Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

Ensikosketus työelämään on tärkeä

Pääkirjoitus - 11.7.2014 kello 7.10

Hiljaiseen aikaan heinäkuussa uutisiin saattavat päätyä jos jonkinlaiset jutut. Tällä viikolla uutisoitiin melko laajalti kanadalaistutkimuksesta, jonka mukaan kesätöitä tekevillä nuorilla on paremmat mahdollisuudet saada hyviä työpaikkoja myöhemmin.

Tutkimuksen tulos on melkoinen itsestäänselvyys, ja kyynikko saattaakin kysyä, tarvittiinko asian toteamiseksi oikein tutkimus.

Kannattanee kuitenkin keskittyä itse aiheeseen, nuorten työllistymiseen.

Ne nuoret, jotka ovat onnistuneet työllistymään jo nuorena, näyttävät tosiaan työllistyvän huomattavasti helpommin kuin sellaiset, joilta työpaikan ovi on toistaiseksi pysynyt kiinni.

Siinä mielessä yllä mainittu tutkimus pitää hyvinkin paikkansa.

Työelämä on tällä hetkellä kovassa murroksessa. Syntyy täysin uudenlaisia ammatteja ja työnkuvia samalla, kun moniin entisiin ammetteihin ei tarvita enää tekijöitä.

Oleellinen kysymys on, pysyykö suomalainen koulutusjärjestelmä tässä perässä. Korkeakoulutuksen ylikorostuminen pistää ainakin maallikon silmään.

Suomi tarvitsee enemmän ammattikoulutettuja tekijöitä. Niiden, joiden älli riittää tutkimukseen ja innovointiin, pitäisi saada korkeakouluista ja yliopistoista riittävän korkeatasoista opetusta.

Nuorten kehnosta työllistymisestä on syytetty ennen kaikkea huonoa taloustilannetta. On varmasti totta, että alavireisellä valtiontaloudella vaikutusta, mutta oma roolinsa on ilman muuta myös nuorilla itsellään.

Työelämässä on tärkeää jättää jälkeensä positiivinen kuva itsestään. Työnantaja ei välttämättä huomaa nuoren tekijänsä ylivertaista osaamista, jos sitä ei reippaasti tuoda esille.

Erityisesti mieleen jäävät ne, joilla on omia mielipiteitä, ideoita ja ennen kaikkea riittävästi rohkeutta tuoda ne esille.

Pisteenä i:n päällä on tietysti itse toteutus. Jos hyvä idea vielä valmistuu sovitussa ajassa, on nuorella kaikki edellytykset saada hyvät suositukset tulevaisuuden työllistymismahdollisuuksia varten.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös