Yläkoululainen Julia Leinonen sairasti lievän koronan – tuli juoksemasta testituloksen saapuessa

0
Muodostelmaluistelua harrastava Julia Leinonen treenaa nyt kotona, koska jäälle joukkuekavereiden kanssa ei pääse. Hän tekee kotona kestävyys-, lihaskunto- ja lajiharjoittelua. Kuva: Annukka Tammilehto

Uutiset välittävät meille jatkuvasti tietoa koronavirukseen sairastuneiden, tehohoidossa olevien ja tautiin kuolleiden määristä. Onneksi suuri osa covid-19 infektion saaneista kuitenkin paranee.

Yksi heistä on kangasalalainen kahdeksasluokkalainen Julia Leinonen. Hän sairasti koronaviruksen aiheuttaman taudin hyvin lievänä, joten positiivinen testitulos oli melkoinen yllätys.

– En olisi uskonut, että minulla olisi tartunta. Olin kuitenkin urheillut ihan normaalisti, hän kertoo.

– Kun minulle soitettiin Taysista, että Julian testi on positiivinen, hän tuli juuri juoksulenkiltä, äiti Laura Leinonen täydentää.

Julian oireet alkoivat helmi–maaliskuun vaihteessa vietetyn hiihtoloman jälkeen. Hiihtolomalla hän osallistui vielä lajinsa muodostelmaluistelun SM-kilpailuihin.

Tilanne on uusi kaikille. Se tuo turvaa, kun ei ole tilanteessa yksin. Lisäksi viruksesta saadaan paljon tietoa, se auttaa.

Julia Leinonen

Lomaviikon jälkeisenä maanantaina Julialla oli päänsärkyä, jonka vuoksi hän tuli aikaisemmin koulusta kotiin. Myöhemmin hänellä oli myös pientä lämmönnousua.

Sunnuntaina maaliskuun kahdeksantena kaupunki tiedotti, että 90 Pitkäjärven koulun oppilasta joutuu kotikaranteeniin koronavirukselle altistumisen vuoksi. Koska Julia kuului altistuneisiin oppilaisiin ja hänellä oli joitakin virukseen viittaavia oireita, hänelle tehtiin taudin paljastava testi Taysissa.

– Olemme kuusihenkinen perhe. Ajattelin, että jos virus lähtee jylläämään ja kiertää meidät kaikki, olemme vielä juhannuksenakin kipeänä, Laura Leinonen kertoo.

Julian mukaan testin ottaminen nenänielusta ei kestänyt kauan, mutta oli melko epämiellyttävä kokemus.

– Minut vietiin Taysin pihalta suoraan sisälle, enkä saanut koskea mihinkään. Näyte otettiin tikulla nenästä.

Kuusihenkinen perhe jäi karanteeniin

Kun selvisi, että Julialla on kuin onkin koronavirus, koko Leinosten perhe jäi karanteeniin kahdeksi viikoksi. Vanhemmat siirtyivät etätöihin, ja perheen kolme muutakin tyttöä jäivät etäkouluun.

Taysista soiteltiin ja kyseltiin Julian ja muun perheen vointia useaan kertaan. Laura Leinonen kiittää siitä, että puhelimen päässä oli yleensä sama henkilö ja sairaalasta annettiin myös numero, johon saattoi soittaa mieltä askarruttavissa kysymyksissä.

Leinosten perheessä karanteeniaika meni rauhallisesti, sillä Julian vähäisetkin oireet olivat testin varmistuttua oikeastaan jo loppuneet. Muu perhe ei sairastunut, vaikka Julia eli normaalisti muiden kanssa.

Laura Leinonen on pohtinut, säästyikö perhe taudilta, koska Julia oirehti niin vähän. Hän on miettinyt myös, oliko Julia saanut viruksen itse asiassa jo ennen varmistettua altistumista koulussa, ja ehtikö muu perhe sairastaa sen ennen karanteeniin joutumista.

– Jos saisin kutsun vasta-ainetestiin, menisin kyllä. Me perheen aikuiset ainakin kävisimme testissä, hän kertoo.

Vasta-ainetesti kertoo, onko testattavan veressä koronaviruksen vasta-aineita. Vasta-aineita muodostuu elimistöön infektion seurauksena, joten se voi paljastaa, onko testattava sairastanut taudin.

Julia kertoo, että koronavirus on herättänyt hänessä ristiriitaisia tunteita. Vaikka hän perusterveenä selvisi taudista vähällä, toisilla voi olla aivan erilaiset lähtökohdat ja sairaus voi olla hyvin vakava.

Häntä lohduttaa se, että koronaviruksen aiheuttama poikkeustila ei kosketa vain osaa ihmisistä.

– Tilanne on uusi kaikille. Se tuo turvaa, kun ei ole tilanteessa yksin. Lisäksi viruksesta saadaan paljon tietoa, se auttaa.

Jääharkkoihin on ikävä

Koska Leinosten perheen lapset siirtyivät etäkouluun ja vanhemmat etätöihin jo ennen valtakunnallisen poikkeustilan alkamista, he ovat eläneet uudenlaista arkea jo reilusti yli kuukauden.

Julia kertoo, että kavereita on toki ikävä, mutta perheen kanssa kaikki on sujunut hyvin. Perheenjäsenet antavat toisilleen työrauhan.

– Meillä on iso talo, kaikille on hyvin omaa tilaa.

Myöskään etäkoulun kanssa ei ole ollut ongelmia.

– Minulla on siitä hyvät kokemukset. Tykkään siitä, että pystyn itse aikatauluttamaan asiat. Olen pitänyt kiinni aikatauluista, herännyt aikaisin ja mennyt ajoissa nukkumaan. En näe, että olisi mitään järkeä alkaa esimerkiksi nukkua myöhään.

Enemmän kuin etätyöt ja -koulu Leinosten elämään on vaikuttanut neljän tytön yhteisen harrastuksen, muodostelmaluistelun harjoitusten jääminen tauolle.

Julia kertoo kaipaavansa jääharjoituksia yhdessä valmentajien ja joukkuekavereiden kanssa. Urheilijan arki kuitenkin jatkuu, vaikkei jääharjoituksia olekaan.

Olemme kuusihenkinen perhe. Ajattelin, että jos virus lähtee jylläämään ja kiertää meidät kaikki, olemme vielä juhannuksenakin kipeänä.

Laura Leinonen

– Minulla on joka päivälle jokin omatoiminen harjoite – kestävyyttä, lajiharjoittelua tai lihaskuntoa, hän kertoo.

Urheilijan kurinalainen asenne auttaa tarttumaan sekä koulutöihin että treenaamaan.

– Itselleni ja omaksi hyödykseni teen hommia.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.