Ville Putila luistelee sellon säestyksellä hakemaan kultaa – kehitysvammaisten Special Olympics -taitoluistelukilpailu järjestetään ensimmäistä kertaa kansainvälisen Finlandia Trophyn yhteydessä

0
Yleensä Ville putsaa itse luistimensa, kertoo isä Matti Putila Hervannan jäähallilla. Tällä kertaa hän auttoi Ville Putilaa luistinten vaihdossa.

Kangasalalainen 27-vuotias taitoluistelija Ville Putila valmistautuu luottavaisin mielin perjantaiseen Espoon Metro Areenalla järjestettävään Special Olympics -taitoluistelukilpailuun.

– Minulla on ihan uusi kisaohjelma, jonka esitän kilpailussa ensimmäistä kertaa, Putila kertoo.

Putila vaihtaa kisaohjelmaa noin parin vuoden välein. Uuteen ohjelmaan musiikiksi hevimieheksi tunnustautuva luistelija on valinnut Apocalyptican version kappaleesta Fields of Verdun.

Myös musta kisa-asu henkii hevihenkeä ja hiukset ovat geelillä viimeistellyt. Mustat taitoluistimet liukuvat kepeästi jäällä, kun Putila luistelee Hervannan jäähallissa. Hän harkitsee aina hetken ennen kuin näyttää seuraavan liikkeen. Isä Matti Putila kannustaa kaukalon reunalta.

– Ennen kisoja Villeä ei tosiaankaan vaikuta jännittävän. Hän on jäällä omissa maailmoissaan. Monia muita jäähallissa ympäröivä häly häiritsee, Matti sanoo.

Matti Putila toimii Special Olympicsin kilpailujohtajana ja on todella tyytyväinen.Special Olympics -luistelukilpailuun osallistuu 19 urheilijaa Suomesta, Unkarista, Islannista, Venäjältä, Tanskasta, Tšekistä, Itävallasta ja Slovakiasta. Ville Putila on yksi neljästä Suomen edustajasta.

Kehitysvammaisten Special Olympics järjestetään ensimmäisen kerran taitoluistelun huippuja keräävän kansainvälisen Finlandia Trophy -taitoluistelukilpailun yhteydessä.

– Tämä on ensimmäinen kerta maailmassa, kun kehitysvammaisten taitoluistelukilpailu on yhtenä sarjana näin kovan luokan kisassa, jossa on maailman parhaat luistelijat.

Matti näkee kehityksen olevan hyvä suunta vammaisliikunnan arvostukselle ja tasa-arvolle.

Kisaviikolla on vielä kahdet treenit ennen koitosta. Suurten kisojen lähestyessä Ville Putila treenaa yleensä kolme kertaa viikossa. Valmentajana hänellä on ollut jo vuosia Tanja Töyrylä-Kannisto Tampereen Hervannan jäähallissa.

Luistelutreenien lisäksi viikoittaiseen harjoitusohjelmaan kuuluu kuntosaliharjoittelua ja tasapaino- ja venyttelyharjoituksia. Viikonloppuna Ville osallistui urheiluleirille Lahden Pajulahdessa. Viikonlopun jälkeen jalat ovat hapoilla, sillä luistinten päällä oltiin viikonloppuna yli kuusi tuntia.

Kyllä minä luistelija olen. Tavoitteena kisoissa on kulta, mutta ei harmita, jos sitä ei tule. Sitten yritetään hopeaa.

Jäähallin kahviossa Ville tilaa korvapuustin ja kahvia. Ennen koitosta on huolehdittava, että saa riittävästi lepoa ja ravintoa.

– Syön paljon, mutta se ei näy missään, Ville toteaa.

Hyväntuulinen mies ei ota lähestyviä kisoja liian vakavasti, vaikka tavoite kisoihin onkin selkeä.

– Kyllä minä luistelija olen. Tavoitteena kisoissa on kulta, mutta ei harmita, jos sitä ei tule. Sitten yritetään hopeaa.

Ville on kilpaillut vuodesta 2009 alkaen. Kilpailu ei kuitenkaan ole pääasia, kertoo isä.

– Ville oli nuorempana hyperaktiivinen, ja luistelu on rauhoittanut häntä. Urheilulla on kuntouttava vaikutus.

Ilman taitoluisteluharrastusta olisi jäänyt moni maa näkemättä ja ihminen tapaamatta. Seuraavat suuret kisat ovat puolentoista vuoden päässä, kun Ruotsissa on Special Olympics talvimaailmankisat.

Ville Putilalle kuuluu tällä hetkellä hyvää myös työrintamalla, sillä viisi vuotta kestänyt tuettu työtoiminta Kangasalan kaupunginvirastossa muuttuu marraskuun alussa palkkatyöksi.

– Teen toimistotöitä, siivoan ja keitän kahvia siellä. Viihdyn ihmisten ilmoilla, Putila kertoo.

FAKTA

Ville Putilan kansainvälinen menestys
2009: Special Olympics -talvimaailmankisat Yhdysvalloissa. Sijoitus: 7.
2010: Special Olympics -Euroopan kilpailut Venäjällä. Sijoitus: 2.
2013: Special Olympics -talvimaailmankisat Etelä-Koreassa. Sijoitus: 5.
2015: Inclusive skating -kilpailu Skotlannissa. Sijoitus: 1.
2017: Special Olympics -talvimaailmankisat Itävallassa. Sijoitus: 1.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.