Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Jalkapallo pyörittää perhettä

Kolumni - 21.8.2015 kello 8.10
Päivi Vännilä

Kuljeta, kannusta ja kustanna! Siinä kolme kovaa koota niissä perheissä, joissa on päädytty jalkapallon pariin juniorien kanssa.
Kuljettaminen onnistuu kimppakyydein. Onneksi esimiehet usein ymmärtävät, että aikuisilla on muutakin tärkeää kuin työ. Ei ole yksi tai kaksi kertaa, kun olen havainnut vanhempien tekevän autossa etätöitä vielä lasten lämmittelyjen ajan.
On ilo nähdä vanhempien tempautuvan pelin kulkuun ja iloitsevan yhdessä lasten kanssa onnistumisista. Vanhempien ei tulisi puuttua itse peliin, jossa tuomari on laivan kapteeni. Vanhempien kannattaa kannustaa vain omiaan, ei kritisoida vastustajien pelaajia.
Rapatessa roiskuu ja välillä vastustaja tavoittelee palloa myöhässä ja osuu omaa lasta nilkkaan. Tuomarin tehtävänä on ennaltaehkäistä loukkaantumisia siten, että puuttuu rikkeisiin heti pelin alusta alkaen. Joukkueissa on usein monista eri taustoista tulevia lapsia ja heitä tulee kohdella tasaveroisesti muiden pelaajien kanssa.
Tuomarit ja valmentajat samoin kuin huoltajat ja joukkueen­johtajat ovat juniorijoukkueissa usein vapaaehtoisia vanhempia.
Valmentajat ja erityisesti tuomarit saavat joskus katsomosta osakseen asiatonta huutelua. Mutta aivan kuin työelämässä, tuomareille ja valmentajille pitäisi antaa työrauha pelin aikana. Muuten pelikentällä olevat lapset alkavat reagoida vanhempiensa huuteluun, tai eivät enää tiedä, toimiako valmentajan vai vanhempiensa ohjeiden mukaan.

Junioripeleissä vain harvat yltävät sellaisiin saavutuksiin, että heille tarjotaan oikoinen tie jalkapallon ammattilaisiksi. Ja miten moni vanhempi edes tavoittelee lapselleen ammattilaisen uraa?
Oma kokemukseni esimerkiksi Suoraman ja Kyötikkälän jalkapallokentiltä on, että vanhemmat haluavat tarjota lapsilleen ennen kaikkea mieluisan harrastuksen.
Moni vanhempi varmasti toivoo myös sitä, että jalkapallo kantaa murrosiän yli tervehenkisessä kaveriporukassa. Porukassa, jossa myös vanhemmat tulevat tuntemaan toisensa, niin paljon kentän laidalla vietetään yhdessä aikaa.

Jalkapallon kustannukset vaihtelevat eri urheiluseuroissa. Vanhemmat joutuvat puntaroimaan seuraa valitessaan paitsi vuosikustannuksia, myös sitä, miten paljon haluavat tehdä talkootyötä.
Lajissa tarvittavat varusteet sen sijaan ovat kohtuuhintaisia: nappulakenkäparilla, säärisuojilla ja omalla pallolla pääsee pitkälle. Seuramaksu sisältää usein yhtenäiset harjoittelu- ja peliasusteet. Jos joukkue harrastaa talvikaudella futsalia, sitten tarvitaan vielä toinen kenkäpari. Meillä tosin lasten jalat kasvavat usein sellaista tahtia, että uusi nappulakenkäpari tarvitaan keväällä ja myöhemmin kesällä.

Jalkapallo on hieno laji, jota voi harrastaa paitsi pelikentällä, myös television ja pelikonsolin ääressä. Kun lapsi on harjoitellut puolitoista tuntia jalkapallokentällä, puoli tuntia pelikonsolin ääressä, jalkapallopelin parissa, on se kohtuumäärä ruutuaikaa ennen venyttelyjä, iltapalaa ja suihkua.

Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
Kommentoi / Keskustele aiheesta
Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
~
Takaisin ylös