Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

Hupilainen juhlii aasialaisissa tunnelmissa

Hupilaisen perustajat Meurman ja Niina Kettunen-Niemi tutustuivat Klucznikiin aikanaan nukketeatterikoulussa Puolassa, jonka jälkeen mies on ollut useasti Hupilaisen vierailevana ohjaajana.

Uutiset - 21.7.2014 kello 11.59
Hupilainen juhlii aasialaisissa tunnelmissa
Nukketeatteri Hupilaisen näyttelijät harjoittelevat Parvulassa ennen juhlanäytelmän ensi-iltaa.

Nukketeatteri Hupilainen on viihdyttänyt yleisöä jo 30 vuotta. Teatteri juhlii pyöreitä vuosiaan viikonloppuna Varsamäen ajoneuvomuseossa, jossa ensi-iltansa saa näytelmä Riisipeltojen tyttö.

Teatteri halusi valmistaa juhlaansa näytelmän, joka olisi erilainen kuin aiemmat esitykset. Riisipeltojen tyttö pohjaa japanilaiseen bunraku-nukketeatteriin, jossa nuket koostuvat päästä, vartalosta ja liikuteltavista käsistä. Vaikka teatteritraditio tulee japanista, itse tarina on kiinalainen ja esityksessä käytetään myös kiinalaisia naamioita.

– Näytelmä on sekoitus klassisia aasialaisia tyylejä. Modernin lisän tuo taustalle heijastettavat maisemat, sekä animaation käyttö, Klucznik selostaa.

Animaatio-osuuksista vastaa puolalainen Dawid Kozlowski. Kristiina Tanhua-Laiho on puolestaan säveltänyt musiikin.

Vilskettä ja vilinää

Teatterin tukikohta Parvula on muuntunut työpajaksi juhlavalmistelujen edellä. Tupa on pullollaan kankaita, ompelutarvikkeita, vaatteita ja muuta rekvisiittaa. Näyttelijät Meurman, Kettunen-Niemi sekä Tuula Torkkeli ja Pauliina Kirjanen viettävät kesälomaansa tämän ihanan kaaoksen keskellä.

– Tulemme tänne joka aamu kymmeneltä ja olemme iltaan asti, teknikko Irmeli Lyytinen kertoo.

– Välillä ompelutyöt jatkuvat illalla kotona, Torkkeli sanoo.

Teatteri pyörii innokkaiden harrastajien ja kannatusyhdistyksen voimin. Nukketeatterin naiset viettävät lähes kaiken vapaa-aikansa teatterin parissa, koska nauttivat siitä.

– Uusien ohjaajien kautta opimme aina jotain uutta meille tärkeästä asiasta, Meurman toteaa.

Teatterin kohderyhmänä ovat erityisesti lapset ja nuoret, mutta esitykset soveltuvat aivan yhtä hyvin vanhemmallekin väestöllä.

– Näytelmän aikana voi kokea jotain erilaista. Tarinat loppuvat aina hyvin, joten ne tuovat myös toivoa, Meurman sanoo.

Näytelmä esitetään yleisölle elokuun aikana. Sen voi myös tilata kouluille tai tapahtumiin.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös