Yrityksiä pitää kuulla paikallisessa päätöksenteossa

0

Matti Kauhanen 10.9.2013

Yrittäjäjärjestö on jälleen lähtenyt joukolla liikkeelle. Nyt edistetään kunnan ja yrittäjien yhteistyötä, jotta kunnissa olisi yritysten ja yrittäjien hyvä toimia.

Muutama vuosi sitten edellisen laman aikana järjestö kampanjoi työpaikkojen puolesta. Yrityksiä sitoututettiin pitämään ihmiset töissä iskulauseella ”Ketään ei irtisanota”.

Yrittäjien, varsinkaan pienten ja keskisuurten, ääni ei ole kuulunut kuntien päätöksenteossa riittävästi. Niinpä monilla paikkakunnilla on tehty muun muassa sellaisia kaavoitusratkaisuja ja tielinjauksia, jotka ovat vaikeuttaneet yritysten perustamista ja jopa pakottaneet lopettamaan toiminnan.

Nyt onkin ryhdytty vaatimaan, että päätöksiä tehdessä mietitään niiden vaikutukset paikalliselle yritystoiminnalle. Vaatimus on tarpeellinen, koska siten vältetään työpaikkojen menetyksiä ja kunnan ostovoiman ja palvelujen vähenemistä.

Hankintalain soveltaminen on ollut myrkkyä paikallisille yrityksille, koska ne eivät kokonsa puolesta kykene kilpailemaan kotimaisten suurten ja jopa kansainvälisten yritysten kanssa. Kunnat ja kunnalliset laitokset ovat suuria ostajia ja siten merkittäviä asiakkaita mille tahansa yritykselle.

Hankinnoissa on tuijotettu pelkästään hintaan ja toimitusmääriin, mikä on pudottanut pienet kilpailijat pois hankinnoista.

Hankintalaki ei kuitenkaan pakota kuntien ostajia hankkimaan halvinta tuotetta.

Hankinnoille voidaan antaa tiukkoja laatuvaatimuksia, jotka parantavat paikallisten yritysten asemaa. Esimerkiksi elintarvikkeille voidaan asettaa tuoreusaikarajoja.

Viime vaaleissa yrittäjät pyrkivät aikaisempaa laajemmin valtuustoihin, jotta päätöksissä tulisi yrittäjien näkökulmat paremmin esille.

Valtuustoihin valittiinkin yli 1 200 yrittäjää. Kangasalla heitä on reilut kymmenen, joten äänen pitäisi kuulua, jos yrittäjyys pysyy yrittäjävaltuutettujen mielessä.

Yrittäjät ja valtuutetut pitävät yhteisiä tilaisuuksia yli 200 kunnassa ja allekirjoittavat sitoumuksen yritystoiminnan edistämisestä. Tämän pitäisi tietenkin olla itsestään selvää, mutta valitettavasti näin ei aina ole, eikä kaikkialla.

Kangasallakin on parantamisen varaa, jos yritysmyönteisyydestä tehtyihin tutkimuksiin on uskominen. Niissä kunta ei ole menestynyt erityisen hyvin edes Pirkanmaalla, jossa Lempäälä pitää kärkisijaa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.