Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

Hävikkiruoka kelpaa syötäväksi

Tuula Ruusumaa
Pääkirjoitus - 10.1.2018 kello 7.00

Maallikosta tuntuu, että elintarvikehygienia on viritetty Suomessa äärimmilleen. Ei tarvitse mennä paljon Suomesta etelään, kun säännökset näyttävät oleellisesti vapaammilta.

Näin siitäkin huolimatta, että olemme osa ihan samaa Euroopan unionia.

Kaupan alalla on omat vaatimuksensa ja merkintätapansa. Erittäin ankaraa on valmiin, kerran tarjolla olleen ruuan käsittely. Siitä tulee väistämättä jätettä, jos se on ollut kerran esillä, vaikka astiasta ei olisi otettu lusikallistakaan ruokaa.

Harva kuitenkaan kupsahtaa, vaikka syö kotona hellalle unohtuneen ja sitten jäähdytettyä makaronilaatikkoa seuraavana päivänä.

Ylijäämäruuan jatkokäyttö on ollut Kangasalla esillä muun muassa valtuustoaloitteena. Siinä ehdotettiin, että julkisista laitoksista yli jäävää ruokaa voisi myydä edullisesti eteenpäin.

Ehdotus ei kuitenkaan edennyt. Syitä löytyi useita, muun muassa kilpailun vääristäminen ja hygieniasäädösten rikkominen.

Nyt Kangasalan seurakunta ja helluntaiseurakunta aikovat tarjota joka tiistai hävikkiruuasta valmistettuja ilmaisia aterioita. Seurakunnat ovat mukana valtakunnallisessa hankkeessa.

Kohderyhmänä ovat henkilöt, joille kertaviikkoinen ateria saattaa olla ainoa lämmin ruoka koko viikolla.

Idea on loistava. Se toivottavasti edistää hävikkiruuan jatkokäytön ideointia muuallakin. Hävikkiruoka on hyvää syötäväksi. Sen jatkokäyttö keventää myös ympäristökuormitusta.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös