Haaveesta tuli totta

0

Mielikuvissamme voimme yrittää siirtyä ajassa tasan sata vuotta taaksepäin. Meille rauhanajan eläneille ihmisille tuon ajankohdan kuvittelu saattaa tosin olla mahdotonta.

Suomi oli saanut hiljattain itsenäisyyden, mutta maan sisäinen politiikka oli sekaisin. Ilmassa leijui sodan uhka. Pian syttyikin sisällissota, kun suomalainen nousi toista suomalaista vastaan.

Sota saapui myös Kangasalle. Maaliskuussa elettiin ratkaisevat päivät, ja vähitellen yhteiskunnan myrskyt alkoivat tyyntyä.

Jo vuosisadan alkupuolella Kangasalla oli herännyt halu perustaa paikkakunnalle oma sanomalehti. Lupa olisi pitänyt hakea kenraalikuvernööriltä asti, eikä kukaan tohtinut viedä asiaa ajatusta pitemmälle.

Sisällissodan jälkeisinä kuukausina asia nousi uudelleen esille. Sensuurimääräykset olivat poistuneet itsenäistymisen yhteydessä, mutta yhä edelleen lehden perustamiseen tarvittiin lupa – tällä kertaa maaherralta.

Vaikka lehti ehti ilmestyä vuonna 1918 ainoastaan kahden näytenumeron verran, Sanomat juhlii sitä ensimmäisenä toimintavuotenaan. Tuolloin haaveesta tehtiin totta.

Sanomat ovat tallentaneet kunnan, nykyisen kaupungin, kasvun ja kehityksen vuosikertoihinsa. Sanomien synnyinvuonna Kangasalla oli noin 2000 kotitaloutta. Nyt asuntokuntia on jo pitkälti yli 10000.

Me täällä Sanomissa uskomme, että tämä työ jatkuu myös pitkälle tulevai­suuteen. Välineet vain saattavat muuttua matkan varrella paljonkin.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.