Kangasala ottaa Taysin uudet ohjeet käyttöön: Karanteeneista luovutaan, jäljitys keskitetään ja eristys lyhenee

0
Kuva: KS Arkisto

Taysin infektioyksikkö on antanut uudet ohjeistukset koronatilanteen hoitoon, joita myös Kangasalan ja Pälkäneen yhteistoiminta-alue alkaa heti noudattaa, kertoo johtava ylilääkäri Tiina Viitaniemi.

Viitaniemi kertoo, että koronan ilmaantuvuus on Kangasalla noussut voimakkaasti, mutta on yhä Pirkanmaan ja koko maan tilannetta hieman parempi.

Taysin uusien tänään antamien ohjeiden mukaan Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella luovutaan karanteeniin asettamisesta ja jäljitys keskitetään terveydenhuollon yksiköihin, hoivalaitoksiin sekä riskiryhmien asumisyksiköihin. Lisäksi eristysaika lyhennetään viiteen vuorokauteen.

Infektioyksikkö kertoo tiedotteessaan, että koronavirustapausten voimakkaan lisääntymisen vuoksi tartunnanjäljityksellä ei pystytä enää estämään merkittävästi viruksen leviämistä väestössä.

Valtavirukseksi on Pirkanmaallakin noussut omikronmuunnos, joka leviää aiempia virusmuunnoksia nopeammin.

– Olemme epidemiassa tilanteessa, jossa tartunnat leviävät väestössä yleisesti, eikä yksittäisen ihmisen kontaktien jäljittämisellä enää ole merkitystä samalla tavalla, kuin silloin kun tartunnat tai tartuntaketjut ovat yksittäisiä, Taysin infektioyksikkö kertoo tiedotteessaan.

Päivittäisten tartuntojen määrä on moninkertaistunut joulukuun alun jälkeen, jonka vuoksi tartunnanjäljitystoiminta on ruuhkautunut pahasti. Taysin mukaan tehokkain keino estää vaikeaa koronavirustautia on väestön laajamittainen rokottaminen.

Tiedotteessa kerrotaan, että altistuneiden jäljittämisestä ja karanteenista luopuminen pandemian levitessä laajasti on ennen koronaviruspandemiaa tehdyn kansallisen pandemiasuunnitelman mukaista.

– Tilanteessa, jossa testiin hakeutumisessa ja testiin pääsemisessä, tulosten saamisessa, jäljityssoitossa ja karanteenimääräyksissä kestää kokonaisuutena useita päiviä tai jopa yli viikon, jäljityksen tehokkuus jatkotartuntojen ehkäisyssä on matala, tiedotteessa huomautetaan.

Ei enää karanteeniin edes perhepiirin tartunnoista

Tiedotteen mukaan myös karanteniin tai eristykseen asettamisen merkitys epidemian rajoittamiseksi on heikentynyt.

– Tartunnan saaneiden kanssa samassa taloudessa asuville ja muille vastaaville lähikontakteille ei ole enää mahdollista antaa yksilöllistä neuvontaa, eikä heitä ole perusteltua asettaa tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin, infektioyksikkö linjaa.

Viranomaisjäljitystä tehdään jatkossa pääsääntöisesti vain vakavan koronavirustaudin riskiryhmien asumisyksiköissä, hoivalaitoksissa ja terveydenhuollon yksiköissä. Muissa tilanteissa kuten perhepiirissä, työpaikalla, kouluissa ja varhaiskasvatuksessa altistuneita ei enää aseteta tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin.

Altistuneiden suositellaan toimivan omatoimisesti tartuntariskin vähentämiseksi. Koronavilkun avauskoodien lähettämisestä luovutaan.

THL ehdottaa tammikuun alussa antamassa tiedotteessaan eristysajan lyhentämistä viiteen vuorokauteen. Perusteluna on käytetty vertailua muiden maiden käytäntöihin, sekä terveydenhuollon riittävän työvoiman takaamista.

Näin aletaan jatkossa toimia myös Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella.

– Koronavirus on tartuttavimmillaan 1-2 vuorokautta ennen oireiden alkua, sekä muutamana ensimmäisenä päivänä oireiden alettua. Viiden päivän eristyksen jälkeen henkilö voi palata töihin tai opiskelupaikkaansa, mikäli oireet ovat helpottaneet. Tällöinkin hänen tulee noudattaa yleisiä maski- ja käsihygieniasuosituksia. Oireiden jatkuessa, voidaan lääkärin arvion mukaan poissaoloa tarvittaessa jatkaa sairauslomana, uusissa ohjeissa neuvotaan.

Koronavirusinfektiolle altistunut oireeton henkilö voi jatkaa töissään ja opiskeluissaan normaalisti. Mikäli hänellä ilmenee koronavirusinfektioon sopivaa oireistoa, hänen tulee eristäytyä kotiin omaehtoisesti.

Oireettomankin altistuneen tulee välttää tarpeettomia sosiaalisia kontakteja viikon ajan altistuksen jälkeen, ja käyttää työ- tai opiskelupaikkakontakteissa maskia, sekä noudattaa tarkasti käsihygieniaa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.