Hammasterveysasiat löytyvät nyt Omakanta-verkkopalvelusta

0
Vastaava hammaslääkäri Marja-Liisa Järvenpää laittoi puudutusta potilaalle viime perjantaina keskushammashoitolassa.


Suun terveyspalvelut ottivat käyttöön Omakanta-palvelun pari viikkoa sitten Kangasalan ja Pälkäneen yhteistoiminta-alueella.
Palvelun tietojärjestelmään siirryttiin jo joulukuussa, mutta Omakanta otettiin käyttöön vasta puolen vuoden siirtymä- ja perehdytysajan jälkeen.
Vastaava hammaslääkäri Marja-Liisa Järvenpää kertoo, että Kangasalan ja Pälkäneen
hammashoitoloissa tehdyt kirjaukset näkyvät palvelussa käyttöönottopäivästä lähtien. Aikaisempia kirjauksia palveluun ei siirretä.
Valtakunnallinen verkkopalvelu Omakanta hyödyttää sekä terveydenhuollon ammattilaisia että asiakkaita.

– Jos asiakas käy Tampereella hammastarkastuksessa ja tulee sitten Kangasalle, käynnin tiedot näkyvät meille. Ja toisaalta meidän kirjaamamme tiedot näkyvät muille, Järvenpää kertoo.

Järvenpään mukaan palvelu vähentää turhia ja päällekkäisiä tutkimuksia, kun tiedot toimenpiteistä ja esimerkiksi röntgenkuvat ovat aina saatavilla.

– Päällekäisyyttä ei saisi olla. Hoidon tulisi olla oikea-aikaista, oikeassa paikassa annettua ja hyvään hoidon tarpeeseen perustuvaa, hän kiteyttää.

Lisäksi hoito on läpinäkyvämpää kuin ennen.

– Totta kai aikaisemminkin on saanut itseään koskevat paperit pyytämällä, mutta nyt asiat voi tarkistaa itse.

Järvenpää kertoo, että hänen tietojensa mukaan kaikkien Pirkanmaan kuntien suun terveyspalveluissa on siirrytty Omakannan käyttöön. Yksityisistä osa käyttää palvelua. Kuntia on velvoitettu ottamaan palvelu käyttöön, mutta tarkkaa aikataulua ei ole säädetty.

– Ensin aikaraja oli viime vuoden lopussa, mutta monet siirsivät käyttönottoa tämän vuoden puolelle, Järvenpää kertoo.

Terveydenhuollon asiakas voi kieltää merkintöjen tekemisen Omakantaan joko kokonaan tai yksittäisen käynnin osalta.

Siksi kaupungin täytyy kerätä jokaiselta suun terveyspalveluiden asiakkaalta kirjallinen suostumus palvelun käyttöön. Asiakas voi antaa suostumuksensa tai kieltää palvelun käytön myös Omakannassa.

Muissa Kangasalan ja Pälkäneen yhteistoiminta-alueen perusterveydenhuollon ja kaupungin tarjoamien erikoissairaanhoidon palveluissa Omakanta on ollut käytössä Kangasalla vuoden 2015 syksystä alkaen.

Johtava ylilääkäri Tiina Viitaniemi muistuttaa, että omien terveystietojen tarkastelun lisäksi palvelussa voi tehdä esimerkiksi reseptien uusimispyyntöjä.

Vaikka palvelusta näkyvät vain sen käyttöönoton jälkeen tehdyt kirjaukset, sieltä voi löytyä tietoa myös aikaisemmista hoitotoimenpiteistä.

– Jos henkilöllä on paljon sairauksia tai vaikkapa leikkauksia historiassaan, tehdään usein seurantakäynneillä näistä koontia, Viitaniemi kertoo.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.