Juhlan aika

0

Pimeää ja kylmää on viime viikkoina riittänyt, niin olen ainakin kuullut. Pimeys vetää mielen matalaksi, eikä kylmyyskään mukavalta tunnu. Lääkkeeksi tarjotaan niin kirkasvalolamppuja, kuin etelänmatkoja. Hyviä vaihtoehtoja kumpikin, etenkin tuo jälkimmäinen.
Itse pakenin synkintä aikaa Thaimaahan. Nautin lämmöstä iholla, auringosta taivaalla ja eksoottisten hedelmien runsaudesta. Samalla tutkailin uteliaana kulttuuriemme eroja ja yhtäläisyyksiä.
Marraskuussa Thaimaassa vietettiin valon juhlaa, loi khratongia. Kyseessä ei ollut mikään pikkujuttu, sillä juhlallisuudet kestivät kolme päivää. Joka päivä tuhansia ihmisiä kerääntyi seuraamaan loistokkaita paraateja, lähettämään lyhtyjä taivaalle ja kynttilälauttoja joelle. Öisin kuuntelin hotellissa ilotulitteiden pauketta ja mietin, voisiko tällainen olla mahdollista Suomessa?

Aasiassa nautitaan juhlista ja niitä todellakin riittää. Syntymäpäiviä vietetään jopa useaan kertaan. Täällä juhliminen ei ole yhtä arvossaan. Syntymäpäivistä vietetään vain pyöreitä, jos niitäkään. Juhlimiseen vaaditaan päteviä syitä ja turhaa ilkamointia paheksutaan. Joulua, juhannusta ja vappua lukuunottamatta kalenteriin merkityt juhlapäivät eivät aiheuta kummoisia toimenpiteitä. Lähinnä joku saattaa ihmetellä, miksi lippu on viitsitty hilata tankoon.
Suomessa juhlallisuuksiin liittyy kansallisia tunnontuskia. Valon juhlan paraatit ja ilotulitteet tuomittaisiin täällä heti turhaksi rahan ja energian hukkaamiseksi, mitä ne varmasti ovatkin. Se ei silti tarkoita sitä, etteikö itse juhlalle voisi olla tarvetta. Iltaa kun voi viettää myös ilman, että tuhoaa tellusta tai järkyttää taloutta.

Iloisen poikkeuksen suomalaisessa juhlakulttuurissa tekee pikkujouluperinne. Nuo marraskuun, joulukuun ja joskus jopa tammikuun harmautta torjumaan keksityt kekkerit. Pikkujouluissa suomalaiset löysäävät solmiot ja nutturat. Tonttulakit, piirileikit ja lahja-arpajaiset ovat osoitus siitä, että kyllä täälläkin osataan.
Pikkujouluilla tosin on myös varjopuolensa. Joskus hulluttelu on seurausta liiasta rohkaisusta ja jälki sen mukaista. Se, miten pikkujoulunsa viettää on jokaisen omissa käsissä, mutta oma kokemukseni on, että hyvät juhlat antavat mukavan piristysruiskeen talven keskellä.

Thaimaa on monelle suomalaiselle talvilomien suosikkikohde. Siellä on lämmintä ja edullista. Lisäksi ihmiset ovat iloisia ja hymyilevät paljon. Ikävien tunteiden näyttäminen ei ole hyvien tapojen mukaista. Niinpä meille tutut jurottaminen, valittaminen ja vakavuus eivät näy tai kuulu katukuvassa. Esimerkiksi thainyrkkeilysaleilla treenataan kovaa, mutta aina on aikaa tehdä jekkuja tai silittää kissaa. Kun suomalaiset miehet lyövät, en laittaisi kissaa lähellekään.

Matkustelu avartaa sanotaan. Maailmalla näkee erilaisia tapoja toimia ja tehdä asioita. Hyvät jutut voi yrittää omaksua ja tuoda mukanaan. Matkalaukkuni lisäksi toin Thaimaasta aimo annoksen iloista mieltä ja rentoa asennetta. Toivottavasti nämä tuliaiset kestävät pidempään kuin rusketus.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.