Koti Pääkirjoitus Hyväksytty tuki, jota ei myönnetä

  Hyväksytty tuki, jota ei myönnetä

  0

  Mikä onkaan sellainen monet vaalikauden pinnalla ollut sosiaalinen tuki, jota kaikki valitut ja valitsemattomat kansanedustajat sekä muut asian kanssa tekemisissä olevat täysin rinnoin kannattavat, mutta jota ei kuitenkaan kaikille myönnetä?

  Kyse on tietysti omaishoidon tuesta, joka on ollut jälleen kerran yleisenä puheenaiheena ja sen saamisen vaikeudet päivittelyn kohteena.

  Tukea ei tarpeesta ja sen edullisuudesta huolimatta myönnetä tasapuolisesti maan eri osissa, koska sen jakaminen on jokaisen kunnan harkinnan ja maksukyvyn varassa.

  Kangasala ei ole omaishoidon tuen jakamisessa kuntien häntäpäässä, mutta tukirahat uusille hakijoille on täälläkin lopussa.

  Voi vain kuvitella ahdistusta niissä omaishoitoperheissä, joissa toimeentulon alarajoilla yritetään inhimillisyydestä hoitaa läheistä omaista, mutta siihen ei ole taloudellisia mahdollisuuksia.

   

  Omaishoitajien työpanos säästää arvioiden mukaan sosiaalitoimen menoja koko maassa kolmen miljardin verran vuodessa. Summa on sama, jonka hallitus yrittää säästää julkisista menoista tulevien vuosien aikana.

  Säästöjä kohdistetaan nyt suurimpiin menoluokkiin, joista sosiaali- ja terveyskustannukset ovat suurimmat. Erityisesti laitoshoitoa pyritään vähentämään ja lisäämään kotihoidon määrää ja mahdollisuuksia.

  Omaishoidon tuen jakamista Kelan välityksellä on pidetty hyvänä ja tasapuolisena vaihtoehtona, joka ei olisi kuntien maksukyvystä riippuvainen. Tukea saisivat silloin kaikki ne omaishoitajat, jotka siihen ovat oikeutettuja.

   

  Kangasalla on jokatapauksessa tehty omaishoidon tuen tarpeesta alimitoitettu arvio, koska varat loppuvat jo alkuvuodesta. Lähes vuosi on liian pitkä aika omaishoitajille odottaa myönteistä päätöstä, joten lisämäärärahapäätös on tehtävä ennen ensi vuoden talousarviosta päättämistä.

  Vielä pidempi erämaa olisi omaishoitajilla, jotka joutuisivat odottamaan juuri sovitun sote-uudistuksen toteutumista kolme tulevaa vuotta. Siinä ajassa ehtii poistua monta omaista ja hoitajaa.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän