Yrittää pitää, erehtyäkin saa

0

Kangasalla valmistaudutaan ensi vuoden talousarvioon. Käytännössä se tarkoittaa, että kunnasta tulee yhä tihenevässä tahdissa uutisia siitä, mistä kaikesta pitää säästää.
Juuri nyt on meneillään kahden kyläkoulun alasajo. Kyläläisten kuulemistilaisuudet järjestettiin tällä viikolla, minkä jälkeen asia lähtee kuntapolitiikan rattaisiin.
Koulujen lakkauttaminen ei tällä kertaa tullut puskista. Jo alkukesästä Kangasalla hyväksyttiin päiväkoti- ja kouluverkkosuunnitelma. Siinä linjattiin Kautialan ja Raikun koulujen lakkauttamiset.
Varsinaiset toimipisteiden sulkemiset Kangasalla tehdään kuitenkin aina valtuuston päätöksellä. Tämä on paikallisdemokratian kannalta tärkeää ja tästä valtuutetut pitävät kiinni viimeiseen saakka.
Päätös Raikun ja Kautialan kouluasiassa tehdään marraskuun valtuustossa, jossa hyväksytään ensi vuoden talousarvio.

Tämän viikon mieltä ilahduttava uutinen oli Raikun kylän yhdistysten toimeliaisuus.
Yhdistykset aikovat hakea EU-rahoitusta, jonka avulla he haluavat perustaa Raikkuun ympäristö- ja yrittäjyyspainotteisen koulun.
Pia Paakkunainen-Taylor kertoo, että kylällä on laitettu kehityshattu päähän ja pohdittu,  miten koulu saataisiin säilytetyksi kylällä.
Hanke on vasta alussa, mutta sille ei voi toivoa muuta kuin menestystä.  
Parhaimmillaan hanke voi synnyttää aivan uudenlaisen toiminnan kylälle. Tämänkaltaisista kouluista on kokemusta myös muualta Suomessa, joten täysin uudesta asiasta ei edes ole kyse.
Jos hanke jostain syystä epäonnistuu, ei sitäkään kannata jäädä murehtimaan. Me suomalaiset pelkäämme aivan liian paljon yrittämisen ja erehtymisen kautta oppimista.
Jos seilaamme viikosta toiseen ainoastaan turvallisilla vesillä, moni orastava innovaatio jää pöytälaatikkoon.

Kunnassa ollaan luonnollisesti jo hyvin pitkällä suunnittelussa, että Raikun koulua ei enää ensi syksynä ole.
Nyt on kuitenkin tärkeää, että kyläläisten hankkeelle annetaan mahdollisuus. Sitä ei saa kampittaa, vaan on katsottava loppuun saakka, tuleeko rahoitusta ja saadaanko koulu pystyyn.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.