Kangasalan VPK:n hirsirakenteinen paloasema on Suomen ensimmäinen laatuaan, sai kaupungilta kunniamaininnan – Katso kuvat aseman sisältä!

0
Kangasalan VPK:n nuoriso-osasto on yksi vuosiavustuksen saajista. Osaston viime syyskauden päättäjäisissä Topias Lehti, Noel Tenhunen, Ilmari Salminen ja Julius Luoto kiipesivät paloauton kyytiin. Kuva: Emma Auvinen
Kangasalan VPK:n nuoriso-osasto on yksi vuosiavustuksen saajista. Osaston viime syyskauden päättäjäisissä Topias Lehti, Noel Tenhunen, Ilmari Salminen ja Julius Luoto kiipesivät paloauton kyytiin. Kuva: Emma Auvinen

Ilmassa oli popcornin ja glögin tuoksua, kun Kangasalan VPK:n nuoriso-osaston syksyn viimeisessä syksyn viimeisissä harjoituksissa vietettiin pikkujouluja. Tunnelma oli odottava, sillä pian julkistettaisiin Vuoden palokuntanuori.

Ranta-Koivistossa sijaitseva uusi paloasema saatiin kuin saatiinkin valmiiksi ja juhlakuntoon täpärästi ennen joulun aikaan rauhoittumista. Aseman avajaisia vietettiin marraskuun viimeinen päivä.

Palokunnan päällikkö Juha Salminen voi vihdoin huokaista helpotuksesta.

– Tämä oli palokuntamme historian suurin rypistys. Rakentamiseen on käytetty ainakin 10 000 talkootyötuntia, Salminen kertoi ennen pikkujoulujen alkamista.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on käyttistä-3-1024x731.jpg
Juha Salminen on toiminut palokunnan päällikkönä vuodesta 2005.

Kunniamaininta rakennushankkeelle lämmittää

Rakennus on Suomen ensimmäinen osittain hirrestä rakennettu paloasema.

Kangasalan kaupunki huomioi VPK:n ponnistuksen. Rakennus sai kunniamaininnan vuoden 2019 rakennushankkeen palkitsemisen yhteydessä. Perustelujen mukaan rakennushankkeessa kiteytyi innovatiivisuus, ekologisuus ja upea talkoohenki.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Uusi paloasema muodostuu kahdesta osasta: vanhan konehallin tiloista ja uudesta hirsirakenteisesta siivestä. Kuva: Jukka Järvinen

Salminen on otettu kunniamaininnasta.

– Voimme olla todella ylpeitä saamastamme huomiosta, hän toteaa.

Uusi paloasema muodostuu kahdesta osasta: vanhan konehallin tiloista ja uudesta hirsirakenteisesta siivestä.

Konehallin tiloissa on nyt pelastustoiminta. Alakerrassa on hälytysajoneuvojen halli ja yläkerrassa varasto- ja päivystystilat. Entisestä konehallista ei ole jäljellä muuta kuin sen runko ja pieni pätkä tiiliseinää. Kaikki muu on uutta. Kokonaan uudessa siipiosassa on muun muassa kuntosali, sauna ja koulutustila.

– Ihan pakolliset jutut tilattiin ammattilaisilta, kuten esimerkiksi hallin nosto-ovien asennus. Melkein kaikki muu on meidän itse rakentamaa, Salminen kehaisi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Hallin tila riittää ainakin toistaiseksi VPK:n kalustolle.

Tankoa pitkin ei liu’uta alakertaan

Nykyinen paloasema on huomattavasti pienempi kuin aiemmin käytössä olleet tilat. Aiemmin tilaa oli 1250 neliömetriä, ja nyt neliöitä on yhteensä 780.

Muutos on vaatinut tiivistämistä etenkin säilyttämisessä, mutta tilaa on vielä käyttämättäkin.

Nykyisissä tiloissa ei ole liikuntasalia, kuten edellisen aseman yhteydessä. Sen sijaan rakennuksessa on aiempaa valoisampi kuntosali ja sauna, joka lämpenee kahdessa minuutissa 80 asteeseen. Pihalle tulee vielä lentopallokenttä.

Yläkerrasta pitää laskeutua alakertaan hälytyksen tullessa kierreportaita pitkin, sillä tanko ei mahtunut kohtaan, johon se piti asentaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on käyttistä-19-1024x683.jpg
Keittiön seinät ovat vaaleaa hirttä, jota on käytetty myös muissa uuden siiven oleskelutiloissa. Varapäällikkö Niklas Raitanen on ollut parikymmentä vuotta mukana VPK:n toiminnassa.

Pientä paranneltavaa vielä on, mutta rakennus on pääosin valmis ja Salminen on tyytyväinen lopputulokseen.

Tulevaisuudessa pitäisi vielä parantaa lähtövalmiutta liikennejärjestelyillä.

– Tavoitteena on rakentaa hälytysliittymä Lahdentien rampille, jotta hälytyksiin lähteminen keskustan suuntaan nopeutuu huomattavasti, Salminen kertoo.

Rampin myötä hälytysliikenne myös asuinalueella vähenisi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on käyttistä14-1024x683.jpg
Vuoden 2019 palokuntanuori Sini Koskela.

Sini Koskela on vuoden palokuntanuori

Nuoriso-osastossa 10–16-vuotiaat harjoittelivat syksyn mittaan muun muassa oikean tulen sammuttamista ja savusukellusta pimeässä huoneessa ja osallistuneet leireille.

Joulukuussa VPK:n nuoriso-osaston toiminta jää noin kuukaudeksi tauolle. Vuoden viimeisessä tapaamisessaan nuoret kerääntyivät osaston johtajan Simo Vitikaisen ohjeistuksella koulutustilan sohville ja tuoleille.

Oli aika julkistaa Vuoden palokuntanuori -kiertopalkinnon saaja, joka on nimetty vuosittain 80-luvulta saakka.

– Vuoden palokuntanuoreksi valittava osallistuu aktiivisesti toimintaamme ja hänellä on kesivertonuorta paremmat tiedot ja taidot. Lisäksi nuorella tulee olla hyvä asenne. Palkinnon saaja on tänä vuonna reipas, iloinen, ystävällinen ja muista huolehtiva, Vitikainen kuvaili ja luki palkinnon kylkeen aiempien vuosien voittajien lisäksi kaiverretun uuden nimen:

– Vuoden palokuntanuori on Sini Koskela.

– Siis mitä? Olisiko perusteluita, ihmetteli yllättyneenä palkintoa hakemaan tullut 15-vuotias Koskela ja sai aikaan iloisen naurunremakan.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on käyttistä-13-1024x683.jpg
Laura Korkeamäki vietti hetken pikkujouluissa, johon hänen nuoriso-osastoon kuuluva poikansa osallistui. Tällä hetkellä Koskela on VPK:n hälytysosaston ainoa nainen.

Palkinnon jaon jälkeen nuoriso-osasto jäi viettämään vuoden viimeistä iltaa yhdessä.

Laseihin kaadettiin limua ja lautasille kerättiin makeisia ja sipsejä.

Nuoret palokuntalaiset kerääntyivät jälleen sohville ja Vitikainen laittoi uusimman Leijonakuningas-animaation pyörimään suurelta valkokankaalta.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on käyttistä-9-682x1024.jpg
VPK on hauska ja jännä harrastus, pohtivat Ilmari Salminen (vasemalla ylhäällä), Julius Luoto,
Topias Lehti ja Noel Tenhunen.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.