Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

Yritysalueelle kyllä, tuulivoimalle ei

Kangasalan ja Tampereen yhteistuumin Tarastenjärvelle aikoman yritysalueen ja työpaikkakeskittymän asemakaavaluonnoksia esiteltiin yleisölle 11.12. Pirkanmaan Jätehuollon tiloissa. Tilaisuudessa kävi myös ilmi, että Tarastenjärvelle ei tule tuulipuistoa, jota Pirkanmaan liitto on tuulivoimaselvityksessään sinne sovitellut.

Uutiset - 30.12.2014 kello 8.16
Yritysalueelle kyllä, tuulivoimalle ei

Maakuntakaavaan kyllä

Vaikka tuulipuisto ei sovikaan Kangasalan ja Tampereen piirustuksiin, valmisteilla olevan maakuntakaavan tasolla Tarastenjärven tuulivoimahanke elää.
– Maakuntakaava asetetaan luonnoksena nähtäville helmi-maaliskuun vaihteessa, ja siinä Tarastenjärven kohdalla on merkintä tuulivoimasta, Pirkanmaan liiton suunnitteluinsinööri Anne Mäkynen vahvistaa.
Merkintä tehdään hänen mukaansa vastaisuuden varalle, jos tilanne eli Tarastenjärven käyttötarkoitustarpeet tulevaisuudessa muuttuvat.
Maakuntakaava pyritään saamaan ehdotusvaiheeseen vuonna 2016. Samana vuonna se lähtee ympäristöministeriöön vahvistettavaksi. Tämä kestää parisen vuotta.

Kangasala kiinnostaa

Pirkanmaan liiton mukaan maakunnassa on yhteensä 29 tuulivoiman selvitysaluetta. Tarastenjärven (karttanumero 110) lisäksi Kangasalla niistä sijaitsevat Siitaman (30) ja Pohjan (34) kohteet.
Pirkanmaan ilmasto- ja energiastrategiassa on asetettu tavoitteeksi, että vuoteen 2040 mennessä maakunnan energiatarpeesta tuotetaan tuulivoimalla 500 gigawattituntia.
Mäkysen mukaan tämä edellyttää käytännössä sitä, että neljännes Pirkanmaan tuulivoimavirityksistä toteutuu.
Koska Kangasalan tuulipuistoehdokkaat – erityisesti nyt sivuutettu Tarastenjärvi – sijaitsevat lähellä sähköverkkoa, ne kiinnostavat keskimääräistä enemmän tuulivoimasuunnittelijoita ja -rakentajia.
Syyt ovat taloudelliset: rakennus- ja sähkönsiirtokustannukset ovat sitä edullisemmat mitä lähemmäksi verkkoa päästään.

Arvioita arvosteltu

Tuulivoiman selvitysalueiden näkyvyyttä ja vaikutuksia arvokkaisiin maisema-alueisiin ja kulttuuriympäristöihin on arvioitu useassa eri raportissa.
Kangasalan kohteiden osalta huomiota on herättänyt muun muassa se, että Haralanharjulta avautuvaa kansallismaisemaa ei ole arvotettu raporteissa tavalla, joka sille on katsottu jo perinteisesti kuuluvan.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös