Pikkolan koulussa on meneillään toinen kahdeksasluokkalaisten tet-harjoitteluviikoista. Kaksi Pikkolan koulun tettiläistä sekä opinto-ohjaajaa kertoi oman näkemyksensä siitä, mitä tet-harjoittelu opettaa nuorille työskentelystä ja arjesta työelämässä.
Tet, eli työelämään tutustuminen, on viikon kestävä harjoittelu nuoren itse hankkimassa työpaikassa. Se suoritetaan sekä 8. sekä 9. luokalla, ja työpäivän pituus on kuusi tuntia.
– Hain tettiin Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian kampukselle. Paikka oli tosi kiinnostava, koska siellä opiskellaan luonnontieteitä, jotka kiinnostavat minua monelta eri kantilta, kertoo kahdeksasluokkalainen Lotta Salo Pikkolan koulusta.
– Ensimmäisenä aamuna jännitti, mutta sillain hyvällä tavalla, koska tämä on hieno mahdollisuus päästä kokemaan kaikkea uutta ja kiinnostavaa.
Myöskin kahdeksasluokkalainen Iiris Veijalainen Pikkolasta kertoo jännittäneensä ensimmäisenä työaamuna.
– Totta kai jännitti, mutta onneksi matka sujui hyvin ja reippaalla asenteella pärjäsi. Hain tettiin Hoplopiin, koska se kuulosti mielestäni hauskalta ja rennolta.
Kangasalla on vuosittain paljon tettiläisiä, joten nuorten täytyy olla ajoissa, mikäli mielivät saada haluamansa paikan. Sekä Salo että Veijalainen kertovat kumpikin hakeneensa kahteen tet-paikkaan, vaikka hankkivat paikkansa jo tammi- ja helmikuussa. Salo kertoo, ettei ensimmäisestä paikasta pystytty järjestämään hänen toivomansa alan tet-paikkaa, joten hän päätyi hakemaan muualta.
Salo kuvailee yliopiston arjen yllättäneen hänet.
– Erilaiset tutkimukset ja niiden määrä yllätti, sekä ylipäätään elämä ja arki täällä. Oli tosi erilaista mitä odotti, toki positiivisessa mielessä, hän naurahtaa.
Kaikenlaista on jo ehditty tekemään muutamassa päivässä.
– Olen päässyt imuroimaan, keräämään palloja, desinfioimaan leikkialuetta ja hieman leikkimään ja jumppaamaan, Veijalainen luettelee.
Työskentely on ollut myös opettavaista.
– On tullut opittua se, että kaikki ei ole aina hauskaa. Täytyy mennä risupuskan läpi, jotta pääsee kauniille niitylle. Välillä pitää siis tehdä niitä ei niin kivoja juttujakin, hän summaa.
Yliopistollakin päivät ovat olleet opettavaisia.
– Täällä oppii yhteistyötä ja näkee, miten toimitaan tosi yhtenäisesti. Kun tutkimuksiin osallistuu moni tutkimusryhmä yhdessä, täytyy työskentely muiden kanssa sujua, kertoo Salo havainnoistaan.
Molempien tyttöjen mielestä viikko on tet-jaksolle hyvä aika.
– Siinä ajassa ehtii hyvin nähdä sen viikon mittaisen työn ja kokea paljon erilaista. Syksyllä on kuitenkin taas uusi tetti, joten kyllä sitä työkokemusta kerkeää tulla, Salo kommentoi.
Veijalainenkin on samaa mieltä, pohtiessaan tet-jaksoa.
– On se viikko ihan hyvä, ei ole hirveästi erilaista tekemistä monelle päivälle, mutta on ainakin aikaa. Tämä on myös tosi tärkeä kokemus, tuo esiin mitä työnteko sitten työelämässä on.
Ilman tet-jaksoja nuorelle ei välttämättä kerry juurikaan työkokemusta muualta kuin kesätöistä. Salon mielestä tet-jakso valaisee, mitä voisi olla luvassa milläkin alalla.
– Tetissä pääsee konkreettisesti näkemään, onko ala itseä kiinnostava. Oli kivaa päästä tutustumaan mitä täällä tehdään ja päästä näkemään tutkimuksia. Voisin kyllä joskus koulujen jälkeen jopa hakea tänne opiskelemaan.
Myös Veijalainen kertoo tulevaisuudensuunnitelmistaan.
– Kyllä minä voisin joskus täällä työskennellä, ei tämä ole ollenkaan mikään huono vaihtoehto.
Pikkolan koulun opinto-ohjaajat Tuire Laaksonen ja Seija Savinainen-Hallfast ovat samoilla linjoilla Salon ja Veijalaisen kanssa tet-jakson tärkeydestä.
Savinainen-Hallfast sanoo harjoittelun näyttävän oppilaille, mitä työelämässä vaaditaan sekä opettavan toimimaan itsenäisesti tet-paikkaa etsiessä ja vieraiden aikuisten kanssa toimiessa. Laaksosen mielestä tet-jakso näyttää oppilaille koulussa opeteltujen taitojen tarvetta ja tärkeyttä.
– Tetistä voi myös saada vahvistusta jatkosuunnitelmiin peruskoulun jälkeen, hän lisää.
– Yleensä oppilaat saavat tetistä rohkeutta uskaltaa ja pärjätä itse, vaikka usein alussa voikin olla vaikeaa, Savinainen-Hallfast sanoo.
– Usein oppilailla korostuu tettiä kerrattaessa se, miten heidät on otettu työpaikoilla vastaan, Laaksonen kertoo.
-Sillä on suuri merkitys oppilaalle, koska työpaikoilla, joissa heitä kohdellaan samanarvoisina työntekijöinä, on helpompi työskennellä.
Savinainen-Hallfastin mukaan harva kertoo vastaanoton työpaikalla olleen epäystävällinen.
Heidän mielestään työpaikkojen kannattaisi suhtautua positiivisesti ja avoimesti tettiläisten ottamiseen, sillä tet voi olla hyvä avaus saada nuoret kiinnostumaan alasta.
MainosTilaa Kangasalan Sanomat alkaen 3,70 €.Tilaa tästä