Hyviä öitä!

0

Aloin tänä vuonna pitää unipäiväkirjaa. Näen aika paljon unia, ja sen verran tarkkoja ja juonellisia, että muistan ne vielä aamiaisen jälkeenkin – hyvä niin, koska heti herättyäni en jaksa alkaa kirjoittamaan, niin kuin joissakin unikirjoissa kehotetaan.
Innostukseni lähti C.G. Jungista, unia ja myyttejä uraauurtavasti tutkineesta sveitsiläisestä psykoanalyytikosta, jonka ajatuksiin olen viime aikoina alkanut tutustua. Hän pohti unia ja alitajuntaa yhdessä Sigmund Freudinkin kanssa, mutta pohjimmiltaan he ymmärsivät unimaailman ja unien tarkoituksen eri tavoin.
Freud oli sitä mieltä, että alitajunta on loppujen lopuksi vain suuri ”romukoppa”, jossa muistot ja vietit vellovat valtoimenaan. Jung puolestaan ajatteli, että unissa voi olla viisautta, ikään kuin viestejä ihmiselle. Ne pyrkivät esimerkiksi neuvomaan entistä tasapainoisemmalle tielle, viestimään ylikuormituksen vaarasta sekä kertomaan piilevästä luovuudesta ja voimavaroista.

Nyt aina oikein odotan yöllisen ”elokuvateatterini” tarjontaa. Kun unia pohtii ja kirjoittaa muistiin, unimaailma alkaa myös aktivoitua. Tietyn unihahmon voi kohdata toistuvasti, ja sen sanoma voi alkaa selkiytyä.
Kun kirjoittaa, unien merkitys avautuu joskus aivan eri tavalla kuin vain muisteltuna. Kun kirjoittaa mahdollisimman yksityiskohtaisesti ja tarkasti pähkähulluimmatkin kohdat huomaa niiden ikään kuin verhoutuneen tarkoittamaan jotakin asiaa, jonka kirjoittaessaan äkkää.
Mielenkiintoista! Tulkinnassa jokaisen on kehitettävä oma linjansa, kuunneltava, mitä unet viestivät juuri minulle. Se on aina henkilökohtaista, vaikka – kuten Jungkin aikoinaan osoitti – ihmisillä on myös luontainen taipumus ymmärtää tietyt symbolit samalla tavoin.
Minulla esimerkiksi toistui tietyssä vaiheessa uni, jossa olin lähdössä matkalle, mutta tavaraa oli pakattavana niin paljon, etten millään saanut kaikkea mahtumaan mukaan. Tungin hädissäni laukkuihin hirveitä vaatekasoja, ja aina vain niitä ilmaantui lisää ja lisää.
Ei ole kovin hankala tulkita, että uni viesti tunnemaailman taakoista ja huolista, jotka haittasivat henkistä ”matkaan lähtöä”, jonkin uuden alkua.

Hassuimman kuulemani unijutun kertoi aikoinaan opiskelututtavani. Hän oli nähnyt unen, jonka väliin putkahteli mainoskatkoja – siis aivan kuten televisio-ohjelmassa. Mainosten jälkeen uni aina jatkui siitä, mihin se oli viimeksi jäänyt.
Yhdessä mainoksessa esiintyi silloinen televisiohahmo, K-kaupan Väiski. Unimaailman ”ruutuun” oli vain ilmaantunut hänen pyöreä, punakka naamansa, joka vielä aivan selkeästi sanoi: ”K-kaupan Väiski, lihat muusiksi läiski”.
Hmm. Mitähän tämä uni mahtoi merkitä? Sitä en kyllä osaa sanoa vieläkään, ja silloinkin vain nauroimme kippurassa. Mistäpä sen tietää: ehkä unien tarkoitus on joskus vain tuottaa meille hupia.

Tutkimukset jatkuvat. Hyviä öitä!

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.