Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Huoli tulevaisuudesta on ymmärrettävää

Tuula Ruusumaa
Pääkirjoitus - 3.11.2015 kello 8.00

Perjantain lehdessä oli juttu 125-vuotiaasta Rekola-kodosta. Se on pitkä aika kangasalalaista vanhustenhoidon historiaa.

Vielä muutamia vuosikymmeniä sitten taloon käveltiin hyväkuntoisina omin jaloin sisälle, ja asukkaat osallistuivat ahkerasti talon toimintoihin.
Nyt vanhainkotiin tulee ihmisiä, joita on hoidettu mahdollisimman pitkään kotona, kenties myös terveyskeskuksessa.
Hoivatyö on muuttunut entistä vaativammaksi hoitotyöksi, jossa tarvitaan runsaasti osaamista.

Tuleva sosiaali- ja terveyspalvelujen kokonaisuudistus on iso kysymysmerkki. Vaikka ensimmäisiä linjauksia on tehty, niiden toteutumisesta ei ole varmuutta.
Vanhustenhoitoa koskeva laki sen sijaan uudistui jo kesällä 2013. Täysimääräisesti se tuli voimaan tänä vuonna. Laissa painotetaan erityisesti kotona annettavaa hoivaa.
Käytännössä lakimuutos tarkoittaa, että vanhamuotoisia vanhainkoteja ei Suomessa enää tulevaisuudessa ole.
Kangasalla Rekola-kodon toiminta lakkaa vuonna 2017. Tästä on valtuuston päätös, ja Kangasalle rakennetaan vanhuksille parhaillaan lain hengen mukaisia tehostetun palveluasumisen koteja.

Tehostetussa asumisessa hoitohenkilökuntaa on paikalla ympäri vuorokauden, ja asukas on vuokrasuhteessa palveluntarjoajaan.
Ympärivuorokautinen läsnäolo on jopa parannus niille vanhuksille, jotka ovat tähän saakka viettäneet yönsä pelkän turvapuhelimen varassa.
Muutos on kuitenkin iso ja syystäkin se pelottaa sekä vanhuksia että heidän omaisiaan. Osin tämä johtuu tiedon puutteesta.
Perheet ovat hajaantuneet kauas toisistaan, eikä omaisista ole välttämättä apujoukoiksi vanhukselle.
Epävarmuutta lisää myös maksujärjestelmän sekavuus. Asiakkaan maksuosuus tiedetään vasta monimutkaisen laskukaavan jälkeen.
Riittääkö vanhuksen rahat kaiken tarpeellisen ostamiseen? Alkaako sotienjälkeiseen niukkuuteen tottunut sukupolvi säästää omasta hyvinvoinnistaan?
Tämä ei ole lain tarkoitus. Näissä monimutkaisissa maksuasioissa niin vanhukset kuin omaisetkin tarvitsevat paljon selkokielistä neuvontaa.

Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
Kommentoi / Keskustele aiheesta
Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
~
Takaisin ylös