Koti Pääkirjoitus Juoksuun ja juhlaan asti

  Juoksuun ja juhlaan asti

  0

  Kangasalan kunta viettää tänä vuonna perustamisensa 150–vuotisjuhlaa monin menoin.
  Teemaan liittyviä tapahtumia on ollut ja on läpi vuoden, laidasta laitaan ja kautta kunnan.

  Kangasalan historiasta kuntataival kattaa kuitenkin vain pienen osan. Varhempia vaiheita, joista mikä tahansa kunta olisi ylpeä, ovat esihistoriallinen Sarsa, harjujen kupeille sittemmin levinnyt asutus ja Sarsankosken muotoutuminen 1500–luvulla koko tuolloisen Satakunnan myllykeskukseksi.
  Oman mausteensa historiaan ovat antaneet saman vuosisadan loppupuolella perustetut kuninkaankartanot Liuksiala ja Vääksy sekä kesävieraat, joita Kangasalan isoissa taloissa nähtiin jo pari sataa vuotta myöhemmin.

  Kaunis luonto, oivallinen sijainti ja hyvät kulkuyhteydet olivat vahvuudet, jotka tekivät Kangasalasta halutun.
  Niillä pärjättiin pitkään. Tunnettuus, jota sittemmin maakuntalauluksi korotettu Kesäpäivä Kangasalla entisestään siivitti, kirkasti osaltaan kuntakuvaa.

  Vanha maine ei kanna kuitenkaan loputtomiin. Kun elämä ympärillä muuttuu, pelkkä vetovoima ei riitä, vaan sen vahvistamiseksi on tehtävä töitä. Kangasalla kesti pitkään, ennen kuin Ruususen unesta havahduttiin.
  Viime vuosina Kesäpäivän pitäjä on ollut jälleen siinä vedossa, mikä sille kokonsa ja historiansa puolesta kuuluu. Myös sen painoarvo on noussut.
  Profiili on kirkastunut myös kotipesässä. Toiminta on määrätietoista, aiempaa runsaampaa, ja omien lisäksi se tavoittaa ulkokuntalaiset.
  Kangasalan 150–vuotisjuhlavuoden tapahtumakirjo – kunnan, kuntalaisten ja erilaisten yhteisöjen koostama – on tästä edustava osoitus.

  Tapahtumia on ollut jätkien jutuista kuntalapasen kudontakisaan ja konserteista kevätmarkkinoihin. Viime lauantaina järjestettiin perinteiset myllypäivät ja uutuutena Kangasala Triathlon, joka toi kuntaan yli 280 kuntoilijaa kannustajineen.
  Ja jatkoa seuraa. Elokuussa museoissa vietetään avointa iltaa, sadonkorjuukarnevaali elvyttää kunnan vanhat kesäjuhlaperinteet ja Kangasalan Sanomien kuntoilutapahtuma Liikuntai liikuttaa taas kuun puolivälissä.
  Tapahtumia on jokaisen tartuttavaksi  – juoksuun ja juhlaan asti.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän