Wanhojen puku voi olla vaikka kaverin vanha

0
Julia Woivalinin mekko on lainassa kaverilta.

Kangasalan lukion toisen vuoden opiskelijat valmistelevat vanhojen tansseja tarmokkaasti. Lukion aulassa käy kuhina, kun samaan aikaan kaupataan sekä lippuja tanssijoiden lähipiirille torstain iltatilaisuuteen että tanssijoille perjantai-illan jatkotilaisuuteen.
Tanssien alle sattunut koeviikko on laittanut harjoitukset tauolle, mutta tanssit ovat hyvin hallussa, opiskelijat vakuuttavat. Tällä viikolla on jäljellä enää kaksi kenraaliharjoitusta ennen varsinaisia tansseja.

Vaikka vanhat ovat lukiolaisille unohtumaton elämys, niiden maine rahareikänä on kasvanut. Viime vuosina tanssien hintalapusta on keskusteltu niin vanhempien keskuudessa kuin lehtien palstoilla.
Lukiolaiset Annika Saksala ja Julia Woivalin kuitenkin vakuuttavat, ettei vanhojen päivän tarvitse maksaa maltaita. Kumpikin tanssii vanhansa tällä viikolla lainamekossa. Saksalan mekko on kaverin serkun, Woivalinin taas kaverilta peräisin.
– Rupesin etsimään mekkoa vasta vähän ennen joulua. Aika viime tinkaan jäi, mutta onneksi mekko löytyi tätä kautta, Woivalin kertoo.
Saksala taas puhui mekon itselleen jo aiemmin viime syksynä. Saksala ja Woivalin maksavat lainasta pienen korvauksen mekkojen omistajille.
Saksala on tyytyväinen asuvalintaansa.
– Olen iloinen, että löysin mieluisan lainamekon. Koska mekkoa tulee käytettyä vain kerran, ei olisi ollut mielekästä maksaa siitä useita satoja euroja.

Vanhojen puvun metsästys ei rajoitu pelkästään kivijalkaliikkeisiin. Nelli Hokkanen tilasi mekkonsa verkkokaupasta.
– Sain mekon puoleen hintaan, joten se tuli melko edulliseksi, Hokkanen kertoo.
Muutama Hokkasen kaveri on myös tilannut mekon verkosta, mutta kovin yleinen ilmiö ei näytä vanhojen keskuudessa vielä olevan. Kaikki eivät luota nettikauppoihin, ja suurin osa haluaa käydä sovittamassa mekkoa liikkeessä. Netissä kokojen arviointi on hankalaa.
– Omankin pukuni vyötäröosaa jouduttiin kaventamaan hieman. Samoin alushameen tylli vaihdettiin pois, Hokkanen sanoo.
Hokkanen on kuitenkin tyytyväinen pukuunsa. Hän uskoo, että musta ja kaksiosainen pitkähihainen puku erottuu tanssilattialla muista tanssijoista.

Annika Saksala ja Julia Woivalin käyvät torstaina kampaajalla laittamassa hiuksensa. Hokkasen hiukset laittaa perhetuttu, joka on luvannut kohentaa kampausta vielä perjantaiaamuna.
Kaksipäiväiset tanssit asettavat kampauksille haasteita.
– Olen kuullut, että osa on nukkunut yönsä sohvan käsinojaan nojaten, jotta kampaus ei lässähtäisi, Saksala toteaa nauraen.
Hokkanen arvioi, että mekko, kampaus ynnä muut valmistelut vanhojen tansseja varten tekevät hänen kukkaroonsa hieman yli 200 euron loven.
– Onhan se paljon rahaa, mutta tuon verran pystyn sijoittamaan siihen päivään. Olen kolmosluokalta asti haaveillut, että pääsisin tanssimaan, joten kyllä se on sen arvoista, hän toteaa.

Kangasalan lukion vanhat aloittavat tanssinsa torstai-iltana 16.2. Pitkäjärven koululla. Perjantaina 17.2. tanssijat hajaantuvat esiintymään kouluihin ja päiväkoteihin ympäri Kangasalaa. Yleisö on tervetullut katsomaan tansseja lukion juhlasaliin perjantaina 17.2. kello 14. Tilaisuus kestää noin 20 minuuttia.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.