Yleisö pääsee halliin luistelemaan sunnuntaisin

0
Kirkkoharjun koulun nelosluokkalaiset pääsivät jäälle keskiviikkona. Tatu Järvinen joutui tällä kertaa seuraamaan luokkatovereiden luistelua kaukalon laidalta, vaikka hinku jäälle oli kova.

Kangasalan Jäähallissa on tällä hetkellä yksi kaikille avoin vuoro. Yleisöluistelun aikana kuka tahansa pääsee koittamaan, miltä hallijää tuntuu luistimen alla.
Luistimet täytyy vetää jalkaan kuitenkin suhteellisen aikaisin, sillä yleisölle varattu aika alkaa sunnuntaiaamuna kello 9.15. Vuoro on tunnin mittainen.
– Se on laitettu niin aikaisin, koska tämä on ollut erityisesti lapsiperheiden toive, jäähallin hallimestari Hannu Janger kertoo.
Janger lisää, että yleisöluistelulle varattiin aikanaan myöhäisempi aika iltaviideltä. Vuorolla kyllä kävi väkeä, mutta hallimestarin mukaan aamu todettiin hallin käytön kannalta paremmaksi ajankohdaksi. Nykyinen aamuvuoro on ollut käytössä nyt kahdeksan vuotta.
– Eihän sen parempaa aikaa ole. Muksut kuitenkin heräävät aikaisin, ja siitä on hyvä lähteä luistelemaan.
– Ja onhan yleisöluistelu keväisin ollutkin kello neljän aikaan.
Jangerin mukaan yleisöluistelun sijoittaminen sunnuntaiaamun ensimmäiseksi vuoroksi on hyvä ajatus myös siksi, että silloin vuoro ei ole niin alttiina peruutuksille, joita esimerksi seurojen väliset pelit voisivat aiheuttaa.

Miksi kaikille avoimia vuoroja sitten on vain yksi?
Syy on siinä, että yleisöluistelu on osa kunnalle kuuluvia hallivuoroja. Valtaosan näistä vuoroista käyttävät koululaiset, joille on varattu yhteensä 180 tuntia halliaikaa lukukauden aikana. Tämän lisäksi päiväkodit pääsevät käyttämään hallia tunnin verran viikossa.
– Kunnalle on jyvitetty tietty määrä aikoja, joihin kuuluvat myös koululaisten vuorot, Kangasalan kunnan vapaa-aikakoordinaattori Asko Koskinen kertoo.
Päiväkotien vuorot kuuluvat kunnan kiintiöön nekin. Koskisen mukaan kunta on yksi asiakas muiden joukossa, joka joutuu pyytämään hallivuoroja siinä missä toisetkin.
– Emme voi juuri vaikuttaa vuorojen määrään. Mitään etuotto-oikeutta meillä ei ole. Kunnan rooli on ainoastaan tiedottaa omien vuorojensa ajankohdista.
– Ja totta kai jäähalli yrittää myydä maksullisia vuoroja mahdollisimman paljon, jotta he saavat rahaa hallin ylläpitoon, Koskinen toteaa.
Yleisöluistelulle on Jangerin mukaan toki toivottu toistakin säännöllistä tuntia. Tätä on hankala toteuttaa, sillä esimerkiksi arki-illat ovat käytännössä täysin urheiluseurojen käytössä.
Sesonkiaika jolloin seurat käyttävät arkivuoroja ahkeraan, kestää lokakuusta huhtikuuhun. Tämän kauden ulkopuolella yleisölle vapaita hallivuoroja olisi mahdollista vapauttaa enemmän.
Janger kertoo, että tässä ajatuksessa on kuitenkin omat ongelmansa.
– Silloin taas ei riitä kävijöitä. Esimerkiksi keväällä, kun pelit alkavat olla ohi ja halli ei ole enää niin kovalla käytöllä, ihmisten luisteluinto tuntuu katoavan myös, Janger toteaa.
Joulu- ja talviloman aikana kaikki kuntalaiset pääsevät kuitenkin nauttimaan halliluistelusta huomattavasti enemmän, sillä koululaisille varatut tunnit vapautetaan tuolloin yleisöluistelulle.
– Silloin siinä on yksi tunti mailatonta aikaa ja toinen tunti mailan kanssa, Janger sanoo.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.