Hupilainen juhlii aasialaisissa tunnelmissa

0
Nukketeatteri Hupilaisen näyttelijät harjoittelevat Parvulassa ennen juhlanäytelmän ensi-iltaa.

Nukketeatteri Hupilainen on viihdyttänyt yleisöä jo 30 vuotta. Teatteri juhlii pyöreitä vuosiaan viikonloppuna Varsamäen ajoneuvomuseossa, jossa ensi-iltansa saa näytelmä Riisipeltojen tyttö.

Hupilaisen perustajat Meurman ja Niina Kettunen-Niemi tutustuivat Klucznikiin aikanaan nukketeatterikoulussa Puolassa, jonka jälkeen mies on ollut useasti Hupilaisen vierailevana ohjaajana.

Teatteri halusi valmistaa juhlaansa näytelmän, joka olisi erilainen kuin aiemmat esitykset. Riisipeltojen tyttö pohjaa japanilaiseen bunraku-nukketeatteriin, jossa nuket koostuvat päästä, vartalosta ja liikuteltavista käsistä. Vaikka teatteritraditio tulee japanista, itse tarina on kiinalainen ja esityksessä käytetään myös kiinalaisia naamioita.

– Näytelmä on sekoitus klassisia aasialaisia tyylejä. Modernin lisän tuo taustalle heijastettavat maisemat, sekä animaation käyttö, Klucznik selostaa.

Animaatio-osuuksista vastaa puolalainen Dawid Kozlowski. Kristiina Tanhua-Laiho on puolestaan säveltänyt musiikin.

Vilskettä ja vilinää

Teatterin tukikohta Parvula on muuntunut työpajaksi juhlavalmistelujen edellä. Tupa on pullollaan kankaita, ompelutarvikkeita, vaatteita ja muuta rekvisiittaa. Näyttelijät Meurman, Kettunen-Niemi sekä Tuula Torkkeli ja Pauliina Kirjanen viettävät kesälomaansa tämän ihanan kaaoksen keskellä.

– Tulemme tänne joka aamu kymmeneltä ja olemme iltaan asti, teknikko Irmeli Lyytinen kertoo.

– Välillä ompelutyöt jatkuvat illalla kotona, Torkkeli sanoo.

Teatteri pyörii innokkaiden harrastajien ja kannatusyhdistyksen voimin. Nukketeatterin naiset viettävät lähes kaiken vapaa-aikansa teatterin parissa, koska nauttivat siitä.

– Uusien ohjaajien kautta opimme aina jotain uutta meille tärkeästä asiasta, Meurman toteaa.

Teatterin kohderyhmänä ovat erityisesti lapset ja nuoret, mutta esitykset soveltuvat aivan yhtä hyvin vanhemmallekin väestöllä.

– Näytelmän aikana voi kokea jotain erilaista. Tarinat loppuvat aina hyvin, joten ne tuovat myös toivoa, Meurman sanoo.

Näytelmä esitetään yleisölle elokuun aikana. Sen voi myös tilata kouluille tai tapahtumiin.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.