Uutiset

Viuhka-paviljongin suunnittelija Juha Heinänen on innovaattori, joka kiinnittää huomiota ”kökköön” rakentamiseen – ”Haluan tehdä Kangasalan torista paikan, jota kannattaa tulla katsomaan”

Kangasalla asuva Juha Heinänen suunnitteli Kangasalan torille Viuhka-paviljongin, sillä hänen mielestään Kangasalan tori ansaitsee parasta. Paviljonki rakentuu suunnitelmien mukaan ensi vuoden aikana torin parkkipaikan perälle niin, että näkymät paviljongin ikkunoista ovat kirjastolle ja kirkolle päin. Kuva: Sanni Sarin

– Olen vähän tällainen, että kiinnitän näihin asioihin huomiota, kuuluu Juha Heinänen juttelevan kirjastonhoitajalle tullessaan Kangasalan pääkirjastoon haastatteluun.

Hän on juuri tehnyt ehdotuksen liittyen kirjaston opasteisiin. Näin 50 vuotta rakentamisen asiantuntijatehtävissä työskennellyt Heinänen maailmassa kulkee: kiinnittäen huomiota ympäristöön ja sen mahdollisiin epäkohtiin.

Kun Ruutanassa asuva Heinänen noin vuosi sitten kuuli, että paraatipaikalle Kangasalan torille suunniteltiin ”jälleen uutta laatikkoa”, hän painui työhuoneeseensa. Sieltä Heinänen ilmestyi takaisin noin neljän tunnin kuluttua ja näytti vaimolleen ruutupaperille lyijykynällä hahmottelemaansa rakennusta, jota kutsuttaisiin myöhemmin nimellä Viuhka-paviljonki.

Ensimmäinen suunnitteluversio Viuhka-paviljongista oli hevosenkengän mallinen rakennus. Kuva: Juha Heinänen

Ensin Viuhka kulki työnimellä ”Hevosenkenkä”. Ajatus oli, että entisen hevospitäjän torille sopisi hevosenkenkää muistuttava rakennus.

Viiden suunnitteluversion tuloksena se on saanut nykyisen viuhkamaisen muotonsa. Ajatus hevosenkengästä on kuitenkin pysynyt mukana: rakennuksen sisällä ylätasanteelle vievät portaat ovat hevosenkengän muotoiset.

Paviljongin kehittely on edennyt tiiviissä yhteistyössä valkeakoskelaisen rakennusarkkitehti Juuso Horellin kanssa. Yhdessä Heinänen ja Horelli muodostavat Kaarevat Kiinteistöt Oy:n.

– En ole aikaisemmin törmännyt näin sujuvaan yhteistyöhön arkkitehdin kanssa. Hän on melkoisen pätevä ja osaava kaveri.

Suunnittelun edetessä muutoksia on tullut lisäksi rakennuksen kokoon. Viuhka tulee olemaan suunnilleen puolet alun perin suunnitteilla olleen kauppahallin koosta.

– Jätetään torikauppiaille riittävästi tilaa, Heinänen sanoo.

Hän korostaa, että Viuhka-paviljongissa on otettu huomioon kaikki ihmisryhmät: lapset, ikäihmiset, liikuntarajoitteiset, näkövammaiset ja niin edelleen. Erilaiset älylaitteet sekä tarpeeksi suuri tila takaavat sen, että paviljonki on kaikille turvallinen ja viihtyisä tila.

Olen ennen kaikkea luova innovaattori. Se on se, mitä olen.

Juha Heinänen

Lisäksi Viuhkan ympäristövaikutukset on minimoitu: lähes kaikki materiaali on kierrätettävää. Katossa käytettävä pintamateriaali tukee ilmastoa puhdistavaa teknologiaa.

Heinänen toivoo, että Viuhka-paviljongista tulee alati muuttuva ympäristö, jossa järjestetään erilaisia teematapahtumia. Tilaan etsitään pitkäaikaisia toimijoita, jotka pystyvät yhteistyössä kehittämään tilan muunneltavuutta. Kiinnostuneita on ollut kohteellisen paljon, ja alustavat keskustelut heidän kanssaan on aloitettu.

Juha Heinänen suunnittelee Viuhka-paviljongista muuntautuvaa tilaa. Havainnekuva: Juuso Horelli & Juha Heinänen

Jo suunnitteluvaiheessa on varauduttu eri toimijoiden vaatimiin tekniikoihin niin, että samassa rakennuksessa voisi toimia useita erilaisia ravintoloita. Vaihdettavaksi jäisi vain nimikyltit.

– Olen ennen kaikkea luova innovaattori. Se on se, mitä olen, Heinänen sanoo.

Viuhkan kaltaiset innovaatiot syntyvät hänen kulkiessaan maailmalla silmät ja korvat auki. Suomen ja ulkomaan matkoihin liittyvät usein rakennukset, joita Heinänen tutkii syvällisesti ja dokumentoi kuvin sekä muistiinpanoin. Inspiroivaa on se, miten ihminen kohtaa ympäristön.

– Matkaaminen on saanut minut ajattelemaan rohkeammalla tavalla.

Myöhemmin pöytälaatikkoon kertyneistä huomioista ja ideoista syntyy yhdistelemällä uusia hankkeita, kuten vaikka paviljonki Kangasalan torille.

– Viuhkassakin on elementtejä historiastani. Siihen on vaikuttanut vuosien pohjatyö.

Innovaattori, joka on aikaansa edellä

Rakentajasuvusta tulevalta Heinäseltä on aina löytynyt kädentaitoja, ja hän pääsi jo 12-vuotiaana setänsä mukaan rakennustöihin. Talon rakentamisesta hän sai oppinsa 18-vuotiaana rakentaessaan omakotitaloja osana suvun kirvesmiesryhmää. Ensimmäisen oman omakotitalon Heinänen rakensi 23-24-vuotiaana Tampereelle.

Sittemmin hän on työskennellyt suunnilleen 50 vuotta rakentamisen eri osa-alueiden vastuutehtävissä ja toiminut yrittäjänä 36 vuoden ajan.

– On ollut kunnia päästä mukaan merkittäviin projekteihin niin Suomessa kuin osaksi ulkomaillakin.

Aikoinaan Heinänen oli ainoa Suomessa, joka toteutti termorankaelementtejä kokonaisuudessaan. Tuotantolaitoksella Porvoon seudulla tehtiin merkittäviä kohteita, kuten DHL:n toimitalo Vantaan lentoasemalle, Arabianrannan asuinalue sekä Viikin kerrostaloalue Helsinkiin.

Puhumme muunneltavuudesta, mutta oikeasti me emme muunna mitään.

Juha Heinänen

Pyydettäessä Heinänen lähtee mukaan erilaisiin projekteihin, kuten heinäkuussa järjestettyihin Ikaalisten saunafestivaaleihin. Heinänen suunnitteli ja toteutti yhdessä kaverinsa kanssa tapahtumaan koottavan mini-saunan nimeltään ”Höyrypesä”.

Heinäsen työpöydän laatikossa on alati kasvava pino ideoita, joiden aika ei vielä ole. Hän valittaa olevansa 10-15 vuotta aikaansa edellä. Samat sanat hän on kuullut ainakin kestävän kaupunkikehityksen asiantuntija Kimmo Rönkältä.

– Se johtuu siitä, että olen avarakatseinen ja kiinnitän huomiota moniin eri asioihin.

Hän kertoo kiinnittävänsä huomiota paljon ”kökköön” rakentamiseen. Tällä Heinänen viittaa siihen, että esteettömyyttä ja turvallisuutta ei todellisuudessa oteta rakentamisessa huomioon niin hyvin kuin olisi mahdollista. Monesti esimerkiksi liukuovet olisivat yksinkertainen ja helppo tapa edistää esteettömyyttä.

– Puhumme muunneltavuudesta, mutta oikeasti me emme muunna mitään. Minun mielestäni sen pitäisi olla vähän enemmän kuin pelkkä sana.

Heinänen kertoo suunnitelleensa tällaisia projekteja paljonkin, mutta usein rahoittajat ovat olleet varovaisia sijoittamaan uusiin ideoihin. Esimerkiksi vuonna 1999 Heinäsen suunnittelema hoivakoti, jossa muunneltavuus oli isossa osassa, jäi toteuttamatta.

– Rakennusala on niin konservatiivinen, ja muutosta on vaikea saada aikaan.

Viuhka-paviljongin päämateriaaleina tulevat olemaan puu ja lasi. Havainnekuva: Juuso Horelli & Juha Heinänen

Rakennusaika tulee olemaan totuttua lyhyempi

Tavoite on aloittaa Viuhkan rakentaminen ensi kevään tai kesän tienoilla.

– Paljon on vielä tehtävää ennen sitä. Kuuntelemme toimijoita ja jatkamme suunnittelua myös heidän toiveidensa mukaan.

Rakennusaika tulee olemaan Heinäsen mukaan totuttua lyhyempi eli noin puoli vuotta. Toteutus on kuitenkin riippuvainen kaupungin etenemisestä torin kanssa.

Lyhyen rakennusajan mahdollistaa moduulirakentaminen. Suunnitteilla on teräspaaluperustus, puupalkkiratkaisu, lasi-ikkunat ja rossipohja eli lattiarakenne, jonka alla on maanpinnan ja rakennuksen väliin jäävä ilmatila.

Heinänen kokee, että Viuhka-paviljonki on juuri se, mitä tori kaipaa. Hän muistelee, millaista vilskettä torilla kävi vieraillessaan siellä lapsena sukuloimassa ja tahtoo elvyttää sitä vanhaan loistoonsa.

– Pidän siitä, että Kangasalan kaupunki on huomannut, että nyt olisi mahdollista nostaa Kangasalaa esille.

Heinänen tahtoo tehdä Kangasalan torista paikan, jota kannattaa tulla katsomaan.

MainosTilaa Kangasalan Sanomat alkaen 3,50 €.Tilaa tästä

Yksi kommenttiKommentoi

  • Lajarin Mikko5.8.2024 klo 09:25

    Iii-ha-haa...kivaahan se on innovoida monenmoisia havainnekuvia, joissa mm. taustahorisontit ovat kovin epärealistisia, irti torin nykytodellisuudesta ympäristöineen. Kerrostaloineen yms. jotka voisivat olla ulkoisesti kauniimpia, luoden osaltaan sitä keskustan tunnelmaa ja loistoa.