Yrittäjyyden kipupisteet vaalitentin keskiössä

0
Kangasalan Sanomien päätoimittaja Tuula Ruusumaa juonsi keskustelun yhdessä Aamulehden päätoimittajan Jouko Jokisen kanssa. Erik Lydén (oik) kuuntelee kysymystä. Kuva: Eriika Ahopelto

Kahdeksan pirkanmaalaista eduskuntavaaliehdokasta saapui keskustelemaan yrittäjyydestä Kangasala-talon valtuustosaliin viime torstaina. Ainoa paikallinen ehdokas tentissä oli kokoomuksen Mika Ollila.
Tentin järjestivät yhteistyössä Aamulehti ja Kangasalan Sanomat. Paikalle saapui noin 80 kuulijaa.
Tentissä kiinnostavimmaksi kysymykseksi nousi paikallisen sopimisen lisääminen työpaikoilla. Asiaa kysyttiin myös yleisöltä pikaäänestysmenetelmällä. Liki puolet yleisöstä oli sitä mieltä, että paikallisesti voitaisiin sopia esimerkiksi työajasta.
Kohtuullisen kannatuksen sai myös vähimmäispalkkajoustoista sopiminen.
Keskustelussa keskiöön nousivat pekkaspäivät eli niin sanotut työajantasaamispäivät. Pääosa ehdokkaista oli valmiita niistä luopumaan.
– Meillä ei ole kohta niihin varaa, Ollila totesi.
Sirpa Pursiainen (kd), sosiaali- ja terveysalan opettaja Tampereelta, liputti vahvasti kokonaistyöajan puolesta niillä aloilla, joissa sitä on mahdollista toteuttaa.
– Itselläni se tarkoittaa, että joskus teen töitä viikonloppuisin ja iltaisin, joskus taas olen vapaalla arkisin.
Yleisöstä kiinnostavan esimerkin kertoi muun muassa Mauri Lindroos. Hänen työpaikallaan työntekijät luopuivat tiukassa tilanteessa lomaltapaluurahasta. Yrittäjä lupasi maksaa rahan takaisin vähitellen, kun tilanne parantuu.
– Näin tapahtuikin, Lindroos kertoo.

Kuinka yrittäjien ääni sitten kuuluisi paremmin valtakunnan päätöksenteossa? Suomessa työehtosopimuksista sovitaan niin kutsutuissa kolmikantaneuvotteluissa valtion, työntekijä- ja työnantajajärjestöjen kesken.
Suomen Yrittäjät on linjannut, että se ei halua näihin pöytiin neuvottelemaan. Kangasalan vaalikeskustelun yleisö sen sijaan oli vahvasti sitä mieltä, että juuri siellä yrittäjien pitäisi olla. Pikaäänestyksellä yleisöstä peräti 42,6 prosenttia oli sitä mieltä, että yrittäjien pitäisi osallistua neuvotteluihin.
Toinen puoli äänesti vahvasti sen puolesta, että asiat paranevat kaikin tavoin, jos hallituksessa istuisi ylipäätään enemmän maalaisjärkisiä ihmisiä.
Omaa yrittäjäpuoluetta vaalikeskusteluun osallistuneet varsin yrittäjähenkiset ehdokkaat eivät kuitenkaan olleet valmiita perustamaan. Tästä huolimatta he joutuivat juontajien, Tuula Ruusumaan ja Jouko Jokisen, pyynnöstä valitsemaan Suomen Yrittäjäpuolueen puheenjohtajan keskuudestaan.
Kolmella äänellä puheenjohtajaksi valittiin Mika Ollilla. Hyväksi kakkoseksi tuli toinen Ilveksen mies Lasse Oksanen, jääkiekkolegenda ja  Pirkanmaan sitoutumattomien ehdokas Tampereelta.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.