Pääuutiset | Uutiset

Viranomaisilta painava viesti: noudata ilotulitteiden käytössä aina erityistä varovaisuutta

Kuva: KS Arkisto

Pirkanmaan pelastuslaitos ja Sisä-Suomen poliisilaitos muistuttavat yhteisessä tiedotteessaan uudenvuodenjuhlijoita ilotulitteiden turvallisesta käytöstä ja asianmukaisesta käytöksestä.

Sisä-Suomen alueen poliisiasemat ovat varautuneet tänäkin vuonna vilkkaaseen vuodenvaihteeseen. Tänä aikana Sisä-Suomen alueella työskentelee normaalivahvuutta enemmän poliiseja, jotka valvovat yleistä järjestystä ja turvallisuutta sekä liikennettä ja suorittavat hälytystehtäviä.

Aikaisempien vuodenvaihteiden tilastot osoittavat hälytystehtävien kaksinkertaistuvan verrattaessa tavanomaiseen viikonloppuun. Vuoden vaihtuessa poliisin tyypillisimmät tehtävät ovat kotihälytyksiä, pahoinpitelyitä kadulla tai ravintoiloissa sekä huonokuntoisiin, päihtyneisiin henkilöihin liittyviä. Myös ilotulitteilla aiheutetut vahingot ja häiriöt perinteisesti työllistävät poliisia koko poliisilaitoksen alueella.

Liikenteen valvonnassa painopiste on rattijuopumusvalvonnassa sekä liikenneturvallisuutta vaarantavassa ajotavassa, kuten nopeuksissa, ohituksissa sekä ajoneuvojen etäisyyksissä.

– Poliisi puuttuu muita uudenvuodenjuhlijoita häiritsevään käyttäytymiseen, mutta hauskanpito on tietenkin sallittua, tiedotteessa todetaan.

Tarvittaessa poliisi puuttuu myös lainvastaiseen ilotulitteiden käyttöön. Turvallisten ja laillisten ilotulitteiden käytössä on huomioita erityisesti sekä ikärajat että ajalliset ja alueelliset rajoitukset. Käytännössä kaikkien ilotulitteiden ikäraja on 18 vuotta. Niitä ei myöskään saa luovuttaa tai myydä alle 18-vuotiaille.

Tampereen ydinkeskustaa lukuun ottamatta ilotulitteiden käyttö on yleisesti sallittua ilman pelastusviranomaiselle tehtävää ilmoitusta 31.12.2022 kello 18 – 1.1.2023 kello 2 välisenä aikana.

Pelastuslaitos painottaa, että ilotulitteita käsiteltäessä on huomioitava ilotulitteiden turvaetäisyydet ja käyttöohjeet. Vastuu mahdollisista vahingoista on aina ilotulitteen lähettäjällä. Ilotulitteiden käytössä on aina noudatettava erityistä varovaisuutta.

Ilotulitteen suuntaamista toista ihmistä kohden tai sen heittämistä yleisön joukkoon ei pidetä ilotulitteen huolimattomana käsittelynä, vaan tahallisena ja rangaistavana tekona. Seurauksena ilotulitteiden virheellisestä käytöstä saattaa vakavan loukkaantumisen lisäksi olla tulipalo.

Lisäksi pelastuslaitos haluaa edelleen muistuttaa myös suojalasien käytöstä. Vaikka suojalasit ovat jo vuodesta 2009 olleet pakollisia ilotulitteiden ampujille, ei niiden käyttö ole vieläkään vakiintunut. Suojalasien käyttöä suositellaan vahvasti myös katsojille.

Pelastuslaitoksen muistilista turvalliseen ilotulitukseen:

 • Valitse ilotulitteiden käyttöpaikka huolella, ettei käytöstä aiheudu vaaraa ihmisille, rakennuksille tai muulle omaisuudelle
 • Huomioi, ettei ilotulitteista aiheudu vaaraa tai haittaa eläimille.
 • Käytä sopivaa telinettä tai tukea ampuessasi ilotulitteita.
 • Lue ostamasi tuotteen käyttöohjeet.
 • Ilotulitteita ei tule käyttää alkoholin vaikutuksen alaisena.
 • Poistu ohjeiden mukaisesti sytyttämäsi tuotteen luota turvalliselle etäisyydelle.
 • Suojalasien käyttö on pakollista ja myös yleisön on hyvä suojata silmänsä.
 • Käytä sytytyspuikkoa.
 • Ilotulitteita ei pidä käyttää sisätiloissa tai parvekkeella.
 • Suuntaa ilotulitteet pois ihmisistä, rakennuksista ja muusta omaisuudesta.
 • Älä tee omia viritelmiä.
 • Ilotulitteita käyttävät vain täysi-ikäiset.

Kommentoi

Lähettämällä kommentin, olet lukenut ja hyväksynyt kommentointiin liittyvät säännöt sekä tietosuojaselosteen.