpaluu ja sitä seurannut uudelle paikkakunnalle muuttaminen herättivät pienessä lapsessa. Elämä rakentui uudelleen ja oli lapsen silmin katsottuna jälleen yhtä juhlaa.

Soinin teossarjasta sodan päättymisen tunteita kuvaava neljäs ja suurin kultasävytteinen työ onkin saanut nimekseen Juhlat.

Taide voi toimia myös terapiamuotona, jolla voidaan edesauttaa tunteiden ja ajatusten käsittelyä.
Soini on itse käynyt taideterapiakoulutuksen, mikä näkyy selvästi hänen taiteessaan.

– Minun kuvistani voi lukea elämäni, hän toteaa.

Ennen taideterapiaan perehtymistä Soini maalasi myös pinnallisempia töitä. Nykyään hän erottaa toisistaan pinnallisen ja syvällisen työskentelyn.

Neljä muuta soinin villa armaksessa esillä olevaa työtä ovat nimeltään 1941, Suojassa, Yksin ja Minä.
Kaksi ensimmäistä kertovat sodan alkamisesta sekä sen mukanaan tuomasta turvattomuuden tunteesta ja suojan kaipuusta isän lähdettyä sotaan.

Yksin -työssä Soini käsittelee kokemaansa yksinäisyyttä ja sitä, miten luovuus toisaalta vaati yksinäisyyden ja jakamattomuuden tunnetta.

Teossarjan viimeinen maalaus Minä kuvaa uuden elämän edessä seisomista, ahdistavien kokemusten jälkeistä tunnetilaa, jossa maailma levittäytyy edessä täynnä uusia mahdollisuuksia.

Kaiken kaikkiaan Lapsuuteni Suomi -näyttelyssä on esillä töitä noin 20 taiteilijalta, joista yhtä lukuun ottamatta kaikki ovat kangasalalaisia.
Matkalle lapsuumuistojen maailmaan pääsee sukeltamaan galleriassa heinäkuun loppuun asti.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.