
Kangasalan Perussuomalaisilta lähtee vaaleihin ehdolle 24 ehdokasta. Esittelemme täällä heistä jokaisen vuorollaan. Ennakkoäänestys alkoi 2.4. ja varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 13.4.2025. Tästä voit tutustua seuraavaan kolmeen ehdokkaaseen.
Hannu Salokannel 175 / 2485 – Laitosasentaja, Eläkeläinen

Hannu on aktiivinen yhdistyksemme jäsen ja aina valmiina lähtemään myös ehdolle. Hän on ehdolla kuntavaaleissa ja aluevaaleissa.
Mika Soramies 176 – Opiskelija

Mika on 18-vuotias opiskelija. Hän käy tällä hetkellä Tammerkosken lukiota, josta valmistuu ensi syksyllä.
”Harrastan jääkiekkoa ja tykkään matkustaa. Olen hyvin kiinnostunut ilmailusta ja suoritankin tällä hetkellä yksityislentäjän lupakirjan teoriaosioita.”
Teemat
Kangasalan vetovoiman ylläpito: Mielestäni on tärkeää saada Kangasalle jatkossakin lisää asukkaita. Kuntavero on pidettävä nykyisellään ja mahdollisuuksien mukaan laskettava. Kangasalan tulee turvata yksityisautoilu, sillä se on täällä välttämätöntä. Teiden tulee olla hyvässä kunnossa ja parkkipaikkoja riittävästi. Kangasala tulee olla hyvä vaihtoehto asukkaista kilpaileville ympäryskunnille. Täällä palveluiden tulee olla laadukkaita ja verorahoja on käytettävä kuntalaisten hyödyksi.
Ulkoliikunta: Kangasalan tulee panostaa liikuntapaikkoihin ja mahdollisuuksiin. Ladut tulee pitää hyvässä kunnossa. Monet kuntalaiset menevät talvella hiihtämään, mikä on erinomainen liikuntamuoto. Ihmisiä tulee kannustaa tähän ja hiihtoreittejä on ylläpidettävä hyvässä kunnossa. Myös ulkojäiden kuntoon on satsattava. Monet nuoret käyttävät ulkojäitä etenkin jääkiekon pelaamiseen. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää, että ulkojäät pidetään laadukkaina. Lisäksi Kangasalan on hankittava jääkiekkomaaleja mahdollisimman monelle ulkojäälle. Ulkoliikuntapaikkoihin panostaminen on tärkeää varsinkin, kun nuorten liikunta vähenee. Nuoria on kannustettava liikkumaan aktiivisesti ja onkin hienoa, että heille opetetaan varhaiskasvatuksessa ja peruskoulussa hiihtämistä, luistelua ja uimista.
Koulutus: Laadukas koulutus on yhteiskunnan tärkeä kulmakivi, johon tulee laittaa riittävästi resursseja. Kouluihin on saatava järjestys, jotta oppimistulokset paranisivat. Olen huolissani poikien oppimistulosten laskusta. Mielestäni yksi ratkaisu olisi auktoriteetin palauttaminen opettajille. Oppilaille ja etenkin pojille on asetettava rajoja.
Saynur Soramies 177 / 2490 – Monikultt. kouluttaja, Sairaanhoitaja (YAMK)

