Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

Vuokramökkiä vaikea saada Kangasalta

Pääkirjoitus - 19.6.2013 kello 7.52

Juhannusviikko on jo puolivälissä ja kesän huippukohdan viettoon varaudutaan jälleen innolla. Tällä kertaa myös sääennusteet lupaavat juhannukseksi lämmintä ja melkein sateetonta säätä.

On siis oletettavaa, että juhannuksen juhlijat rientävät sankoin joukoin rannoille ja vesille. Molempia riittää Kangasalla kaikille halukkaille, vaikka omaa rantapaikkaa ei omistaisikaan.

Kangasalla on kaiken kaikkiaan noin 4 500 kesäasuntoa. Lomasesonkina esimerkiksi Kuhmalahdella mökkiläisiä on paikkakunnalla enemmän kuin vakituisia asukkaita. Niin on monissa muissakin asukasmäärältään pienissä, mutta järvirikkaissa kunnissa.

Kesäasukkaat ovat tärkeitä paikallisille kaupoille ja muille palvelujen tuottajille. Heidän ansiostaan monet palvelut säilyvät ympärivuoden paikkakunnalla. Tosin viime vuosina edes kesäasukkaat eivät ole pelastaneet kaikkia pieniä kauppoja, sillä isot marketit houkuttelevat myös lomalaisia.

Kesäasunto on suurimmalle osalle vain pistäytymispaikka, jossa vietetään keskimäärin alle kuukausi tai vähemmän vuodessa. Syynä on usein vapaa-ajan puute ja myös mukavuuksien puuttuminen kesäasunnolta. Jos palvelutkin ovat kaukana, niin käynnit harvenevat entisestään.

Nykypolvi suhtautuu mökkeilemiseen toisin kuin vanhempansa. Kesäasunnolle ei helposti vaivauduta, jos siellä on odottamassa monen päivän työmaa pihalla ja sisällä. Lomaa halutaan viettää mieluiten täysihoidossa.

Kesäasuntoa ei välttämättä haluta omistaakaan, koska siitä on kustannuksia ja riesaa koko vuodeksi.

Kulut vain nousevat, kun kunnat nostavat rahapulassaan vapaa-ajan asuntojen kiinteistöveroja.

Kesämökin vuokraaminen onkin vaihtoehto, jos omistamisen riesoilta haluaa välttyä.

Ongelmana on kuitenkin esimerkiksi Kangasalla, ettei vuokramökkejä ole kovin runsaasti tarjolla. Parhaina aikoina niistäkin osa on omistajien käytössä, joten mökkiä on kysyttävä lomakeskuksista.

Kaikesta huolimatta hyvää juhannusta mökeillä ja muualla mittumaaria viettäville!

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös