Mainos

Fiksukuluttaja: Muista nämä 5 asiaa, kun säästät lapselle

Mainos: Fiksukuluttaja.fi

Osa vanhemmista, isovanhemmista ja kummeista aloittaa lapselle säästämisen heti tämän synnyttyä. Säästöpottia voi kasvattaa kuukausittain tai esimerkiksi juhlapäivien yhteydessä annettavilla summilla.

Vuosien mittaan pienistäkin yksittäisistä säästösummista voi korkoa korolle -ilmiön ansiosta muodostua iso pesämuna.

Lapselle säästämiseen liittyy kuitenkin muutamia seikkoja, mitkä voivat helposti unohtua.

Alta löydät Fiksukuluttajan ylläpitäjien listaamat asiat lapselle säästämisestä, jotka kannattaa pitää mielessä.

1. Molempien vanhempien suostumus

Säästöille tarvitaan säilytyspaikka. Se voi olla pankin säästötili tai esimerkiksi jonkin osake- ja rahastovälittäjän palveluun avattava arvo-osuustili.

Olipa kyseessä oma lapsesi tai ei, tulee tilin avaukseen saada molempien vanhempien suostumus. Vanhemmat hallinnoivat tiliä, kunnes lapsi kasvaa.

Vasta 15-vuotias lapsi voi avata tilin itse itselleen, ja silloinkin ehtona on, että hän tarvitsee tiliä itse ansaitsemilleen rahoille. Tällaiseen tiliin ei tule vanhempien käyttöoikeuksia.

2. Rahalahjoista maksetaan lahjavero

Lahjansaajan koulutukseen, kasvatukseen ja elatukseen annetut lahjat ovat verovapaita.

Rahalahjoista tai esimerkiksi vastaanotetuista rahasto-osuuksista voi joutua maksamaan lahjaveroa.

Lisäksi perinnönjättäjältä edellisen kolmen vuoden aikana saadut lahjat huomioidaan perintöverotuksessa. Jos siis lahjanantaja menehtyy kolmen vuoden sisään viimeisimmästä lahjoituksestaan, on perinnönsaajien merkittävä lahjat perukirjaan riippumatta siitä, oliko ne tarkoitettu ennakkoperinnöksi vai ei.

Voit lahjoittaa yhdelle henkilölle verottomasti korkeintaan 4999 € per kolme vuotta.

Tämä tarkoittaa korkeintaan 1666,33 euron vuosittaista lahjoitusta. Yhtä kuukautta kohden se tekee 138,86 euroa.

Jos lahjoitat tätä enemmän, tulee lahjansaajan tehdä lahjaveroilmoitus 3 kuukauden kuluessa lahjan saamisesta. Lapselle lahjoitettaessa lahjaveroilmoituksen tekee todennäköisesti tämän huoltaja.

Lisäksi on hyvä tehdä lahjakirja, mistä käyvät ilmi lahjan arvo, antopäivä, lahjanantaja ja muut tärkeimmät tiedot.

Pankilla on velvollisuus tuntea asiakkaansa ja selvittää näiden varojen alkuperä. Mikäli tilille ilmestyy äkkiä lisää rahaa, pankki voi ottaa yhteyttä ja kysellä varojen lähdettä. Lahjakirja tekee tästä alkuperäselvityksestä helppoa.

3. Lapsen rahoja ei saa kavaltaa

Tiukan paikan tullen tilaisuus ottaa lapsen säästötililtä rahaa perheen menoihin voi tuntua ihan liian houkuttelevalta.

Näin ei kuitenkaan saa tehdä. Vaikka sinulla olisi hallintaoikeus lapsen tiliin ja vaikka olisit myös lapsen edunvalvoja, lapsen rahojen käyttäminen on niiden kavaltamista.

On siis rikos käyttää lapsen rahoja muuten kuin lapselle tehtäviin ja hänen toiveidensa mukaisiin hankintoihin.

Ainoastaan siinä tapauksessa, että vanhemman kyky elättää lastaan on merkittävästi heikentynyt, on sallittua käyttää lapsen säästötilin varoja lapsen elinkustannusten kattamiseen.

4. Lapsen varallisuuden kasvamisesta on tehtävä ilmoitus

Onko lapsesi omaisuus kasvanut 20 000 euroon?

Tästä on tehtävä ilmoitus holhousviranomaisille riippumatta siitä, onko kyse kesätyöpalkasta, lahjoituksista vaiko kenties perinnöstä.

Lapsen huoltajan tulee siis tehdä lapsen varallisuudesta oma-aloitteinen ilmoitus Digi- ja väestövirastolle. Jatkossa hänen tulee raportoida Digi- ja väestövirastolle siitä, miten hän on hoitanut lapsen omaisuutta.

Kaikki tiliotteet ja muut asiakirjat on säästettävä vähintään siihen asti, että lapsi täyttää 18 vuotta.

Useimmat hakemukset, ilmoitukset ja muut asiakirjat vaativat molempien vanhempien allekirjoitusta. Lähtökohtaisesti alaikäisen lapsen molemmat huoltajat toimivat tämän edunvalvojina vastaten yhdessä omaisuuden hoidosta.

Edunvalvojat eivät saa esimerkiksi lainata alaikäisen rahoja ilman holhousviranomaisen lupaa. Holhousviranomaisen mukana oleminen vaikuttaa myös esimerkiksi kuolinpesän omaisuuden myymiseen.

5. Et voi tehdä lahjoituksia ASP-tilille

Asuntosäästöpalkkiotili on mainio tapa päästä kiinni ensimmäiseen omaan asuntoon.

ASP-tilille säästetyt rahat voi toki käyttää muihinkin tarkoituksiin, mutta silloin menettää tuon tilin kautta saatavat hyödyt asunnon ostajalle.

Jo 15-vuotias voi avata itselleen ASP-tilin, joten ainakin periaatteessa on mahdollista, että lapsi muuttaa lapsuudenkodistaan suoraan omistusasuntoon.

Vanhemmat, isovanhemmat ja kummit voivat olla innoissaan tästä mahdollisuudesta, mutta he eivät voi edesauttaa lapsen asuntosäästämistä lahjoituksillaan.

ASP-tilille tehtävien talletusten ehtona on, että ne ovat tilinomistajan omalla työllään hankkimia rahoja.

Jos haluat lahjoittaa rahaa lapselle rahaa asunnon ostoon, tulee rahat siirtää jollekin muulle tilille kuin ASP-tilille.

Ensiasuntoahan ei ole pakko ostaa ASP-tilin turvin, sillä pankit myöntävät myös niin sanottuja ensiasuntolainoja.

Ensiasuntolainaa voi saada jopa 95 % asunnon hinnasta, kun taas tavallisen asuntolainan lainakatto on tällä hetkellä 85 %. ASP-korkotukilainojen osalta lainakatto on 90 %.

Yhteenveto

Lasta varten säästämiseen liittyy muutamia kimurantteja seikkoja, mutta liian vaikeaa se kuitenkaan ei ole.

Monien asiantuntijoiden mielestä on kannattavampaa säästää rahastoon kuin tilille, joiden korot ovat tällä hetkellä hyvin matalia. Rahastossa rahat ovat paremmassa turvassa inflaatiolta, ja rahastosäästäjä voi hyödyntää tehokkaammin korkoa korolle -ilmiötä.

Rahastosäästämisen voi aloittaa jo 10–15 eurolla kuussa, joten aloittaminen ei vaadi erityisen suuria tuloja.

Mainos: Fiksukuluttaja.fi

KategoriaMainos

Kommentoi

Lähettämällä kommentin, olet lukenut ja hyväksynyt kommentointiin liittyvät säännöt sekä tietosuojaselosteen.