Koti Pääkirjoitus Virheistä pitää voida kertoa heti

  Virheistä pitää voida kertoa heti

  3

  Kangasalan kaupungin yksikössä tapahtuneessa lääkejakeluvirheessä kaikkein vakavin asia on se, että se aiheutti ihmiselle kuoleman.

  Vaikka kyseessä on iäkäs ihminen, surun taakka on omaisille iso ja tapahtunutta on varmasti vaikea ymmärtää. Olemme tottuneet luottamaan siihen, että suomalaisessa terveyden­huollossa ei tällaista pääse tapahtumaan.

  Ennen kuin ketään tuomitaan lopullisesti, täytyy odottaa kärsivällisesti eri osapuolten selvitystyön valmistumista. Asiaa tutkivat poliisi, Valvira ja kaupunki.

  On muistettava, että myös virheen tehneellä työntekijällä on valtava taakka kannettavanaan. Myös hän tarvitsee tukea selvitäkseen tapahtuneesta.

  Tapahtumaketjussa eniten kysy­myk­siä liittyy siihen, miksi asiasta ei kerrottu välittömästi lääkärille ja edelleen sosiaali- ja terveys­keskuksen johdon kautta koko toimialan johtajalle.

  Kahdeksan kuukautta tiedon panttausta on hirvittävän pitkä aika. Kaupungin viestintäketju ei toiminut tässä tapauksessa miltään osin.

  Kaupunki on tehnyt viikon aikana paljon varmistuksia, jotta vastaava virhe ei voisi tulevaisuudessa toistua tai ainakin todennäköisyys sellaiseen olisi mahdollisimman pieni.

  Samaan aikaan pitää varmistaa, että viestintäilmapiiri on avoin, jotta virheistä uskalletaan kertoa välittömästi.

  Niin kauan kuin ihmiset tekevät työtä, virheitä tapahtuu – joskus kauhistuttaviakin, kuten tässä tapauksessa. Niistä on kuitenkin välttämätöntä uskaltaa puhua, jotta seuraukset voidaan minimoida.

  3 KOMMENTTIA

  1. Olen samaa mieltä, virheistä pitäisi uskaltaa avoimesti kertoa etenkin yksikön johtajalle. Mutta Kangasalan sote-palveluissa on niin huono ilmapiiri, ettei kukaan uskalla kertoa. Lanne huutaa ja haukkuu ja kielenkäyttö työntekijöistä ja vanhuksista selän takana niin ala-arvoista, ettei kehtaa toistaa. Lanteen on aika katsoa peiliin eikä lehdissä hurskastella, ettei tiennyt. Kysypä itseltäsi miksi sinulle ei kerrottu. Vastaus näkyy siitä peilistä. Tyttäreni oli siellä vähän aikaa töissä ja kertoi miten johtamistaito puuttuu kokonaan.

  2. Kangasalan sote-palveluja on jo hyvän aikaa johdettu pelolla. Epäkohtien esilletuojia on simputettu, heitä on väheksytty ja he ovat joutuneet työpaikkakiusaamisen kohteeksi. Tästä on perheestä ihan omakohtaista kokemusta ja tuttavapiirissä useammankin henkilön osalta. Kaikki vaan tahdotaan lakaista maton alle ja ongelmat salata.

  3. Kangasalta on lähtenyt viimeaikoina useita sote:ssa työskennelleitä asiantuntijoita esimerkiksi huonon johtamisen vuoksi. Osaamista ei arvosteta ja palaute on huonolaatuista. Tulee kyllä mieleen, että johto taitaa kokea hyvän alaisten osaamisen itselleen uhkana sen sijaan, että näkisi sen hyödyttävän koko organisaatiota.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän