Asoma laajentaa jo yhdeksännen kerran toimitilojaan

0

Aakkulantiellä sijaitseva Asoma laajentaa jälleen – jo yhdeksännen kerran. Urakka on mittava, sillä sen myötä muovisia verhoilukomponentteja valmistavan yrityksen 3 200 neliön tilat karttuvat 1 500 neliöllä.
– Laajennus on lajissaan suurin yksittäinen, Asoman toimitusjohtaja Pekka Soininen kertoo.
Varastokäyttöön suunniteltu laajennus nousee nopeasti. Hanke polkaistiin liikkeelle maaliskuussa, ja valmista on määrä olla syyskuun puolivälissä.
Kiitosta vauhdista heltiää myös kunnalle.
– Rakennuslupa tuli ripeästi. Kaikki muukin on sujunut Kangasalan kanssa aina jouhevasti.

Ahtaus haittasi

Asoman Kangasalan yksikön johtaja Antti Seppä sanoo, että lisäneliöt tulevat tarpeeseen, sillä töitä on jouduttu jo pitkään tekemään ahtaissa oloissa.
Kun työvälineet ja muovimateriaalit saadaan koneiden tieltä omaan halliinsa, ”vanhoissa” tiloissa voidaan keskittyä täysipainoisesti tuotantoon.Tilaa tarvitaan, koska tuotteiden ja muottien koot ovat kasvaneet, samoin materiaalivirran määrä. Tilansa vaativat myös kehittyvä konekanta sekä komponenttien kokoonpano ja muu jatkojalostus, joka on jatkuvasti lisääntynyt.
– Meillä pyörii vuosittain noin 160 tuotetta muotteineen ja leikkuutukineen, joten työtehokin on jo kärsinyt ahtaudesta, Soininen sanoo.
Laajennuksen ajoitus oli harkittu, sillä Asomalla on hänen mukaansa ollut tapana investoida silloin, kun se ei ole muotia.
– Pitää olla valmis satsaamaan, kun talous sukeltaa. Nousussa siihen ei ole enää aikaa.

Asiakkaat ykkösketjua

Myyntipäällikkö Henry Luuppala kertoo, että Asoman asiakaskunta koostuu Suomen johtavista kone- ja laitevalmistajista.
Joukkoon lukeutuvat muun muassa Metso ja Bronto Skylift. Myös Avantin pientyökoneiden ja Valtra-traktorien pinnat ovat osin Asoman käsialaa.
– Tuotantomme koostuu lähes kokonaisuudessaan verhoilukomponenteista, joita teemme lämpöpuhaltimista kallioporauskoneisiin. Kantavia rakenteita emme valmista, hän tähdentää.
Asoman markkinat ovat kotimaassa, mutta yritys on epäsuorasti myös merkittävä viejä, sillä asiakkaiden tuotteissa sen tuotannosta menee ulkomaille noin 90 prosenttia.
Vaikka päättynyt vuosi ja kuluvan alku ovat olleet yrityksille tiukkoja, valoa on Luuppalan mukaan jo näkyvissä.
– Viimeisen kahden viikon aikana olen tehnyt tarjouksia enemmän kuin pitkään aikaan. Yrityksillä on tarvetta herätellä henkiin patoutuneita hankkeitaan.

Alusta pitäen mukana

Tuotteiden ja tuotantotapojen lisäksi asiakkuussuhteet ovat asomalaisten mielestä muuttuneet.
Entisen mallin mukaan tilaus tuli ja tehtiin pois. Nyt yhteistyö lähtee jo tuotteen suunnitteluvaiheesta, ja tilaus valmistellaan yhdessä asiakkaan kanssa.
– Tiukka tarjous ei enää pure. Suunnitteluavun lisäksi asiakasta opastetaan materiaalivalinnoissa. Vain kyky hahmottaa kokonaisuus kantaa eteenpäin, Soininen sanoo.
Myös asiakaskunta on valveutunutta ja vaativaa. Valtra vaati Asomalta jopa auditoinnin vakuuttuakseen yrityksen kyvystä toimittaa ohjaamoaihio 8 000 traktoriin.
– Asiakkaassa herättää luottamusta, kun tuollaisiin haasteisiin pystyy vastaamaan. Samalla tietää itse olevansa oikealla tiellä.

Kangasalle 1972

25 henkilöä työllistävä Asoma on helsinkiläinen, Tampereella toimintansa aloittanut yritys.
Kangasalle se muutti 1972, kun valtio lupasi verohuojennuksia yrityksille, jotka aloittavat tuona vuonna teollisuuskiinteistön rakentamisen.
– Meille tuli hoppu lähteä pienteollisuustalosta. Samalla linja muuttui. Siirryimme laukkujen markkinoinnista niiden valmistukseen.
Enää laukkubisnes muodostaa Asoman 3,5 miljoonan liikevaihdosta vain viiden prosentin siivun. Se koostuu erikoislaukuista, joita yritys valmistaa lähinnä ABB:lle, Würthille ja armeijalle.
Nimenä Asoma palautuu perustajaansa, nyt 99-vuotiaaseen Aune Soiniseen.
– Aune Soinisen oma. Siitä se nimi tulee, poika Pekka Soininen toteaa.

 

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.