Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

Virheistä pitää voida kertoa heti

Tuula Ruusumaa
Pääkirjoitus - 6.2.2019 kello 7.00

Kangasalan kaupungin yksikössä tapahtuneessa lääkejakeluvirheessä kaikkein vakavin asia on se, että se aiheutti ihmiselle kuoleman.

Vaikka kyseessä on iäkäs ihminen, surun taakka on omaisille iso ja tapahtunutta on varmasti vaikea ymmärtää. Olemme tottuneet luottamaan siihen, että suomalaisessa terveyden­huollossa ei tällaista pääse tapahtumaan.

Ennen kuin ketään tuomitaan lopullisesti, täytyy odottaa kärsivällisesti eri osapuolten selvitystyön valmistumista. Asiaa tutkivat poliisi, Valvira ja kaupunki.

On muistettava, että myös virheen tehneellä työntekijällä on valtava taakka kannettavanaan. Myös hän tarvitsee tukea selvitäkseen tapahtuneesta.

Tapahtumaketjussa eniten kysy­myk­siä liittyy siihen, miksi asiasta ei kerrottu välittömästi lääkärille ja edelleen sosiaali- ja terveys­keskuksen johdon kautta koko toimialan johtajalle.

Kahdeksan kuukautta tiedon panttausta on hirvittävän pitkä aika. Kaupungin viestintäketju ei toiminut tässä tapauksessa miltään osin.

Kaupunki on tehnyt viikon aikana paljon varmistuksia, jotta vastaava virhe ei voisi tulevaisuudessa toistua tai ainakin todennäköisyys sellaiseen olisi mahdollisimman pieni.

Samaan aikaan pitää varmistaa, että viestintäilmapiiri on avoin, jotta virheistä uskalletaan kertoa välittömästi.

Niin kauan kuin ihmiset tekevät työtä, virheitä tapahtuu – joskus kauhistuttaviakin, kuten tässä tapauksessa. Niistä on kuitenkin välttämätöntä uskaltaa puhua, jotta seuraukset voidaan minimoida.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

10.2.2019 kello 16.02
Pelolla johtamistaIlmoita
Kangasalan sote-palveluja on jo hyvän aikaa johdettu pelolla. Epäkohtien esilletuojia on simputettu, heitä on väheksytty ja he ovat joutuneet työpaikkakiusaamisen kohteeksi. Tästä on perheestä ihan omakohtaista kokemusta ja tuttavapiirissä useammankin henkilön osalta. Kaikki vaan tahdotaan lakaista maton alle ja ongelmat salata.
11.2.2019 kello 22.14
MantsuIlmoita
Kangasalta on lähtenyt viimeaikoina useita sote:ssa työskennelleitä asiantuntijoita esimerkiksi huonon johtamisen vuoksi. Osaamista ei arvosteta ja palaute on huonolaatuista. Tulee kyllä mieleen, että johto taitaa kokea hyvän alaisten osaamisen itselleen uhkana sen sijaan, että näkisi sen hyödyttävän koko organisaatiota.
~
Takaisin ylös