Yrityksille täytyy löytyä osaavia jatkajia

0

Pari vuotta sitten valmistuneessa selvityksessä todettiin, että Suomessa on 74 000 vähintään 55-vuotiasta yrittäjää. Tämä tarkoittaa, että Suomen yrityskentän yli pyyhkäisee lähivuosina omistajanvaihdosaalto.
Kansantalouden ja työpaikkojen kannalta ei ole yhdentekevää, mitä eläkeikää lähestyvät yrittäjät yrityksillään tekevät.

Omistajanvaihdosbarometrin mukaan 38 prosenttia 55-vuotiaista tai sitä vanhemmista yrittäjistä arvioi myyvänsä yrityksensä ulkopuoliselle siinä vaiheessa, kun hän itse luopuu päävastuusta.
28 prosenttia arvioi yrityksen toiminnan loppuvan kokonaan. Viidennes uskoi löytävänsä jatkajan perheen sisältä, eli yritystoiminta siirtyisi näin sukupolvenvaihdoksen kautta eteenpäin.
Joka kymmenes vastaaja ilmoitti, että samassa yrityksessä on muita omistajia, jotka jatkavat toimintaa siinä vaiheessa, kun hän itse jää sivuun.

Tänä aikana, jolloin julkiset tai isot, yksityisen sektorin työnantajat vähentävät jatkuvasti työvoimaa, työ valuu entistä enemmän yrityksiin. Tulevaisuudentutkijat arvioivat, että nykyisenkaltainen palkkatyö katoaa lopulta kokonaan.
Asia tuskin on näin mustavalkoinen, mutta totta varmasti on, että työnteko on kymmenen vuoden päästä hyvin toisenlaista kuin nykyisin.

Pitkän linjan yrittäjä ja toimitusjohtaja Markku Tiilikainen kertoo toisaalla tässä lehdessä omasta luopumisestaan.
Rehellisesti hän kertoo, että hänellä ei ole enää työnteon nälkää. Siksi hän on etsinyt ja löytänyt työlleen jatkajan.
On suurta viisautta tehdä ratkaisut ennen kuin muuttuu yritykselle taakaksi ja kehitykselle tulpaksi. Seuraajan löytäminen on usein pitkä prosessi, minkä vuoksi siihen kannattaa varata aikaa.
Toivottavaa kuitenkin olisi, että mahdollisimman moni yritys löytäisi Tikirakin lailla uuden, innokkaan vetäjän ja turvaisi sitä kautta yrityksen tulevaisuuden.  
Nyt tarvitaan rohkeita ja eteenpäin katsovia ihmisiä, jotka nostavat Suomen tästä suosta, jossa parhaillaan rämmitään.
Mahdotonta se ei ole, siihen on pakko uskoa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.