Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Panda Suomi-konvehti 3 pkt/10€Panda Suomi-konvehti 3 pkt/10€

Ylisuuret luokat vähentyivät Kangasalla

Koululaisten mahdollisuus saada henkilökohtaista opetusta on parantunut. Ryhmäkoot ovat pienentyneet, kun opettajia on palkattu pikku hiljaa lisää. Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön (JUKO) pääluottamusmies Matti Helimon mukaan peruskoulujen tilanne on kohentunut kaupungin muutaman vuoden takaisen säästökuurin jälkeen.

Uutiset - 1.11.2018 kello 10.30
Kangasalan Sanomat/Anu Ritvanen
Ylisuuret luokat vähentyivät Kangasalla
Liuksialan koulun 1 A -luokalla on vain 16 oppilasta. Edes Halloween-teemapäivä ei vienyt työrauhaa. Edessä vasemmalla Otso Rantanen.

– Alakoulussa on vain yksi 30 oppilaan luokka. Muutama vuosi sitten niitä oli useita, ja ylisuuria ryhmiä valtavasti muutenkin, Helimo toteaa.

Kaupunki seuraa luokkien oppilasmääriä liikennevaloista tutuilla värikoodeilla. Esimerkiksi 1.- ja 2.-luokilla seskä yhdysluokilla ryhmät merkitään vihreällä, kun oppilaita on 18 tai vähemmän. Hyväksyttävää on vielä 19–20 oppilaan ryhmät. Pari oppilasta lisää ja varoittava keltainen astuu kuvioon. 25 oppilaan tai suurempi ryhmä on jo hälyttävän iso.

Helimon mukaan punainen väri on kadonnut luokkakartalta yhtä Kirkkoharjun koulun luokkaa lukuun ottamatta.

– Kaupunki on viisaasti keskittänyt resursseja sinne missä on tarvittu, eikä ole tyytynyt seuraamaan keskiarvoja, JUKOn edustaja kiittelee.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!

Keskiarvo antaisikin tilanteesta aivan väärän kuvan. Valtuuston säilyttämien kyläkoulujen pienet luokat laskisivat keskiarvoa, vaikka taajamien luokat olisivat ääriään myöten täynnä.

Muuttovoiton takia oppilasmäärien ennustaminen on vaikeaa. Esimerkiksi lukuvuodesta 2016–2017 lukuvuoteen 2017–2018 koululaisten määrä kasvoi lähes 160:llä. Helimon mukaan ennusteita laaditaan päivähoidon ja muuttoarvion mukaan, mutta paikkakunnalle muuttavien koululasten ikäluokkaa tai tulevaa koulua on mahdoton tietää ennalta.

Opetuksen tuntimäärä on Kangasalla vielä matala. Valtio edellyttää, että opetusta on vähintään 222 tuntia lukuvuodessa. Kangasalla tuntimäärä putosi 2014 vuoden 230 tunnista 224 tuntiin. Kaupunkiseudun seutuvertailussa luku oli yhtä alhainen ainoastaan Orivedellä.

Helimon mukaan laadun jälkeen seuraava kehityskohde onkin tuntimäärä.

– Liikkeelle on lähdetty oikeasta päästä. Tärkeintä on, että opettajalla on aikaa oppilaan kohtaamiseen. Opetussuunnitelman hienot tavoitteet eivät välttämättä toteudu, jos ryhmässä on liikaa lapsia, Helimo painottaa.

Helimo iloitsee myös siitä, miten Kangasala haluaa strategiansa mukaan olla ”kasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen edelläkävijä”.

– Kyse on kaupungin ylimmästä toimintaa ohjaavasta asiakirjasta, joten siltä voi odottaa paljon, Helimo toteaa.

Kommentoi / Keskustele aiheesta
Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
~
Takaisin ylös