Julkinen tuomio ei ole oikein

0

Keskiviikkona 3.5. vietettiin kansainvälistä sananvapauden päivää. Sananvapaus takaa jokaiselle oikeuden sanoa sanottavansa ja vastaanottaa tietoa ilman, että viranomaiset tai kukaan muukaan puuttuu siihen.

Tämä on oikeus, jota ei tule arjessa sen kummemmin mietittyä. Sen arvon huomaa oikeastaan vasta sitten, kun sitä rajoitetaan.

Menneinä vuosikymmeninä kansalaisten oli vaikea saada ääntään kuuluville.

Toisin on nykyisin. Kuka tahansa voi saada laajaa julkisuutta omalle asialleen esimerkiksi lukemattomilla sosiaalisen median keskustelufoorumeilla.

V apauden rinnalla pitää korostaa vastuuta. Yksi sosiaalisen median vastenmielinen ilmiö on kuvien julkaisu tilanteista, joissa joku toinen töpeksii.

Tätä on nähty sosiaalisen median foorumeilla Kangasallakin. On kuvattu esimerkiksi nuorisoa pahanteossa parvekkeelta ja laitettu kuva kaiken kansan nähtäville tuomitsevien saatesanojen kanssa.

Sinänsä kuvanottaja ei syyllisty rikokseen, koska Suomessa julkisella paikalla kuvaaminen on sallittua. Mutta onko käytös aikuismaista ja vastuullista? Ei ole!

Jos aikuinen pystyy ottamaan selkeän kuvan kännykällä, hän on taatusti huutomatkan päässä. Oikea tapa on puuttua tilanteeseen ja sanoa sanottavansa kasvotusten, ei julkisesti nolaamalla.

Viime viikolla uutisoitiin, että nuorilla menee entistä paremmin. Nekään nuoret, jotka hölmöilevät, eivät ansaitse julkista häpeäpaalua.

 

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.