Saynur on monikulttuurisuuteen ja sen ilmiöihin eri aloilla – sote-palveluissa, yhteiskunnassa, varhaiskasvatuksessa, koulumaailmassa ja työelämässä – erikoistunut luennoitsija ja kouluttaja. Hän on koulutettu sairaanhoitaja (YAMK), jolla on saksalais-turkkilaiset juuret, perheenä muutto Saksasta Suomeen 2004. Saynur on ehdolla kuntavaaleissa ja aluevaaleissa.
Teemat – kuntavaalit
Toimivaa monikulttuurisuus ennakoivilla ratkaisuilla: Kangasalla vieraskielisten määrä on kasvanut merkittävästi – 276 henkilöstä vuonna 2003 aina 1132 henkilöön vuonna 2023. Perusteellinen kotoutuminen, suomen kielen oppiminen ja valmius osallistua työelämään ovat avainasemassa, jotta maahanmuuttajat voivat huolehtia omista asioistaan ja tulla täysivaltaiseksi osaksi suomalaista yhteiskuntaa. Kangasalla monikulttuurisuuden tuomia ilmiöitä on tärkeää seurata tarkasti ja vaikuttaa niihin ennakoivilla ratkaisuilla. Mielestäni maahanmuutto voi tuoda Suomelle ja tänne tulijoille hyötyä vain, jos kantaväestöltä löytyy riittävästi tahtoa ja kykyä kotouttaa maahanmuuttajia, ja toisaalta maahanmuuttajilta valmius sopeutua maan tapoihin.
Kasvatus ja koulutus – vahva perusta tulevaisuudelle!: Perhe on yhteiskunnan perusta, ja vanhemmilla on ensisijainen oikeus lastensa kasvatukseen. Haluan varmistaa, että kangasalalaisia perheitä tuetaan tässä tärkeässä tehtävässä, jotta he voivat hyvin. Kouluissa lapsilla pitää olla rauha opiskella. Kasvatuksen ja opetuksen ammattilaisilla on oltava riittävästi resursseja, työkaluja ja valtuuksia, jotta he voivat tehdä työtään laadukkaasti ja motivoituneesti.
Perinteiset arvot kunniaan: Kristittynä kannatan perinteisiä arvoja kuten perhe-elämää, vastuullisuutta, ahkeruutta ja ihmiselämän kunnioitusta sen jokaisessa vaiheessa. Yhteiskunnan vahvuus mitataan sillä, kuinka se huolehtii kaikkein haavoittuvimmista. Meidän on tuettava niitä, jotka tarvitsevat apua, ja kehitettävä ratkaisuja esimerkiksi ikäihmisten palveluiden parantamiseksi.
Teemat – aluevaalit
Monikulttuurisuus sote-palveluissa: Potilailla ja asiakkailla on oikeus turvalliseen ja miellyttävään hoitoon sekä suomea puhuvaan hoitajaan. Suomen kielen taito on keskeinen osa potilasturvallisuutta, sillä se mahdollistaa sujuvan viestinnän, asioiden selittämisen ja hoidon toteuttamisen ilman väärinymmärryksiä. Hyvinvointialueen on huolehdittava, että vieraskielisillä hoitajilla on riittävän suomen kielen taito ja suomen kulttuurin tuntemusta. Hoitotyössä tarvitaan vahvaa kielitaitoa, jotta potilaat ja ammattilaiset voivat kommunikoida selkeästi. Kulttuurinen ymmärrys auttaa hoitajia tunnistamaan suomalaisen terveydenhuollon erityispiirteitä, kuten potilaslähtöisen hoidon, itsenäisen päätöksenteon ja potilaan itsemääräämisoikeuden merkityksen. Vieraskielisille hoitajille on tarjottava asianmukainen perehdytys ja mahdollisuudet kehittää kielitaitoaan ja edetä urallaan. Työyhteisöllä ei saa olla ylimääräistä taakkaa vastata toistuvasti ulkomaalaisen kielivaikeuksista johtuviin haasteisiin omien työtehtäviensä ohella. Kielelliset puutteet voivat aiheuttaa vakavia hoitovirheitä. Ravintolassa väärinymmärrys voi johtaa tilauksen sekaantumiseen, mutta terveydenhuollossa väärinkäsitys voi olla hengenvaarallinen. Potilaiden on voitava luottaa siihen, että he tulevat ymmärretyiksi ja saavat asianmukaista hoitoa. Hyvinvointialueen on huolehdittava siitä, että työyhteisöillä on riittävät resurssit ja tuki uusien ja heikosti suomea puhuvien kollegoiden ohjaamiseen.
Perinteiset arvot kunniaan: Kristittynä kannatan perinteisiä arvoja kuten perhe-elämää, vastuullisuutta, ahkeruutta ja ihmiselämän kunnioitusta sen jokaisessa vaiheessa. Yhteiskunnan vahvuus mitataan sillä, kuinka se huolehtii kaikkein haavoittuvimmista. Meidän on tuettava niitä, jotka tarvitsevat apua, ja kehitettävä ratkaisuja esimerkiksi ikäihmisten palveluiden parantamiseksi. Sote-palveluiden on oltava inhimillisiä – sekä potilaille että ammattilaisille. Vanhus ei ole taakka, vaan arvokas ihminen, joka tarvitsee apua ja hoitoa. Yhteiskunnan on pidettävä huolta heistä. Hyvin toimivat peruspalvelut ja perheiden hyvinvointi luovat terveen ja kestävän yhteiskunnan – siksi nämä asiat ovat minulle erityisen tärkeitä.