Yhtenäiskoululla on jo kiire

0

Uuden yhtenäiskoulun ja sen yhteyteen rakennettavan urheiluhallin sijaintipaikka on yhä auki.

Alunperin koulu piti rakentaa Kortekankaan pohjoispuolelle nousevalle Kortekummun uudisalueelle, sitten Suoraman koulun yhteyteen.

Uusina vaihtoehtoina ovat nousseet esiin muun muassa Kyötikkälä, Pitkäjärvi, Vatiala ja Asemantien varsi.

– Erinäköisiä ehdotuksia on tehty ja keskusteluja sijaintipaikasta on käyty. Selvitystyötä jatketaan, kunnan kehitysjohtaja Jarmo Kivineva pyörittelee.

Hän myöntää, että hankkeella alkaa olla jo kiire. Kuluvan vuoden budjettikirjassa on luvattu, että päätös asiassa tehdään viimeistään maaliskuussa.

Aikataulussa pysyttäneen mutta vain vaivoin, sillä kunnanhallitukseen esitys yhtenäiskoulun uudesta sijaintipaikasta ehtii Kivinevan mukaan aikaisintaan helmikuussa ja valtuustoon siten vasta maaliskuussa.

Avut vaarassa

Liikuntapaikkarakentamista koskevaa rahoitussuunnitelmaa tälle vuodelle valmisteleva ELY-keskus on esittämässä Kangasalan yhtenäiskouluun liittyvälle, tuhannen neliön laajuiselle urheiluhallille kaikkiaan 730 000 euron avustusta.

Ellei Kangasala ehdi täydentää anomustaan koulun sijaintipaikalla ja muilla tarvittavilla lisätiedoilla helmikuun aikana, hanke todennäköisesti raukeaa kuluvan vuoden osalta.

Näin siksi, että ELY toimittaa hankekohtaiset lausuntonsa helmikuun loppuun mennessä opetus- ja kulttuuriministeriölle, joka tekee liikuntapaikkarahojen lopulliset ositukset. Valmiita ne ovat vappuun mennessä.

Vaikka Kangasala pystyisikin nopeuttamaan omaa päätöksentekoaan ja saisi paperinsa ajoissa sisään, perusongelma ei poistu.

Suunnitteluaika on liian niukka, koska koulun rakentaminen tulee aloittaa samana vuonna, kun avustus myönnetään.

Kehitysjohtaja on asiassa optimisti.

– Uskon, että sitoumus rakentamisesta riittää, vaikka emme saisikaan koulua alkuun vielä tänä vuonna, hän sanoo toiveikkaana.

Haaveet hengissä

Mikäli halli toiveista huolimatta jää tänä vuonna ilman tukea, rahahaaveita ei ole syytä haudata.

ELY:n sivistystoimen tarkastaja Ismo Myllyaho lupailee, että avustusanomus on mahdollista saada vuoden 2014 käsittelyyn.

– Pientä paperisotaa seuraavalle kierrokselle pääsy tietysti edellyttää, mutta ei siinä mitään suurta dramatiikkaa ole.

Yksi pelko lienee silti aiheellinen. Jos valtion talouden tila säilyy ennallaan, leikkuri saattaa haukata myös liikuntapaikkarahoja.

Silloin Kangasalankin mahdollinen siivu ohenee summasta, jota vuonna 2013 lupailtiin.

Suorama syö kenttää

Vielä rakentamaton Kortekumpu on menettänyt yhtenäiskoulun paikkana suosiotaan.

Syynä ovat ennakoitua pienempi asuntokanta, syrjäisyys ja kulkupulmat.

– Ihan ykkösvaihtoehto se ei enää ole, Kivineva arvioi.

Sijaan tarjottu Suoraman koulun tienoo taas näyttää ainakin maallikon silmin tarkoitukseen ahtaalta, vaikka yhtenäiskoulun luokkamäärää pienennettäisiinkin. Mittavan uudisrakennuksen ymppääminen valmiin asuntoalueen keskelle on myös ongelmallista ja liikenteellisesti hankalaa.

Urheiluväen kannalta ikävää on se, että uusi yhtenäiskoulu kulkuteineen ja autopaikkoineen uhkaa Suoraman urheilukenttää.

Uusia useampi

Uusista vaihtoehdoista mielenkiintoisin on Kyötikkälän urheilupuiston vastainen Kyötikkäläntien varsi.

Yhtenäiskoulun myötä etäinen kenttä asettuisi ensimmäistä kertaa luontevasti koululaisliikunnan käyttöön.

Yhtenäiskoulu varustuksineen tukee myös mainiosti Kyötikkälän urheilupuiston käyttöä, erityisesti siellä järjestettäviä isoja tapahtumia.

Kivineva painottaa kuitenkin, että tässä vaiheessa kisaa suosikkeja ei ole, vaikka kiireessä mennäänkin.

– Yhtenäiskoulun sijoituspaikkoja on nyt tarkasteltu eri näkökulmista. Päätösten suhteen kaikki vaihtoehdot ovat vielä auki.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.