”Älä kangistu kaavoihisi, kesäkokki!” – keittiömestari jakaa vinkkejä ja pari reseptiä grillaamiseen

0
Heikki Ahopellon mukaan hyvä ruoka vaatii hyvät raaka-aineet.

Keittiömestari Heikki Ahopellon mielestä grillaaminen on helpoin mahdollinen tapa tehdä ruokaa.

– Meidän perheessä kesäkeittiötä käytetään kesällä lähes päivittäin. Yleensä jokaisesta ruoasta ainakin jokin osa on tehty grillissä, lähiruokaideologian sanansaattajana tutuksi tullut Ahopelto kertoo.

Perheen teinipojille grillissä valmistuu usein lihaa, mutta vaimonsa kanssa Ahopelto pärjää monesti pelkillä kasviksilla – kunhan ne vain on valmistettu mahdollisimman monipuolisesti.

– Esimerkiksi kaalit ovat todella monikäyttöisiä kasviksia. Kukka- ja parsakaalissa on monta eri tavalla kypsennettävää osaa. Kukkakaalista voi valmistaa helposti kokonaisen ruokalajin, Ahopelto kehuu.

Roskiin heittämisen sijaan kukkakaalin lehtiosa kannattaa heittää pannulle.

– Karamellisoidut pannulla paistetut kaalin lehdet maistuvat taivaallisen maukkaille. Ylipäänsä kaalit kestävät hyvin maustamista. Itse tykkään maustaa kaalia vahvasti, vaikkapa erilaisilla curreilla ja chilillä. Vahva maustaminen parantaa myös ruoansulatusta ja -imeytymistä.

Hyvä wokki voi syntyä vaikkapa ohuiksi suikaloiduista ja rapsakoiksi paistetuista parsakaalin varsista.

– Kaiken päälle iso osa kasvin ravintoaineista sijaitsee varren kuoriosassa, minkä lisäksi varressa on paljon kuituja, Ahopelto mainitsee.

Kypsyys, kypsyys ja kypsyys. Ahopellon mukaan laadukkaiden raaka-aineiden lisäksi ruoanlaitossa tärkeintä on raaka-aineen oikeanlainen kypsennys. Varsinkin kanan kypsyttämisessä kotikokki on usein haasteiden äärellä. Kotikokit ihastelevat ammattikokkien kanojen mureutta ja kyselevät, mistä moista hyvää lihaa saa ostaa.

– Siihen ammattikokki vastaa, että hänellä on käytössään tismalleen sama kana kuin kotikokilla, mutta ammattikokki on ottanut kanan pois pannulta hyvä tovi kotikokkia aiemmin.

Liiallista kypsentämistä voi välttää esimerkiksi esikypsentämällä kanan uunissa ennen grillaamista.

– Sitten vain mausteet lihan pintaan ja grilliin.

Lihaan valeltavien kastikemarinadien puolestapuhujaksi Ahopelto ei tunnustaudu.
– Mikään marinadi ei pelasta liiaksi kypsytettyä lihaa. Jos ruoka on mehevää, se ei tarvitse lisukkeeksi marinadeja. Kaikki lähtee oikeasta kypsyydestä ja raaka-aineen omasta mausta, sitten tulee kaikki muu, Ahopelto summaa.

Perinteisen kastikemarinadin sijaan lihan voi kuivamarinoida kotitekoisella mausteseoksella. Rub-maustamiseksi kutsuttu kuivamarinointi tarkoittaa kuivista aineksista valmistettua mausteseosta, joka hierotaan lihan pintaan ennen kypsennystä.

– Rub-maustaminen on maailmalla in, ja aika hyvin se on jo ehtinyt rantautua tänne Suomeenkin. Kuivamaustamisen jälkeen lihan pintaan voi sivellä grillikastikkeen, jos siltä tuntuu.

Perus Rub
2 rkl keskikarkeaa merisuolaa
1 rkl mustapippuria
1 dl fariinisokeria
2 rkl sipulijauhetta
1 rkl valkosipulijauhetta
2 rkl paprikaa (tai savupaprikaa)
1 tl cayennepippuria
1 tl kuivattua timjamia
½ tl aitoa kanelia (esim Urtekram)

Yhdistä perusrubin ainekset kulhossa ja sekoita hyvin. Peitä hyvin ja laita kylmään. Säilyy muutamia viikkoja.

Sitrusrub / Sitrusmarinadi
1 sitruunan kuori raastettuna
1 appelsiinin kuori raastettuna
2–3 rkl sitruunalla maustettua oliiviöljyä

Kun tarvitset marinadia, ota kuivarubista tarvitsemasi määrä ja raasta sitruunan ja appelsiinin kuoret joukkoon. Sekoita hyvin, ja hiero marinoitavaan lihaan/ kanaan. Anna maustua kylmässä yön yli tai ainakin muutamia tunteja. Voit lorauttaa halutessasi joukkoon tilkan sitrusöljyä.

Piknik-eväiden valinnassa vain taivas on rajana. Ahopellon mukaan piknikille voi kantaa mukaan kaiken mahdollisen syötävän mitä mieleen vain juolahtaa.

– Ihmiset ovat usein liiaksi omien kaavojensa vankeja. Ajatellaan, että piknik-eväiksi sopivat vain patongit ja pilkotut hedelmät. Mutta hyvänen aika sentään, jos sinun tekee mielesi ottaa mukaasi mansikkamoussea, kermakakku tai hernekeittoa, niin tee ihmeessä niin, Ahopelto kannustaa.

Mousset ja leivokset voi napata mukaan suoraan pakkasesta. Kylmänpitävä leivoslaatikko pitää myös muut ruoat näppärästi viileänä.

Toisaalta Ahopelto kannustaa ihmisiä luopumaan liiallisesta huolesta ruokien pilaantumisen suhteen.

– En ole pistämässä mikrobiologisia lainalaisuuksia uusiksi, mutta kyllä lähes eväs kuin eväs muutaman tunnin piknikin kestää.
Ja aina on aromipesä, Ahopelto heittää yllättäen.

– Se on mahtava kapistus, ja niitä valmistetaan yhä täällä Kangasalla. Kun picnicille lähtee aromipesän kanssa, voi olla varma, että ruoka säilyy kauemmin lämpimänä ja juomat kylminä.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.