Koti Uutiset 4G-verkko toimii jo Kangasalan maaseutualueillakin

  4G-verkko toimii jo Kangasalan maaseutualueillakin

  0

  Kirkkoharjun näkötornin vieressä sijaitsevan kännykkämaston avulla tehtiin historiaa vuodenvaihteessa. Silloin kyseisellä Elisan tukiasemalla otettiin yleiseen käyttöön Suomen ensimmäinen 4G LTE 800 megahertsin -verkko.

  Kangasalan lisäksi samaan aikaan Elisan 800MHz:n taajuutta käyttävät tukiasemat valjastettiin käyttöön Pälkäneen Laitikkalassa, Helsingin keskustan Lasipalatsissa ja Rantasalmen Hiltulassa.

  Taajamissa 4G-verkkoja on ollut aikaisemminkin, mutta ne käyttävät korkeampia taajuusalueita, eivätkä ne sovellu haja-asutusalueelle.

  Matalamman taajuuden 4G LTE -verkko puolestaan mahdollistaa nopeat, langattomat 4G-yhteydet erityisesti harvempaan asutuille alueille.

  – Matalampi taajuus kantaa pidemmälle ja siksi se on oiva alueille, joiden väestötiheys on pieni, Elisan osastopäällikkö Matti Manninen selvittää.

  Uusi 800 MHz -taajuuden mobiililaajakaista toimii kattavammin myös sisätiloissa.

  Maasto vaikuttaa

  4G on yleisnimitys neljännen sukupolven matkapuhelintekniikoille, nopeille langattomille yhteyksille.

  Suurimpien teleoperaattoreiden, Elisan, DNA:n ja TeliaSoneran toimiluvat 800 MHz:n taajuuksille astuivat voimaan vuoden alusta.

  Osa verkoista rakennettiin valmiiksi jo ennen vuoden vaihdetta. Maaseudun Tulevaisuuden uutisoinnin mukaan Kangasalan tukiasemaakin on testattu syksystä saakka.

  Autuaaksi tekevä yhteysratkaisu uusi 4G:kään ei haja-asutusalueille ole. Ylen uutisoinnin mukaan käyttäjämäärä ja maaston esteet vaikuttavat yhteyteen merkittävästi.

  Esimerkiksi luotettavuudessa 4G-verkko häviää vaikkapa kiinteälle valokuituyhteydelle. 4G-verkon nopeudelle ei ole myöskään asetettu tarkkoja vaatimuksia, joten nopeuserot voivat olla suuria.

  Kirkkoharjulla sijaitsevan Elisan tukiaseman toimintasäde voi olla periaatteessa jopa 15–20 kilometriä.

  Manninen kuitenkin muistuttaa, että verkon rakennuksessa periaatteena on tasainen peittävyys, jolloin tukiasemat ovat huomattavasti tuota kantamaa lähempänä.

  Rakentuu vauhdilla

  Toimilupaehtojen mukaan 4G-palveluja tarjoavien operaattoreiden verkon pitää kattaa 97 prosenttia Manner-Suomen väestöstä viidessä vuodessa.

  Niinpä operaattorit rakentavat uusia tukiasemia verkolleen vauhdilla.

  Niin Elisa kuin DNA:kin ovat tiedottaneet rakentavansa tänä vuonna useita satoja 800 MHz -tukiasemia.

  DNA otti ensimmäiset 800 megahertsin taajuudella toimivat tukiasemat käyttöön menneellä viikolla.

  Se ilmoitti laajentavansa tänä vuonna myös taajama-alueiden 4G-verkkoja, muun muassa Kangasalla.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän