Voimamieskisailijan tulee olla vahva päästä varpaisiin – Sami Ahola kisaa viikonloppuna Helsingissä maailman vahvimpia vastaan

2
Voimamies Sami Aholan harjoitteluun kuuluu paljon muutakin kuin punttien nostelua.

Raskaat rautapainot näyttävät kevyiltä uimahallin salilla treenaavan Sami Aholan käsittelyssä.Kangasalalainen on Suomen eturivin voimamieskisailijoita, ja harjoitustuokio on osa valmistautumista ensi viikonvaihteessa Helsingissä pidettävään SCL Strongman Finnish Open 2019 -mittelöön.

Kilpailu kuuluu lajin piirissä arvostettuun Strongman ­Champions League -kiertueeseen. Se vierailee vuoden aikana 16 eri maassa.Messukeskuksen kilpailu on lajissaan vuoden merkittävimpiä Suomessa. Tavoitteet ovat nyt korkealla, sillä 2018 vastaavassa kisassa debyyttinsä tehneelle Aholalle jäi aika paljon hampaankoloon.

– Stressasin sitä etukäteen liikaa, ja lopulta koko kisa meni vähän penkin alle, Ahola muistelee.

Moniottelun aloituslajina oli Aholan bravuuri eli tukkipunnerrus. Yleensä tässä voimainkoetuksessa Aholalle ei löydy voittajaa Suomesta.

– Meni taju kesken suorituksen, ja tuloksena oli nolla pinnaa. Ja maastavedossa repesi hauis, siinäkin jäin pisteittä.

Muut lajit menivät kuitenkin lupaavasti. Kahdesta nollasuorituksesta huolimatta kolme kilpailijaa jäi loppupisteissä Aholan taakse. Mukana oli kahdeksan Suomen vahvinta miestä ja neljä kovaa ulkomaalaista.

 
Itsevarmuus suoritustilanteessa on tärkeää voimamieskilpailuissa. – Jos hetkenkään epäilet itseäsi, et onnistu, Sami Ahola sanoo.
– Neljä kertaa viikossa on optimaalinen tahti, kertoo Sami Ahola harjoittelustaan.

Nyt Ahola, 28, lähtee Helsinkiin tavoittelemaan parhaan suomalaisen sijoitusta. Ellei aivan ihmeitä tapahdu, kisan ykköspytyn vie suuri ennakkosuosikki latvialainen Aivars Smaukstelis.

Ahola on viime vuosina noussut maamme voimamieskilpailijoiden eliittiin. Urheilutaustaa on jo lapsuudesta ja nuoruudesta, jolloin hän harrasti monipuolisesti erilaisia palloilulajeja sekä muun muassa uintia. Teini-iässä salilla käynti imaisi vahvasti mukaansa.Pelkkä punttien nostaminen alkoi kuitenkin tuntua liian yksipuoliselta, ja Ahola kiinnostui yhä enemmän voimamiestreenauksesta.

Yksi yllyke löytyi suositusta tv-sarjasta Game of Thrones. Tarkemmin sanottuna sarjan näyttelijäkaartiin kuulunut islantilainen jätti Hafthór Björnsson.

– Jo lapsena katselin telkkarista erilaisia voimamieskilpailuja. Silloin ajattelin, että josko itsekin olisin niissä joskus mukana.

Voimamieskisailu on maailmalla varsin suosittua, mutta Suomessa viime ajat melko vähällä huomiolla. Toki kotimaastakin löytyy vahvoja kilpailijoita, mutta ohut lajikulttuuri ei ole omiaan edistämään harrastajien olosuhteita.

– Suomessa laji on nousussa, mutta varsinkin harjoittelun järjestäminen on yhä hankalaa, Ahola sanoo.

Voimamiestreeni on luonteeltaan paljon toiminnallisempaa kuin pelkkä voimaharjoittelu. Yhteistyö harrastuskaverien kesken on tarpeen, kun tarvitaan esimerkiksi oikeaa rekkaa rekanvetoharjoitukseen – kuten Hankasalmella, jonne Ahola varta vasten matkaa treenaamaan.

Ahola harjoittelee yleensä 4–5 kertaa viikossa. Treenitukikohtina ovat Kuohun kuntosali sekä Ylöjärven Vuorentaustassa oleva MKO Power Gym.

Aholan valmentajana toimii voimalajilegenda Sakari ­Selkäinaho.Suomessa voimamieskisojen sesonki ajoittuu maaliskuun ja syyskuun välille.

Ahola kertoo tekevänsä myös lajiharjoitteita ympäri vuoden, koska se sopii kropalle hyvin. 194-senttisen voimamiehen kilpailupaino on 150–155 kiloa, kilpailukauden ulkopuolella vaaka näyttää tavallisesti 135–140 kiloa.

– Treenaamisen pitää olla laadukasta ja tasapainoista riittävän levon ja sopivan ravinnon kanssa. Moni tavallinen kuntoilija sortuu treenaamaan liikaa, jolloin vetää itsensä ihan piippuun. Ihminen ei ole mikään kone, Ahola sanoo.

Kuka?

Sami Ahola

  • Syntynyt: 1992 Tampereella
  • Perhe: Vaimo ja poika
  • Ammatti: Hitsaaja
  • Urheilusaavutuksia: Latvian Best Nordic Strongman -kisan 5., Strongest Man of Laukaa -kisan 3. vuonna 2019 ja 2. vuonna 2018, Lohjan vahvin -kisan 2. vuonna 2018
  • Motto: Liiasta stressaamisesta ei ole kuin harmia

2 kommenttia

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.