Koti Uutiset Ylisuuret luokat vähentyivät Kangasalla

  Ylisuuret luokat vähentyivät Kangasalla

  0
  Liuksialan koulun 1 A -luokalla on vain 16 oppilasta. Edes Halloween-teemapäivä ei vienyt työrauhaa. Edessä vasemmalla Otso Rantanen.

  Koululaisten mahdollisuus saada henkilökohtaista opetusta on parantunut. Ryhmäkoot ovat pienentyneet, kun opettajia on palkattu pikku hiljaa lisää. Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön (JUKO) pääluottamusmies Matti Helimon mukaan peruskoulujen tilanne on kohentunut kaupungin muutaman vuoden takaisen säästökuurin jälkeen.

  – Alakoulussa on vain yksi 30 oppilaan luokka. Muutama vuosi sitten niitä oli useita, ja ylisuuria ryhmiä valtavasti muutenkin, Helimo toteaa.

  Kaupunki seuraa luokkien oppilasmääriä liikennevaloista tutuilla värikoodeilla. Esimerkiksi 1.- ja 2.-luokilla seskä yhdysluokilla ryhmät merkitään vihreällä, kun oppilaita on 18 tai vähemmän. Hyväksyttävää on vielä 19–20 oppilaan ryhmät. Pari oppilasta lisää ja varoittava keltainen astuu kuvioon. 25 oppilaan tai suurempi ryhmä on jo hälyttävän iso.

  Helimon mukaan punainen väri on kadonnut luokkakartalta yhtä Kirkkoharjun koulun luokkaa lukuun ottamatta.

  – Kaupunki on viisaasti keskittänyt resursseja sinne missä on tarvittu, eikä ole tyytynyt seuraamaan keskiarvoja, JUKOn edustaja kiittelee.

  Keskiarvo antaisikin tilanteesta aivan väärän kuvan. Valtuuston säilyttämien kyläkoulujen pienet luokat laskisivat keskiarvoa, vaikka taajamien luokat olisivat ääriään myöten täynnä.

  Muuttovoiton takia oppilasmäärien ennustaminen on vaikeaa. Esimerkiksi lukuvuodesta 2016–2017 lukuvuoteen 2017–2018 koululaisten määrä kasvoi lähes 160:llä. Helimon mukaan ennusteita laaditaan päivähoidon ja muuttoarvion mukaan, mutta paikkakunnalle muuttavien koululasten ikäluokkaa tai tulevaa koulua on mahdoton tietää ennalta.

  Opetuksen tuntimäärä on Kangasalla vielä matala. Valtio edellyttää, että opetusta on vähintään 222 tuntia lukuvuodessa. Kangasalla tuntimäärä putosi 2014 vuoden 230 tunnista 224 tuntiin. Kaupunkiseudun seutuvertailussa luku oli yhtä alhainen ainoastaan Orivedellä.

  Helimon mukaan laadun jälkeen seuraava kehityskohde onkin tuntimäärä.

  – Liikkeelle on lähdetty oikeasta päästä. Tärkeintä on, että opettajalla on aikaa oppilaan kohtaamiseen. Opetussuunnitelman hienot tavoitteet eivät välttämättä toteudu, jos ryhmässä on liikaa lapsia, Helimo painottaa.

  Helimo iloitsee myös siitä, miten Kangasala haluaa strategiansa mukaan olla ”kasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen edelläkävijä”.

  – Kyse on kaupungin ylimmästä toimintaa ohjaavasta asiakirjasta, joten siltä voi odottaa paljon, Helimo toteaa.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän