Kanadanhanhet kylvävät jälleen ulosteita Vesaniemessä

0
Kanadanhanhia Kangasalan uimarannoilla
Kandanhanhet viihtyvät tällä hetkellä Vesaniemen uimarannalla perheineen eli poikasten kera. Kuva on otettu kuuden aikaan aamulla.

Kanadanhanhet sotkivat viime kesänä ulosteellaan Vesaniemen uimarannan, ja sama riesa on täällä jälleen. Alueella viihtyy 12 linnun parvi, joka ei juuri ihmisten läsnäoloa hätkähdä.

– Hanhet saapuvat rannalle aamulla, väistyvät vesistöön vilkkaimmaksi ajaksi ja palaavat taas, kun väki rannalla vähenee, kaupunginpuutarhuri Jari Järvinen tietää.

Suosittu uimaranta, kaunis kesäpäivä ja maassa makaavat ulosteet ovat Järvisenkin mielestä sietämätön yhtälö.
– Kaupungin työntekijät käyvät putsaamassa rannan aamuisin. Hiekka-alueella työ tuottaa tulosta, mutta nurmikolta miinoja on vaikea poistaa. Tilanne pahenee entisestään, jos sataa. Kaupunki aikoo nyt hankkia rantaan luontaisia karkotteita eli kelluvia joutsenkuvia.

– Kuvien teho perustuu siihen, ettei joutsen päästä muita lintuja reviirilleen. Niillä on saatu hyviä tuloksia, joskin hanhet varmaan ajan mittaan tottuvat tekojoutseniin, Järvinen pohtii.

Siuronsalmen uimaranta Kuhmalahdella on toinen paikka Kangasalla, jossa hanhet ovat kiusana. Yleisöhavaintojen mukaan niitä parveilee uimarannan lähettyvillä jopa 20–30 yksilön lauma. Havainnot eivät Kangasalla varmaankaan jää vain näihin kahteen rantaan.

Hanhien uloste aiheuttaa paljon keskustelua sosiaalisessa mediassa, mutta kaupungin ympäristönsuojeluun tai ympäristöterveyteen asti ei valituksia ole tullut.

Ulosteet ovat ennen kaikkea esteettinen haitta.

– Terveysviranomaisilla ei ole asiasta yhtä, yhtenäistä kannanottoa, mutta ulosteita ei pidetä terveydellisenä haittana, terveystarkastaja Mira Luodelahti sanoo.

Tampereen ympäristöterveys seuraa Kangasalan uimavesien laatua läpi kesän. Näytteenottorantoja on 18. Seurantakalenterin mukaan Vesaniemen rannasta otetaan kesän aikana neljä näytettä ja Siuronsalmella kolme.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.