Yltiöpositivismia puolin ja toisin

0

Valtakunnan poliitikot ovat rohkeita tyyppejä. He uskalsivat hehkuttaa julkisuudessa varmoina, että sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus on saatu maaliin. Sopu on syntynyt.
Tämähän kuulostaa hienolta – Arkadianmäeltä katsottuna.
Paikallistasolla se lähinnä kauhistuttaa, koska sen seurannaisvaikutuksista kukaan ei oikein tarkasti tiedä. Toisaalta näitä sopuja on matkan varrella nähty jo lukuisia, mikä sekään ei kasvata luottamusta nyt syntyneeseen ratkaisuun.
Ministeri Susanna Huovinen (sd) totesi heti tuoreeltaan, että kunnista noin puolet voittaa, puolet taas häviää. Tällaisella mitta-asteikolla tarkasteltuna tämä on surkea ratkaisu.

Vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestämisestä siirretään uudistuksessa viidelle sosiaali- ja terveysalueelle. Tuottamisvastuu on kuntayhtymällä.
Huovinen totesi Helsingin Sanomien haastattelussa (HS 25.11.), että minkään kunnan osalta tilanne ei muutu kohtuuttomaksi. Tämä on myös yltiöpäisen positiivinen arvio esimerkiksi Kangasalan näkökulmasta.
Asiantuntijoiden mukaan Kangasalan kustannukset kasvavat noin kuusi miljoonaa euroa. Todellisuus voi olla vielä tätäkin karumpi. Sotea valmistellut työryhmä ei nimittäin ole vieläkään julkaissut omia, kuntakohtaisia kustannuslaskelmiaan.

Se, että sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut poistuvat Kangasalan kunnan järjestämisvastuulta, ei vapauta kuntaa kustannuksista. Tulevaisuuden talousarvioon tarvitaan vain vähemmän sarakkeita, kun järjestämisestä vastuussa oleva taho laskuttaa palveluista könttänä.
Kangasalan kunnanvaltuusto oli sitä mieltä, että kunnan velkamäärää voidaan jälleen kasvattaa. Vain harvat valtuutetut uskalsivat olla toista mieltä.
Heillä on toivottavasti jokin salainen kristallipallo käytössään, josta he näkevät laman taittumisen. Samasta pallosta he ovat toivottavasti hieroneet tiedon myös siitä, että Kangasala kuuluukin – vastoin arvioita – sote-ratkaisussa hyötyjien joukkoon.
Mitenkään muuten ei voi velkarahan varaan rakennetun elämän ihan tietoista jatkamista ymmärtää.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.