Yhteisöllinen työtila

0

Olen saanut lähes 25 vuoden työurani aikana tehdä työtä hyvin epätyypillisesti. Olen työskennellyt kotona vailla minkäänlaista työaikaa. Vapaa-ajan ja työajan erottaminen ei ole ollut minulle millään tapaa selvää, mutta en ole kärsinyt siitä juuri lainkaan.

Tätäkin juttua kirjoitan Tatran vuoristossa Slovakiassa, kun yllättäen päätin ottaa pienen irtioton. Lomailen, mutta teen myös välillä työtä.

Tällä hetkellä olen itseni työllistäjä, yrittäjä, mutta aiemmin myös palkkatyössä työskentelin lähes kokonaan etätyönä kotona. Työnkuvanikin on on ollut hyvin epätyypillinen. Luova ala ei ollut 1990-luvulla eikä vielä vuosituhannen taittuessa niitä kaikkein varmimmin työllistäviä aloja.

Tulevaa hurjaa työn ja työelämän muutosta tutkaillessani huomaan, että minähän olen ollut edelläkävijä monella tapaa. Jo 25 prosenttia nuorista ilmoittaa harkitsevansa yrittäjänä toimimista, ja se tuntuu nuorista houkuttelevalta. Itsensätyöllistäjien määrä tulee moninkertaistumaan, ja tällä en tarkoita mitään pakkoyrittäjyyttä.

Britanniassa luova ala on kasvaa jopa nopeammin kuin rahoitusala. Anne Brunilan työryhmän huhtikuussa julkaistun luovan alan raportin mukaan Suomeenkin voitaisiin luoda
10 000 luovan alan työpaikkaa lyhyellä aikavälillä, kun pienyrittäjien asemaa parannettaisiin.

Työ tulee muuttumaan myös niin, ettei se ole sidottu aikaan eikä paikkaan, kellokortit eivät ole työn määrän mittareita.

Aaika ajoin olen harmitellut oman työurani aikana enemmänkin työn yhteisöllisyyden puutetta. Introverttinä, yksintyöskentelevänä en aina tarvitse työkavereita, mutta sparrauskumppaneita kaipaan välillä melkoisesti.

Uskon, että meitä yksintekeviä eri alojen ihmisiä on enemmänkin Kangasalalla. Moni muu kuin minä varmaan kaipaa työntekoonsa mielipiteiden vaihtoa, ideoiden sparrausta tai yhteisten projektien suunnittelua.

Ideoimme yrittäjäystäväni kanssa muutama vuosi sitten yhteisöllistä työtilaa Kangasalle, johon yksintyöskentelevät yrittäjät voisivat tulla työskentelemään silloin tällöin maksaen siitä pienen kuukausikorvauksen.

Idea kaatui tuolloin siihen, että sopivaa tilaa ei ollut tarjolla ja meillä yrittäjinä ei ollut aikaa sellaista ryhtyä pyörittämään oman yritystoiminnan ohella.

Viime viikon lehdestä luin, että Kangasala on liittynyt mukaan kuntakeskuksen elävöittämisohjelmaan. Ehdotukseni tämän kampanjan käytännön toteutukseen on yhteisöllisen työtilan perustaminen keskustan tyhjänä olevaan liiketilaan.

Työhuonetta pyörittämään voisi palkata yrittäjyydestä kiinnostuneita nuoria, jotka voisivat saada työtehtävästä eväitä oman tulevan työuransa rakennuspuiksi. Samalla Kangasala olisi edelläkävijä uudelle tavalle toimia. Uskoisin myös, että tällainen yhteisöllisyys voisi tuoda uusia innovaatioita, energiaa ja jopa veroeuroja Kangasalle. Ideat kasvamaan!

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.