Yhä vain elämänmyönteinen Linda

0
Linda Lehtosen juhlaan kuului paljon musiikkia ja laulua. Jalmarin Kodon johtaja Arja Vallivaara pääsi onnittelemaan ensimmäisenä.

Kun ihminen pienestä asti liikkuu ja sitten on tietenkin se mieliala. Pitää iloiset asiat päällimmäisinä ja muistelee niitä, kun tulee yksinolo. Murheitahan on kaikkialla. Vaikka onhan minulla ollut aika normaali tasainen elämä.

Näin viisaasti lausui Linda Lehtonen Kangasalan Sanomien haastattelussa 90-vuotispäivänsä kynnyksellä vuonna 2008.

Elämänmyönteinen emäntä asui haastattelun jälkeen vielä viisi vuotta yksin maalaistalossa Kuohenmaassa kunnes asuinpaikka vaihtui Jalmarin Kotoon.

Linda Lehtonen täytti perjantaina 2.3. kunnioitettavat sata vuotta. Syntymäpäivää juhlittiin isolla joukolla Jalmarin Kodossa kakkukahvien kera.

– Äidin pää on vielä täysin terävä. Kuulon ja näön heikentyminen kuitenkin valitettavasti rajoittavat seurustelua ja maailman asioiden seuraamista, tytär Pirkko Noukka kertoo.

Niinpä tytär kertaileekin100-vuotishaastattelussa äidin elämänvaiheita

Roineen rantamaisemissa syntynyt Linda (o.s.) Saarinen oli osa suurta sisarusparvea. Ellen ja Rikhard Saariselle syntyi 11 lasta, joista kuitenkin neljä menehtyi jo pienenä.

– Lisäksi isä Rikhard kuoli, kun Linda oli 11-vuotias ja Ellen jäi yksinhuoltajaksi. Sosiaaliturvaa ei 1920-luvulla ollut, joten toimeentulosta piti huolehtia itse. Äiti muistelikin lämmöllä, kuinka Raikun koulun opettaja toi perheelle 50 markkaa ja hänelle itselleen kukkakimpun laskettavaksi isän haudalle, Noukka kertoo.

Lapset osallistuivat perheen elämän tukemiseen kukin voimiensa mukaan. Äiti Ellen oli taitava ompelija, mikä periytyi myös Lindalle. Alkutalvesta vuonna 1939 hän pestautuikin Tampereelle Naisten Pukukeskukseen, mistä jäi jälkipolville tarina kerrottavaksi:

Linda sai samana keväänä ommella ylioppilaspuvun omistajan tyttärelle, Kaisu Heikkilälle, josta myöhemmin tuli yrityksen omistaja ja muotialan kuuluisuus.

Ompelu-ura jäi lyhyeksi, sillä talvisota tyhjensi kaupungin. Linda pestattiin talonpitoon Kuohenmaan Pirttiniemeen kummitätinsä Alinan maatilalle, josta kolme veljestä oli lähtenyt rintamalle.

Kohtalo johdatti elämää niin, että talvisodan päätyttyä yksi pojista, Niilo Lehtonen ja Linda hankkivat kihlat.

– Jo ennen naimisiin menoa isä joutui takaisin jatkosotaan, josta palasi haavoittuneena syksyllä 1941. Sodan vaikutus koettiin vahvana, sillä isän haavoittumisen lisäksi kaksi äidin veljistä kaatui.

Pariskunta viljeli Pirttiniemessä maata ja piti karjaa. Karjasta Linda Lehtonen luopui vuonna 1998 aviomiehen kuoltua edellisenä vuonna. Kaikkinensa hän ehti emännöidä taloa yli 70 vuotta.

– Äidin bravuureja olivat puutarhanhoito ja kirjonta. Kirjontatöitä riittää meillä vielä tulevillekin sukupolville, tytär paljastaa.

Linda Lehtonen oli aina kuulon ja näön huonontumiseen asti hyvin seurallinen ja sosiaalinen. Esimerkiksi kun Kuohenmaan koululle vuonna 1949 saatiin aktiivinen opettaja Anna Heino, Linda liittyi heti hänen johtamaansa laulukuoroon ja näytelmäkerhoon.  

– Kylän historiakuvia tutkiessani huomasin myös, että siellähän se äiti oli vielä 1960- luvulla Kuohenmaan koulun johtokunnassa, tytär hymyilee.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.