Vilpeilän Valpas ryhtyi videovaikuttajaksi – Katso, mikä on kyläläisten mielestä olennaisinta

0
Modomofilmsin Kim Saarinen antaa kuvausohjeita Tiia Joenrannalle, Naimi Lähteenmäelle ja Martta Lähteenmäelle Vilpeilän koulun pihamaalla. Kuva: Hanna-Leena Laszka
Vilpeilän Valpas teki kyläkoulua puolustavan videon. Modomofilmsin Kim Saarinen antaa kuvausohjeita Tiia Joenrannalle, Naimi Lähteenmäelle ja Martta Lähteenmäelle Vilpeilän koulun pihamaalla. Kuva: Hanna-Leena Laszka

Koronavirus iski Vilpeilän koulun tukijoukkojen kannalta huonoon aikaan.

Miten puolustaa lakkautusuhan alla olevaa koulua, kun yleisötilaisuuksia ei saa järjestää? Miten tehdä koulu tutuksi niillekin Kangasalan päättäjille, jotka eivät syystä tai toisesta päässeet heitä varten koululla järjestettyihin tilaisuuksiin?

– Halusimme tarjota valtuutetuille ja muille luottamushenkilöille mahdollisuuden perehtyä asiaan, josta ovat päättämässä. Lähetimme 59 kutsua. Kutsutuista vain kaksi saapui paikalle. Neljä kiitti ja pahoitteli, ettei pääse tulemaan, kertaa Vilpeilän Valppaan hallituksen jäsen Hanna-Leena Laszka.

Videon ehtii kiireinenkin katsoa

Hankalassa tilanteessa yhdistyksen hallitus keksi hyödyntää digiajan konsteja, jotta koko kulmakunnan kannalta tärkeä viesti tavoittaa Kangasalla valtaa pitävät ja myös suuren yleisön.

– Päätimme tiivistää olennaisen parin minuutin mittaiseksi videoksi. Sen ehtii kiireisinkin katsoa. Videota on myös helppo jakaa sosiaalisessa mediassa. Päättäjille se lähetetään sähköpostitse, Laszka toteaa.

Yhdistyksen hallitus ideoi viitteellisen käsikirjoituksen, jonka pohjalta videon ohjasi, kuvasi ja esityskuntoon jälkikäsitteli Kim Saarinen Modomo Filmsiltä.

Kuvaukset toteutettiin viime maanantaina koulun pihapiirissä. Pääosassa videolla on Vilpeilän koulurakennus. Sivuosissa nähdään oppilaista Tiia Joenranta, Naimi Lähteenmäki ja Martta Lähteenmäki sekä taiteilijapariskunta Anssi Kasitonni ja Maria Stereo. Heidän tyttärensä käy Vilpeilän koulua.

Saamme tehdä kaikenlaista. Kiivetä puuhunkin. Se on Sariolassa kielletty.

Tiia Joenranta

Puhuvien päiden sijasta videolle tallentui pääasiassa vanhan koulumiljöön idylliä. Kuvallista tarinaa tukevat taustalle äänitetyt puheenvuorot ja kannanotot. Tartuntavaaran vuoksi kuvauksissa noudatettiin valtioneuvoston turvallisuusohjeistusta tarkasti.

– Juoksimme koulun portaille reput selässä, niin kuin kouluun oltaisiin menty, kuvailee neljäsluokkalainen Tiia Joenranta rooliaan.

Hän sanoo viihtyvänsä Vilpeilässä hyvin, vaikka koulunkäynti kotona äidin ohjauksessa on vaihteeksi mukavaa. Koulusta hän kaipaa etenkin kavereitaan.

– Meillä on mukava koulu, jossa ketään ei kiusata ja jonka aikuiset ovat mukavia. Saamme tehdä kaikenlaista. Kiivetä puuhunkin. Se on Sariolassa kielletty, Tiia tietää.

Hyviin puoliin hän laskee lyhyen koulumatkansa: vain viiden minuutin kävely kotoa.

Hanna-Leena Laszkan mukaan yhdistys puolustaa koulua nyt, kun vielä on mitä puolustaa.

Koulu tärkeä koko kyläyhteisölle

Vilpeilän Valpas kokee koulun puolustamisen velvoitteekseen, vaikka läheskään kaikilla sen jäsenillä ei itsellään ole alakouluikäisiä lapsia tai lapsia lainkaan.

Hanna-Leena Laszkan mukaan yhdistys puolustaa koulua nyt, kun vielä on mitä puolustaa.

Vilpeilän koulua ei saa lakkauttaa. Se on tärkeä koko kyläyhteisöllemme. Yhdysluokkien ansiosta koulussa on hyvä ilmapiiri ja leikkiminen kunniassa. Muistan, kuinka itsellänikin ekaluokkalaisena oli neljäsluokkalaisia kavereita.

Videon tuotantokulut ovat pieni menoerä voittoa tavoittelemattomalle yhdistykselle, joka muutenkin tukisi koulua. Oppilaiden yhteisiin kevätretkiin rahoitusta tuskin koronakeväänä tarvitaan.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.